Vissza a tartalomjegyzékhez


APRÓPÉNZ

Gondok az EU-ban?

Az Európai Parlament csütörtökön egy hónappal elhalasztotta a két évvel ezelőtti európai uniós költségvetés visszaigazolását, veszélyesen hasonló helyzetet teremtve ezzel az Európai Bizottság előző testületének lemondását megelőző körülményekhez. Ebben az esetben megfontolhatja a brüszszeli végrehajtó testület lemondatását is. A Jacques Santer-féle korábbi bizottság tavaly márciusban egyebek között azért kényszerült lemondani, mert a képviselők nem fogadták el a három évvel korábbi költségvetést. A javaslat arra hívja fel a figyelmet, hogy a bizottság okuljon a múlt tanulságaiból, és tegyen meg mindent a közös kassza rovására elkövetett csalások és visszaélések megelőzése érdekében. Az EU-ban az éves költségvetés öt százaléka körül van a szabálytalanul vagy csalárd módon felhasznált közpénzek aránya. (MTI)


Csökken a benzin ára

Pénteken egy forinttal csökkenti a motorbenzin árát a Mol Rt., míg a gázolaj ára változatlan marad. A motorbenzin listaára literenként 227,50 forint lesz, míg a gázolaj 204,50 forintba kerül literenként. Amennyiben továbbra is csökken a benzin világpiaci ára, akkor napokon belül akár további jelentős árcsökkenést is végrehajt a társaság. (MTI)


Handelsblatt a magyar New Deal-ről

Budapest az ír példát akarja követni, amikor a kormányfő hivatalán belül létrehozott szakértői tanácsot „e-commerce, e-business és e-society” terv kidolgozásával bízta meg. Emellett a gazdasági minisztériumban is megalakul egy technológiaügyi osztály - nyilatkozta Matolcsy György a Handelsblatt-nak. A német üzleti körök lapja fél oldalnyi terjedelemben írt a magyar gazdaságról. Az egykor New Dealként emlegetett, újabban Széchenyi-tervre keresztelt elképzelést a Fidesz szavazóbázisára szabták - állította a lap. Tartalmaz ugyan „érdekes célkitűzéseket”, ám „rettentő sikerkényszert ró a miniszterre”. (MTI)


Javított a Moody’s

A Moody’s Hitelminősítő Intézet stabilról pozitívra módosítja a magyar devizakötvényekre és bankbetétekre is érvényes, Baa1-es szintű szuverén osztályzati plafon kilátását. Jonathan Schiffer alelnök szerint a magyar gazdaság teljesítménye folyamatosan javul, s az ország a legkülönbözőbb területeken, lépésről lépésre tagozódik be Európába. Kedvező az is, hogy jelenleg nem szorulunk külső tőkepiaci finanszírozásra. Magyarország hosszú távú szuverén devizaadósság-besorolása jelenleg mindhárom nagy hitelminősítőnél - Fitch IBCA, Standard and Poor’s, Moody’s - BBB plusz szintű; a Moody’s Baa1 osztályzata is ennek felel meg. Az osztályzat eggyel alacsonyabb az elsőrendű befektetői minősítésnek számító A kategória alapfokánál. (MTI)