Vissza a tartalomjegyzékhez

Somorjai László
Konzervált szavazóbázis

„Ötpercenként följelentenek engem” - mondta az Aktuálisban Torgyán József miniszter és pártelnök Szanyi Tibor szocialista képviselő feljelentésére reagálva, aki hivatali visszaélés és más bűncselekmények alapos gyanújával kezdeményezett bírósági eljárást a miniszter ellen. Az ORFK-nak címzett iratot a rendőrség már továbbította a főügyészségnek. A kisgazdák rágalmazásra hivatkozva börtönnel fenyegetik Szanyi Tibort, aki viszont lapunknak úgy nyilatkozott: az ítélethozatal a bíróság dolga.

Szanyi Tibor lapunknak elmondta: „akkor kapta föl a vizet”, amikor azt látta, hogy a nyírségi konzervgyárak államtól kapott támogatásai a fehérgyarmati időközi választások előtti kampányban a választók megnyerését célzó konzervek formájában köszönnek viszsza. A két érintett, Balogh Gyula országgyűlési képviselő, az FKGP Szabolcs megyei elnöke, valamint Lengyel János, az FKGP és a Fidesz jelöltje a Hetek kérdésére cáfolta az őket ért vádakat, kampányfogásnak minősítvén azt. „Az én konzervgyáramból egy konzerv sem került szétosztásra” -állította Balogh Gyula, Lengyel János pedig így védekezett: „Tőlem nem kaptak se konzervet, se egyebet, se semmit, hanem csak be akarnak sározni.”
Szanyi Tibor azt is állítja, hogy a cigány önkormányzatok „megdolgozása” mellett a kisgazdák szabolcsi elnöke a fehérgyarmati választókerület polgármestereit az FKGP-jelölt melletti „hűségnyilatkozatok” aláírására kérte arra hivatkozva, hogy falujuk máskülönben elesik a vidék- és agrártámogatásoktól. Balogh Gyula viszont lapunknak így nyilatkozott: „Szanyi úr hamisan vádol, hogy én hűségnyilatkozatot írattam alá a polgármesterekkel.” Torgyán, Lengyel és Balogh azt állítják, hogy rágalmazás miatt feljelentették Szanyit, ez az irat azonban lapzártánkig még nem érkezett meg az illetékes szervekhez.
Az üggyel kapcsolatban azt a tényt senki nem tagadja, hogy a Balogh Gyula kisebbségi tulajdonában álló Cserfood Rt. nevű konzervüzem, valamint a Lengyel János által vezetett VÉPISZ Szövetkezet egyenként mintegy 300 millió forintos kedvezményes hitelt kapott. Torgyán József az RTL Klub híradójában így fogalmazott: „Nem mi adtuk a pénzt, hanem a bankok adták a hitelt azoknak a konzervgyáraknak, ahol a hitelnek biztosítékát látták.” A fenti esetekben azonban a bankok nyilvánvalóan biztosra mentek. Egy kormányhatározat alapján ugyanis - amely az orosz válság miatt nehéz helyzetbe került konzervgyárak megsegítésére jött létre - a kormány öszszesen 2,33 milliárd forintra és kamataira vállalt száz százalékos export-hitelgaranciát, és ennek alapján a fenti összeg tíz nyírségi konzervüzem között került szétosztásra. A Népszava információi szerint a határozaton Torgyán József aláírása is szerepel.
„Az export-hitelgarancia azt jelenti, hogy az állam kezességet vállal a kiszállított export után. Ha fizet a vevő, ha nem fizet, a pénzt akkor is tutira leírják az államtól, és visszafizetik a bankoknak a tartozást” - fejtette ki a Heteknek Szanyi Tibor. Balogh Gyula lapunknak úgy érvelt, hogy a kormány úgynevezett „sortartó” kezességet vállalt, és a sortartó hitelként felvett összeg normál hitelnek számít. Szanyi értelmezésében azonban ez fából vaskarika, hiszen a sortartó hitel csak csődeljárás esetére vonatkozik, és azt a sorrendet állapítja meg, amely az adósok kielégítésére vonatkozik.
A hitelkonstrukció „második menete” 7,7 milliárd forint hitelről szól, amelyet 54 konzervüzem között osztottak szét. Mivel a vállalatok veszteségei miatt a visszafizetések akadoztak, a hitel lejártát a kormány március végéről december 31-ig hoszszabbította meg. A fent említett két vállalat (a Cserfood és a VÉPISZ) ismét részesedett 200-200 millió forint kedvezményes hitelben, amelyet azonban Szanyi információi szerint nem vettek fel, mert ahhoz nem tartozott hozzá a teljes körű hitelgarancia, hanem csak 75 százalékos kamattámogatás. Ez úgy tűnik, hogy egybehangzik Balogh Gyula azon állításával, hogy az 500 milliós hitelkeretből csupán 300 milliót használtak fel.
A vita egyre élesedik, és lehetséges, hogy a vasárnapi választások eredménye sem csillapítja le a kedélyeket. Balogh lapunknak kijelentette: „Szanyi úr a börtönben fogja végezni, a rács mögött a helye.” Szanyi az őt ért fenyegetésekre így reagált: „Magyarországon a hatalmi ágak között munkamegosztás van, ami a konkrét esetben azt jelenti, hogy a bíróság nem osztogathat közpénzeket, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium pedig nem hozhat ítéletet.”