Vissza a tartalomjegyzékhez


INNEN-ONNAN

Arany az ágy alatt

Gordon Smith, a Perth-i Bánya aranyrögkutatási főnöke nemrég mutatta be a nagyközönségnek a világ második legnagyobb természetes aranyrögét Nyugat-Ausztráliában. A jelenlegi árfolyamra alapozva egy uncia arany 281 USD-ba kerül, a 819 unciás tömb, mely szinte teljes mértékben tiszta aranyat tartalmaz, 230 ezer 139 dollárt ér (63 millió 528 ezer 364 forint). A rög 28 centiméter magas, 18 centiméter széles, és minden valószínűség szerint többmillió éves lehet. Egy névtelen lelőhelyen találták, a nyugat-ausztráliai Kagoorlie régiójában 1995-ben, majd évekig egy ágy alatt rejtegették, mielőtt megpróbálták eladni az Egyesült Államokban. (Reuters)


Zsarulesen

Curtis Ketcher szerint túl messzire merészkedik a rendőrség, amikor kizárólag azért áll a sztráda szélén, hogy a gyorshajtókat megállítsa. A férfi minden tőle telhetőt elkövet annak érdekében, hogy figyelmeztesse a veszélyre az 59. számú úton közlekedő autósokat. „Vigyázat! Rendőrveszély innen… Köszöntjük városunkban!” - olvasható az üzenet egyik fele azon a kivilágított, hordozható táblán, amit Ketcher úr saját földbirtokán állított fel. Az üzenet másik fele a város túlsó határában található: „Rendőrveszély vége! Viszontlátásra!”
Ketcher úr felesége elmondta, szemtanúja volt annak, hogy a rendőrök egyetlen éjszaka alatt 30 autót állítottak meg a helyi benzinkúttal szemben. A város rendőrfőnöke cáfolta, hogy Watts városa „csapda” lenne a sofőrök számára. Elmondása szerint azokat az autóvezetőket büntetik meg, akik túllépik a megengedett sebességet. (USA Today)


Skalpszabadság indiánoknak

Kanada a bennszülöttek panaszának hatására azt mérlegeli, hogy véget vet egy 244 éves tartományi törvénynek, mely pénzjutalmat ígér az indián skalpokért. Új-Skócia, Kanada szövetségi tartományának kormánya arra kérte Ottawát, ismerje el, hogy 1756-ban az akkori kormányzó, William Lawrance által kiadott nyilatkozat érvényét vesztette, mivel nincs többé értelme. „Itt a méltóság kérdéséről van szó. Manapság már senki nem gondolkodik úgy, mint két és fél évszázaddal ezelőtt, de ez még így is érzékenyen érinti a mi’kmaq nevű indián közösséget, s úgy gondoljuk, hogy tenni kell valamit méltóságunk megőrzésének érdekében” - mondta Új-Skócia kormányának szóvivője. „A miniszter állítása szerint 2000-ben Kanada törvényei nyilvánvalóan tiltani fogják a 18. század folyamán elkövetett, ilyen jellegű ellenséges tetteket.” A három - még hatályban lévő - törvény közül egyet a brit gyarmati kormány már érvénytelenített, a másik kettőt formálisan Anglia helyezte hatályon kívül. Új-Skócia kormányának szóvivője elmondta, hogy a javaslat annak a tizenhárom mi’kmaq bennszülöttnek a panaszait tette magáévá, akiket nagyon elkeserített a törvény létezése. A javaslat arra is felhívja a kormány figyelmét, hogy fejezze ki „őszinte bocsánatkérését a múltbeli ellenségeskedések miatt”. (USA Today)