Vissza a tartalomjegyzékhez

Szabadi Sándor
Tüntetések a globalizáció ellen

„Fosszuk meg tőkéjétől a Valutaalapot! Törjük meg a Világbankot, és töröljük el az adósságokat!” - üzentek a transzparensek a Washingtonban zajló IMF és Valutaalap csúcstalálkozó résztvevőinek. A Seattle-ben ősszel már bemutatkozott csoportok most újabb akciót szerveztek annak érdekében, hogy felhívják a figyelmet a globalizmus árnyoldalaira. „A tervezési fázisból most megyünk át az akció fázisba” - nyilatkozta ezzel kapcsolatban a Washington Postnak a szervezkedések egyik irányítója, Adam Eidinger, aki a Mozgósítás a Globális Igazságért nevű szervezetet képviseli. „Ez egy olyan hét kezdetét jelenti, amikor sok akció, tiltakozás és rengeteg új információ fog napvilágot látni”- tette hozzá.

A nagy nemzetközi gazdasági-pénzügyi intézmények szokásos tavaszi tanácskozására több szervezet is ellenakcióba lendült. A környezetvédőket, munkásokat, a szegénység és óriáscégek ellen harcoló csoportokat, anarchistákat és diákokat tömörítő demonstrációk szervezői erőt merítenek abból, hogy a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) tavaly december elején Seattle-ben tartott miniszteri értekezletét a világgazdasági globalizáció hatásai ellen fellépő aktivistáiknak sikerült teljes káoszba taszítaniuk. A konferencia - nem kizárólag, de nem is utolsósorban az utcai rendbontások, a heves és tömeges megmozdulások miatt - gyakorlatilag kudarcba fulladt.
A néhány hónappal később Davosban megtartott Világgazdasági Fórum tevékenységét ugyan nem sikerült ugyanilyen mértékben megnehezíteniük a világgazdasági rendszer igazságtalansága ellen küzdő tiltakozóknak, a feszültség azonban azóta is érzékelhetően növekszik. Céljuk most megakadályozni az ülést, zavart kelteni a két szervezet körül. Hosszú távon azonban azért küzdenek, hogy igazságosabb világgazdasági rendszer alakuljon ki, ahol nem a Világbank és az IMF diktál. Megoldási programmal, alternatív javaslatokkal azonban nem tudnak szolgálni.
A szakszervezeti szövetségeket, egyházi személyiségeket, zöld mozgalmakat és egyszerű elégedetlenkedőket is tömörítő megmozdulásokat a Mozgósítás a Globális Igazságosságért nevű szerveződés fogja össze. Az internet adta lehetőségeket és a kerékpáros futárpostát egyaránt maximálisan kihasználó szervezet megmozdulásokat szervez városszerte, de ideiglenes központja a Fehér Ház mögött fekvő terület lesz. A hatóságilag egyébként engedélyezett tüntetéseken a rendőrség kemény fellépésére lehet számítani, amelynek első jelei már a hét eleji akciókban is megnyilvánultak. Ekkor titkos ügynökök segítségével elfogtak néhány aktivistát, akik egy „A Világbank kizsákmányolja bolygónkat” feliratú transzparenst próbáltak a Bank homlokzatára felerősíteni.
Az olyan „alternatív” mozgalmak mellett, mint amilyen például A Föld barátai, részt vesznek a demonstrációkban olyanok is, akik az AFL-CIO szakszervezeti szövetség hívó szavára érkeztek a fővárosba. Vasárnap a „Töröljük el az adósságokat!” jelszó jegyében tartottak nagygyűlést, amelyen többek közt beszédet mondott John Sweeney, az AFL-CIO szakszervezeti tömörülés elnöke. Az amerikai tömegtájékoztatás kommentátorainak többségi véleménye (egyelőre legalábbis) az, hogy nem törvényszerű, hogy az elkövetkező napokban „második Seattle” váljék Washingtonból. Mivel azonban a WTO-val szemben az IMF és a Világbank komoly anyagi erőforrás-elosztási döntéseket is hoz a világgazdaságban, a tét itt akár nagyobbnak is értelmezhető, mint a csupán a világkereskedelem szabályait megvitató seattle-i konferencián.
A két pénzügyi világszervezet eközben szerdán szigorú biztonsági intézkedések mellett nyilvánosságra hozta a Világgazdasági kilátások című dokumentumot, amely globálisan, illetve egyes országokra lebontva a gazdasági és pénzügyi körök számára mértékadó áttekintést nyújt az előző hónapokban tapasztalt, illetve a közeljövőben várható folyamatokról, azok irányáról. A jelentés optimista, a globális gazdasági növekedést átlagosan 4,25 százalékosra várja, de hangsúlyozza: veszélyforrást jelent, hogy nagy eltérések lesznek az egyes országok között. A szegény országokat nagyobb mértékben be kell kapcsolni a világgazdasági rendszerbe, hogy termékeiket el tudják adni a fejlett országok piacain.