Vissza a tartalomjegyzékhez


Peches szivar


- Sajnálom uram, de ez a szivar 5000 dollárra van biztosítva…

Az amerikai Charlotte városában, Észak-Karolina államban egy tehetősebb úr tűzkár elleni biztosítást kötött az általa frissen beszerzett, igen ritka fajtájú és rendkívül drága szivarra. Miután egy hónap leforgása alatt elszivarozgatta becses gyűjteményét, az utolsó részlet befizetése előtt kárigénnyel jelentkezett a biztosítótársaságnál, melyben azt állította, hogy a szivarokat „sorozatos, apróbb tüzek során” vesztette el. A biztosító természetesen nem volt hajlandó fizetni, azt a nyilvánvaló tényt hangoztatva, hogy a férfi teljességgel a megszokott módon fogyasztotta el szerzeményét. A „károsult” azonban nem hagyta magát „kisemmizni”, így bíróság elé vitte a dolgot… és nyert!
A bírói döntés kihirdetésekor a bíró közölte, hogy a két fél olyan szerződést kötött egymással, amelyben a biztosítótársaság szavatolja a szivarok biztosíthatóságát, és kezeskedik arról, hogy a nemes dohányt érő tűzkár esetén fizet. Mindezt anélkül, hogy pontosan meghatározták volna, mit értenek, illetve mit nem értenek „valódi tűzeseten”. A biztosítótársaság a költséges és időigényes fellebbezés helyett az ítélet elfogadása mellett döntött, és 15 ezer dollárt fizetett a felperesnek a „tűzeset során elvesztett” szivarokért.
Ám a történet nem ér itt véget. Miután a „károsult” beváltotta a számára kiutalt csekket, a biztosítótársaság eljárást indított ellene 24 alkalommal elkövetett gyújtogatás vádjával. Saját kárigényét és a korábbi per során tett tanúvallomását bizonyítékként felhasználva ellene, bűnösnek találtatott szivarjai előre megfontolt szándékkal történő elégetésében, amiért is 24 egymást követő, egyhónapos büntetést szabtak ki rá. (E. Cs.)