Vissza a tartalomjegyzékhez

Hajdú Sándor, Morvay Péter
Orbán megtörte a jeget

Tiltakozó akciókkal, elektronikus levélírási kampánnyal készülnek az ellenzéki pártok Wolfgang Schüssel osztrák kancellár húsvét után esedékes egynapos budapesti látogatására. A bécsi kormány fejének ez lesz megválasztása óta a második hivatalos külföldi útja. Míg a lapunk által megkérdezett kormánypárti politikusok - köztük Surján László, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának fideszes alelnöke és Kelemen András (MDF) - egyetértettek a kormányfői találkozó céljával és időzítésével, az ellenzéki pártok különbözőképen vélekednek. Szabó Zoltán szocialista politikus szerint a magyar kormány „tüntető igyekezettel próbálja kisegíteni” az európai bojkottal sújtott bécsi koalíciót. Csurka István, a MIÉP elnöke azonban lapunknak kifejtette: egy szomszéd állam legitim kormányfője tesz látogatást Magyarországon, amihez senkinek semmi hozzáfűzni valója nem lehet.


Az Európai Parlament képviselői tiltakoznak Strasbourgban Klestil osztrák elnök beszéde alatt. Haider árnyéka    Fotó: Reuters

A találkozó ötletgazdája, a bécsi Die Presse című napilap szerint Edmund Stoiber bajor miniszterelnök volt. Ezt azonban mind magyar, mind bajor részről cáfolták. A meghívó félről is egymásnak ellentmondó hírek jelentek meg. A találkozót Ausztria kezdeményezte, de Orbán Viktor a meghívó fél - magyarázta a Külügyminisztérium illetékese egy sajtónyilatkozatában. Simicskó István, a külügyi bizottság fideszes tagja a Hetek kérdésére megerősítette: úgy tudja, hogy Schüsselt a magyar miniszterelnök hívta meg.
A Die Presse című konzervatív bécsi lap Magyarország megtöri a jeget címmel közölte a hírt, hogy Orbán Viktor budapesti látogatásra hívta meg Wolfgang Schüsselt. Első alkalommal érkezik meghívás egy EU-tagjelölt országtól a szövetségi kancellári hivatalba - írta a bécsi napilap, amely idézi a magyar miniszterelnök „önkritikus” kommentárját, miszerint: „Magyar szempontból Ausztria fölöttébb nagy jelentőséggel bír, és a bécsi kancellár látogatásának tulajdonképpen már jóval korábban meg kellett volna történnie.”
A Die Presse nem tartja kizártnak, hogy Orbán Viktornál Edmund Stoiber tartományi miniszterelnök járt közben müncheni találkozójukon Wolfgang Schüssel meghívása érdekében.
Az ugyancsak osztrák Profil című liberális heti hírmagazin ennél élesebben fogalmaz Magyarország elhaiderosodik? címmel közölt budapesti tudósításában, amely egyebek között megállapítja: „A Csurka-hívekkel kötött alkuk erősítik az agresszív ifjú demokraták hatalmi pozícióit, cserébe pedig kis adományokkal kötik magukhoz Csurkáékat.” A Profil szerint „szembetűnő a párhuzam” az ausztriai és a magyarországi fejlemények között: „Sokan rokonságot fedeznek fel a fiatal magyarok és Haider között, mert úgy látják, mindkettő a jobboldali populizmussal operál, s modern csomagolásban tálalja felvilágosulás-ellenes és modernizáció-ellenes elképzeléseit.”
Lapunk kérdésére Surján László (Fidesz-MPP), az Országgyűlés Külügyi Bizottságának alelnöke elmondta, hogy semmifajta jelzés az Európai Unió részéről Magyarországra nem érkezett, ami alapján feltételezni lehetne, hogy a találkozó lassítja hazánk csatlakozási menetrendjét. Surján hozzátette, érzése szerint „ez egy lefutott kérdés, amelyet Magyarországon néhányan belpolitikai célból melegen tartanak.” A meghívás létrejöttében közrejátszhatott, hogy a „miniszterelnök urat érhették Németországban olyan benyomások, amelyek arról szóltak, hogy ez az egész kirekesztősdi lecsengőben van”.
