Vissza a tartalomjegyzékhez

Varga József
A St. Louis Blues szólt a legjobban

Befejeződött az idei szezon alapszakasza az észak-amerikai profi jégkorongligában. A keleti és nyugati konferenciák küzdelmeiből továbbjutó tizenhat csapat immáron négy győzelemig tartó egyenes kiesési rendszerben küzdhet tovább a Stanley-kupáért.

A sok mérföldkőátlépésről is emlékezetes idény nagy sikereket és nagy bukásokat hozott. A legnagyobbat megint a New York Rangers gárdája bukta. A szezon előtt márkás játékosokkal megerősített alakulat a januári „dicsőséges sorozat” után gyászosan leszerepelt. Az utolsó tíz mérkőzésén egy pontot szerzett manhattani legénység vezetői elbocsátották a sportág Minarik Edéjét. Neil Smith vezérigazgatónak és az edző John Mucklernek megköszönték eddigi ténykedését. A nyári hatvanmilliós befektetés ellenére leszerepelt Rangers a nulláról kezdheti a következő idényt, és kérdés még, hogy ki tölti be a távozók helyét a vezetőségben, valamint a játékoskeretben.
Az alapszakasz és a vele járó President-trophy nyertese a nyugati bajnok St. Louis Blues egysége lett. Benny Goodman híres szerzeményéről nevét kapó csapat 1967-es színrelépése óta legjobb eredményét érte el.
Oroszlánrésze volt ebben Roman Tureknek: a bajnok Dallastól igazolt cseh világbajnok lett az alapszakasz legjobb hálóőre és megvédte az általa birtokolt Jennings-díjat. A Pierre Turgeon-Al Maclnnis duó által vezérelt gárda 51 győzelme mellett mindössze 19 alkalommal hajtott fejet ellenfelei előtt.
Az esélyesek közül a Detroit Red Wings legénysége lehet méltó ellenfelük a konferencia döntőjében, ha Steve Yzerman sérüléséből felépülve ismét vezére lesz társainak. A bajnok Dallas megasztárja, Brett Hull sokat tehet csapata idei sikeréért. Mike Modano és Joe Nieuwendyk segítségével van keresnivalója a csillagoknak idén is. Hull egyébként az utolsó napokban szerzett góljával beérte édesapját, a legendás Bobby Hullt. A chicagói „Golden Jet” méltó örököse is 610 góllal áll az örökranglistán.
A trió sikeres szereplése ellen a Colorado tehet a legtöbbet, Joe Sakic és Ray Bourque neve garancia az eredményes szereplésre.
A keleti elsőséget a kétszeres győztes Philadelphia Flyers szerezte meg. A döntőre is esélyes Lindros-gárda az utolsó fordulóban taszította le az első helyről a már 15 ponttal is vezető New Jersey Devilst. A remek szezon után rendszerint betliző ördögök visszaestek a negyedik helyre a Toronto és a Washington mögé.
A tizenháromszoros győztes torontói „juharlevelek” a végső diadal kivívásáért indulnak harcba, hosszú idő után végre esélyesként.
A 98-as döntős Capitals ismét remek játékkal véghajrázott és ott lehet a konferencia döntőjében. Akárcsak elsőkörös ellenfelük, a Pittsburgh Penguins.
Jaromir Jagr 96 ponttal nyerte meg a pontkirályi címmel járó Art Ross-díjat, és 91, 92-es győzelmük után idén ismét ünnepre készülnek. A végső győztes kiléte egyelőre titok, de várhatóan ismét izgalmas lesz az április 12-én startoló play off.

Párosítás:
Kelet: Philadelphia(1)-Buffalo(8), Washington(2)-Pittsburgh(7), Toronto(3)-Ottawa(6), New Jersey (4)-Florida(5).
Nyugat: St. Louis(1)-San José(8),Dallas(2)-Edmonton(7),Colorado(3)-Phoenix (6), Detroit(4)-Los Angeles(5).

Első mérkőzések eredményei:
Toronto-Ottawa    2:0
St. Louis-San José    5:3
Dallas-Edmonton    2:1