Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársainktól
Megfigyelés volt, bizonyíték nincs

„A bizottság feltárta, hogy igaz az, hogy az előző parlamenti ciklusban törvénytelen és titkos adatgyűjtés folyt, és tény az, hogy a megfigyeltek körébe az akkori ellenzéki Fidesz vezető politikusai is beletartoztak” - mondta lapunknak Kosztolányi Dénes, a megfigyelési bizottság fiataldemokrata elnöke a jelentésről való keddi végszavazás előtt.
„Nem tudták bizonyítani a miniszterelnök megfigyelésekről szóló állítását. Csupán egy Pokorni Zoltánnal kapcsolatos ügyet tudtak produkálni, és az is kiderült, hogy az ügy dokumentumai, amelyek a bizonyítást alátámasztották volna, nem voltak a miniszterelnök birtokában 1998. augusztus 25-én” - nyilatkozta a Heteknek Nikolits István, a bizottság szocialista tagja.

A Ház ezek után 186 igen és 39 ellenszavazattal, 2 tartózkodás mellett elfogadta a határozati javaslatot. Mint ismeretes, Orbán Viktor miniszterelnök 1998 augusztusában bejelentette, a birtokába került bizonyítékok alapján világossá vált: az előző kormány idején titkos, törvénytelen és közpénzekből finanszírozott megfigyelést rendeltek el és folytattak fideszes politikusok és családtagjaik, összesen huszonhét személy ellen.
Az ügyet illetékessége révén a szocialista Keleti György vezette nemzetbiztonsági bizottság szerette volna kivizsgálni, ám a miniszterelnök nem tett eleget meghívásuknak (noha ez állampolgári kötelessége lett volna). Ellenben életre hívták a megfigyelési bizottságot.
A Kosztolányi Dénes vezette testület egy éven keresztül vizsgálódott, végül megállapította: Czégé Zsuzsa filmproducer 1996-ban megbízást adott egy magánnyomozónak, hogy gazdasági okokból gyűjtsön adatokat Pokorni Zoltánról, a Fidesz akkori frakcióvezetőjéről. A többi huszonhat személyről, a figyeltetés törvénytelenségéről és közpénzek felhasználásáról nem sikerült bizonyítékot szolgáltatni.
Mivel a bizottság szocialista tagjai szerint a jelentés nem támasztja alá Orbán állításait, módosító javaslatokat terjesztettek a Tisztelt Ház elé. A MIÉP-pel megerősített kormánytöbbség azonban leszavazta azokat, a bizottság jelentését viszont elfogadta.
„A Kádár-rendszerből ismert pártállami szervezetek nyílt és titkos újjáépítése ugyan megkezdődött 1994-ben az MSZP hatalomra jutásával, de ezek előkészületi és kísérleti szakaszban maradtak, és ez mindenki számára megnyugtató” - összegezte a hosszúra nyúlt üggyel kapcsolatos véleményét kérdésünkre Kosztolányi Dénes.
„A miniszterelnök bejelentése 1998-ban vitathatatlanul kapóra jött, hiszen az akkor zajló Simicska-ügyet sikeresen eltakarták vele. Attól kezdve minden energiájuk arra irányult, hogy az egészet úgy állítsák be, mint aminek van valóságtartalma” - jelentette ki Nikolits István.