Vissza a tartalomjegyzékhez

Schmidt Barna
Vérfürdő német áldozatokkal

Betörők mészároltak le április elején egy négytagú német családot a kínai Nanking városában. A négy 19 és 25 év közötti fiatal tettes - akik egy közeli faluból származnak - betörés közben brutális kegyetlenséggel szúrták le a meglepődött áldozatokat.

A tolvajok karbantartó szakembereknek öltözve, gond nélkül jutottak be a biztonsági őrök által felügyelt kelet-nankingi Qingling Royal Gardens nevű villanegyedbe, ahol sötétedés után akcióba léptek. Behatoltak egy üresen álló luxuslakásba - amelyet már korábban kiszemeltek maguknak -, de miután semmi értékes elvinni valót nem találtak, a balkonon keresztül átugrottak a szomszéd épületbe is, a német család otthonába. Itt érte őket tetten az 50 éves házigazda, akit azonnal megkéseltek, majd ezt követően végeztek a férfi segítségére siető, 39 éves feleségével és 14 éves lányával, valamint 12 esztendős kisfiával.
Az éppen hazaérkező házaspárnak és gyerekeiknek esélyük sem volt a pánikszerűen rájuk támadó, váratlan látogatókkal szemben. A rendőrség a négy halotton összesen 120 késszúrási nyomot állapított meg, amelyeket hosszú, dinnyevágó szerszámmal ejtettek a büntetett előéletű rablók. A közelben tartózkodó biztonsági emberek a ház előtti vérnyomokra lettek figyelmesek, és riasztották a rendőrséget. A vérengzés elkövetőit menekülés közben, még a lakóparkban elfogták. A hatóságok közlése szerint mind a négyen beismerő vallomást tettek, és valószínűleg hármat közülük nemsokára ki is végeznek. Az ajtó előtt őrködő negyedik társukra pedig életfogytiglan tartó börtönbüntetés vár.
Az elhunyt Jürgen Pfranz és családja 1997 óta élt a Kína keleti részén található nagyvárosban. A férfi a Daimler-Chrysler konszern német-kínai vegyesvállalatának, a Nanking közelében működő, jancsoui Jakszing Benz teherautógyárnak volt a vezérigazgató-helyettese és pénzügyi igazgatója. A rablóknak állítólag nem volt tudomásuk arról, hogy a ház tulajdonosa az említett vállalat vezetője. A helyi hatóságok egybehangzóan állítják, nem állt politikai szándék a cselekedet mögött, és külföldiellenesség sem kerülhet szóba, az eset teljesen véletlenszerűen alakult így. A shanghaji német konzulátus - amelynek egyik munkatársa a helyszínen vizsgálódott a történtekkel kapcsolatban - közlésében is az áll, hogy „előre meg nem tervezett, tragikus, egyedi esetről” van szó.
Kínában az utóbbi 30 évben most fordult elő első alkalommal, hogy egy külföldi családot megöltek, német állampolgárságú áldozat pedig eddig egyáltalán nem akadt. A távol-keleti nagyhatalom egyébiránt a nyugati üzletemberek számára az erőszakos bűnözés szempontjából különösen biztonságos országnak számított. Külföldiek ellen elkövetett bűncselekmények igen ritkán estek meg, és ezeket a hivatalos szervek drákói szigorral torolták meg. Éppen ezért a kínaiak rettegnek is ilyen cselekményeket végrehajtani. Ám egyes területeken az elmúlt néhány évben lezajlott tömeges elbocsátások, és a falusi lakosság elszegényedése miatt úgy kiéleződött a szociális helyzet, hogy egyre inkább nő az idegenek ellen elkövetett lopások és támadások száma is. Egyébként a politikai vezetés kemény megrovásban részesítette a Jiangnan Zsipao című helyi napilapot, amiért az a helybéli nagyközönség számára tudósítani mert a véres bűntény részleteiről. Az újság három napon keresztül nem jelenhetett meg.