Egy másik fideszes politikus, Simicskó István, szintén megerősítette a Hetek kérdésére azt, hogy tudomása szerint Schüsselt a magyar kormányfő hívta meg. Simicskó egyébként „semmi kivetnivalót” nem lát abban, hogy a néppárti osztrák kancellár Budapestre látogat: „Schüssel az eddigi politikai tevékenysége során egyértelműen bizonyította, hogy elkötelezett híve az európai demokratikus értékeknek. Ugyanilyen híve volt, mikor a szociáldemokratákkal vállalta a kormányzást, és szerintem ugyanilyen híve marad ezt követően is” - mondta Simicskó.
A Hetek kérdésére, miszerint árthat-e a magyar érdekeknek a találkozó a szélsőjobboldali Szabadságpártot is magában foglaló bécsi kormány fejével, Csurka István, a Magyar Igazság és Élet Pártjának elnöke a következőt válaszolta: „A kérdés provokatív. Azért, mert beletartozik abba a körbe, amellyel a sajtó bizonyos részei nem tájékoztatnak a politikáról, hanem csinálják. Schüssel úr, a szomszéd állam jelenlegi legitim kormányfője látogatást tesz Magyarországon, pont. Ehhez senkinek semmi hozzáfűznivalója, ha nem akar robbantgatni, ha nem akar belpolitikai viszályt kelteni ebből, nincsen. Ez évtizedek óta így van, és ebből a magyar népnek semmi kára eddig nem volt, és ezután sem lesz. Nyilvánvaló tehát, hogy mi helyeseljük ezt a látogatást.”
Az ellenzék többi pártja azonban ellenzi az európai bojkottal sújtott bécsi kormánynak nyújtott újabb diplomáciai gesztust. Szabó Zoltán szocialista képviselő
lapunknak elmondta: már Benita Ferrero-Waldner osztrák külügyminiszter asszony budapesti útja idején megfogalmazta fenntartásait: „Roszszallóan vetettem fel, hogy Ferrero-Waldner annak a kormánynak a külügyminisztere, amely kormányt az Európai Unióban, ahova mi törekszünk, a bibliai utálatossal egyenlő módon kezelik. Az unióból természetesen nem lehet kizárni, de minden uniós és NATO-tagország őrizkedik attól, hogy kétoldalú kapcsolataikat bármiféle politikai magaslatra emelje. Ezzel az osztrák kormánnyal külügyminiszteri, és most már miniszterelnöki szinten barátkozni, úgy gondolom, hogy nem áll a Magyar Köztársaság érdekében. Van egy olyan nem teljesen megalapozatlan félelem, hogy e tüntető barátkozás mögött az a hátsó szándék is meghúzódik, hogy a magyar kormánytól sem áll olyan távol az, hogy, ha szüksége lesz rá, akkor ráfanyalodjék a tőle jobbra álló parlamenti erőre, amelyet a MIÉP jelent.”
Kelemen András (MDF) azonban úgy látja: az április 27-ére tervezett találkozó „nem különösebben nagy jelentőségű esemény”, amelyről a kormánypárti képviselő nem hiszi, hogy árt uniós terveinknek, sőt szerinte előmozdítja azt.
A magyar kormányfő azt hív meg, akit akar; Schüssel meghívását Párizs ezért nem kívánja kommentálni - ismertette a francia kormányálláspontot a budapesti nagykövetség. Franciaországban szóba sem jöhet az osztrák kancellár hivatalos meghívása, Párizs tartja magát az EU 14 tagállamának megállapodásához. Ez a kétoldalú kapcsolatok befagyasztását, illetve minimumra csökkentését jelenti. Schüssel április 27-i vizitje nem érinti Jospin francia kormányfő május 3-án esedékes magyarországi tárgyalásait.
„Az osztrák politikával kapcsolatban az amerikai kormány saját útját járja. Így cselekszik a magyar kormány is. Nincs elég információm, hogy további kommentárokat fűzzek a kérdéshez” - közölte a Népszabadság kérdésére Peter Tufo amerikai nagykövet.

Bécsi tudósítónk beszámolója: