Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-Összeállítás
Teniszeznek a magyarok

Az Estoril Openben résztvevő magyar teniszezőnők közül Kuti Kis Rita bizonyul a legsikeresebbnek. A 142 ezer dollár összdíjazású salakpályás versenyen Rita már a negyeddöntő előtt áll, miután legyőzte Kosztanicsot, a horvátok ifjú tehetségét (4:6, 6:3, 6:3). A WTA világranglista 69. helyén álló magyar hölgy a Sidot (31.) - Garbin (88.) mérkőzés győztesével készül leszámolni. Sidot búcsúztatta az első fordulóban Földényi Annamáriát, hozzá hasonlóan Marosi Katalin se lépett túl a spanyol Sanchez-Lorenzonak köszönhetően. A torna férfi részlegénél nagy meglepetésre az első helyen kiemelt orosz Kafelnyikov már az első fordulóban kiesett, őt is egy spanyol, Francisco Clavet eresztette szélnek. Kafelnyikovon az utóbbi időben egyre több a spanyol csapás, Oroszország Spanyolországgal vívott küzdelmei során esett ki a Davis Kupából, melyhez aktívan hozzájárult az oroszok első számú teniszcsillaga (Kafelnyikov simán kikapott Costától illetve Ferrerótól).


Pete Sampras. Amerikai siker a Davis Kupán    Fotók: Reuters

A Davis Kupa Világcsoport elődöntői július közepétől várhatóak, Ausztrália Brazíliával, az Egyesült Államok Spanyolországgal került össze. USA szoros küzdelmek árán tudta csak legyőzni Csehországot a negyeddöntőben, a zárónap előtt még 2:1-re vezettek a csehek. De Agassi összeszedte magát, Jiri Novakot legyőzte, így kiegyenlített. A tétmérkőzés Sampras kezében volt, aki hét éves Davis Kupa pályafutása során először vívott sorsdöntő csatát. Sampras simán győzött Slava Dosedellel szemben, melyet tőle eddig nem mindennap látott érzelemmegnyilvánulás kísért: apja nyakába ugrott, majd amerikai zászlóval körbefutotta a Great Western Forumot. „Ez egy nagyszerű nap az amerikai tenisz számára!” - nyilatkozta a boldog győztes.
A DK másik ágán, a Világcsoportba jutásért rendezendő mérkőzések párosítása nagyjából már kialakult, melyekre szintén július közepétől kerül sor, és a győztesek jövőre már a Világcsoportban küzdhetnek. A Chile-Argentína mérkőzésről két héten belül dönt a Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF), ugyanis a találkozó 1:0-ás hazai vezetés után megszakadt. A vendégek - miután az ottaniak tárgyak dobálásával köszöntötték őket - hazautaztak, a jegyzőkönyvbe pedig 5:0-ás chilei győzelem került. Az ITF bizonyítékok, meghallgatások során megváltoztathatja a végeredményt. A többi résztvevő sorsa nem kérdéses. (Világcsoportba jutás párosítása: Franciaország-Ausztria, NagyBritannia-Ecuador, Olaszország-Belgium, Chile-Marokkó, Üzbegisztán-Hollandia, Svédország-India, Svájc-Fehéroroszország, Zimbabwe-Románia).