Vissza a tartalomjegyzékhez

Szűcs Emese
Számlás madame

Van is törvény, meg nincs is. Legális is a prostitúció, meg nem is. Ez a felemás helyzet állt elő, mivel a szervezett bűnözés elleni törvénycsomag ugyan kimondja, hogy nem minősül bűncselekménynek a prostitúció, feltéve, ha az arra vonatkozó egyéb szabályok nem sérülnek, mint például a területi korlátozás. Mivel azonban ebben a kérdésben máig nem született megegyezés, a törvény sem működtethető.

Ha minden az eredeti elképzelés szerint menne, akkor a prostituáltak nyugodt lélekkel űzhetnék az ősi szakmát, csupán azt a megkötést kellene figyelembe venniük, hogy kötelező számlát adniuk. Máig azonban csupán egy-két „ügybuzgó hölgyet” ismer a hatóság, akik vállalkozás keretében folytatják tevékenységüket.
„Adózás szempontjából ugyanazok a jogszabályok vonatkoznak az örömlányokra, mint bármely egyéb vállalkozóra” - tudatta lapunkkal Nagypál Sándor, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal sajtóosztályának vezetője. Amenynyiben a törvény működtethetővé válik - a türelmi zónák kijelölését követően -, a prostituáltak kénytelenek lesznek tömegesen vállalkozni. Az APEH-nek ugyan nem lesz könnyű dolga az ellenőrzés tekintetében - ismerte be a sajtófőnök. A nyugtatömbök utólagos vizsgálatából ugyanis nem derül ki az igazság, a hagyományos ellenőrzési módok pedig ebben az esetben nem alkalmazhatók (gondoljunk csak a jól bevált próbavásárlásra). Így a számlaadási kötelezettség elmulasztását csak úgy lehetne bizonyítani - világosít fel Nagypál -, ha az éppen távozó kuncsaftot egy APEH-ellenőr várná, akinek az ügyfél panaszt tenne a szolgáltatást végző hölgy ellen, miszerint a „vásárlásról” nyugtát vagy egyszerűsített számlát nem kapott. Szóval a feladat megoldása nem egyszerű.”
A vállalkozó egyébként - a személyi jövedelemadóról szóló törvény értelmében - elszámolhatja a prostituáltaktól származó számlákat mint költséget, pontosabban mint természetbeni juttatást. (Abban az esetben is, ha a vállalkozás üzleti partnereit, esetleg alkalmazottait ajándékozza meg.) Ennek azonban vannak adóvonzatai, ugyanis a „költség” után ki kell fizetni a 44 százalékos személyi jövedelemadót, illetve a 11 százalék egészségügyi hozzájárulást. A vállalkozók számára - limitált határig - megengedett költségleírással szemben Nagypál Sándor szerint ebben az esetben nincs maximalizálva az összeg, amely ezen a címen elszámolható.
A fekete- és a szürkegazdaság visszaszorítását szolgálni igyekvő törvény a prostituáltaknak is lehetőséget ad a költségek leírására, azzal a kitétellel, ha az a „munkájával” közvetlenül összefüggésben van, és nem személyes szükségleteinek a kiszolgálását célozza. Nem számolhatók el például a rúzs vagy illatszerek, de a „munkájával” szorosan összefüggő kiadások - például óvszer, bérelt lakás bérleti díja, rezsiköltsége, esetleg telefonja - elszámolhatók. Ezen felül azok az úgynevezett nevesített költségek is leírhatók, amelyek részben a személyes szükségleteihez is szükségesek. Ezek általában rezsiköltség és bérletidíj-támogatások, amennyiben a prostituált a saját otthonában keresi a kenyerét.
Az, hogy melyik vállalkozási forma lesz közöttük a legelterjedtebb, még nem látható, de a szakemberek arra számítanak, hogy a lányok és az őket futtató személy gazdasági társaságokban fognak tömörülni az egyszerűség és a jobban kihasználható jogi lehetőségek miatt.