Vissza a Hetek archívum borítólapjára
IV. évfolyam, 4. szám, 2000. január 22

Belpolitika

Munkatársunktól
A politikusok igyekeznek megakadályozni a felvonulást

„Szabadítsátok meg Németországot, majd egész Európát a vörös patkányok fogságából, űzzétek el bűzlő bolsevik uraitokat, hiszen a győzelem már nincs mesz-sze” - szól a felhívás. A fenti mondat nem a harmincas évek Németországában hangzott el, hanem azon a meghívón található, melyet egy magyar neonáci társaság tett közzé a közelmúltban.


Egyházi tulajdonban a Lakitelki Népfőiskola

Tehermentesült a Lakitelki Népfőiskola Alapítvány, miután a szeged-csanádi római katolikus egyházmegye kifizette annak 170 millió forintos postabanki hitelét és így megvette azt a Reorg-Apport Rt.-től. Lezsák Sándor, az alapítvány elnöke úgy nyilatkozott, hogy Gyulay Endre püspöknek köszönhetően intézményük nemcsak megmaradt a nemzeti vagyon részének, hanem a népfőiskola eddigi törekvéseinek megfelelően működhet tovább. A szeged-csanádi egyházmegye és a Lakitelki Népfőiskola Alapítvány vezetői között született, ugyancsak szerdán aláírt szerződés értelmében az egyházi tulajdonba került alapítványi ingatlanok vagyonkezelője húsz évre szólóan az alapítvány lesz.


Hetek-összeállítás
Jobboldaliak perelik kritikusaikat

Az elkövetkezendő hetekben két író-közíró is a „vádlottak padjára” ül, mert az általuk bírált jobboldali személyiségek beperelték őket: Tamás Gáspár Miklóst Csurka István a Magyar Igazság és Élet pártjának alapító elnöke; Kertész Pétert, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) egykori szóvivőjét Mónus Áron, a többek között Adolf Hitler Mein Kampfját magyarul kiadó könyvkiadó vezetője citálta bíróság elé.


Emlékezés a gettóra
Tovább a cikkhez >>>

Munkatársunktól
Elmarasztaló jelentés hazánkról

Az elmúlt hónapokban számos zsidó és nemzetközi megfigyelő változást, mégpedig a rasszizmus és az antiszemitizmus iránti nagyobb toleranciát észlelt Magyarországon. Ez a változás részben annak köszönhető, hogy a jól ismert, a média működését értő, szélsőségesen nacionalista Csurka István bekerült a magyar parlamentbe. Orbán Viktor kormánya mindeddig hallgatásba burkolózott Csurka idegengyűlölő, antiszemita, cigányellenes és rasszista kijelentéseit illetően - írja a nemzetközi Anti Defamation League nevű szervezet legfrissebb, Magyarországot elemző jelentése.


Somorjai László
A vasutas füstje

Február 1-jén nulla órától határozatlan idejű munkabeszüntetést helyezett kilátásba a három reprezentatív vasutas szakszervezet (a Mozdonyvezetők Szakszervezete, a Vasutasok Szakszervezete és a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete) az érdemi tárgyalások elmaradása miatt. A sztrájk bejelentésének másnapján, január 20-án azonban a MÁV Rt. olyan elvi javaslattal állt elő, melynek következtében olvadni kezdtek a befagyott álláspontok jégtömbjei, és érdemi párbeszédre is sor került. A javaslat a munkáltató szerint három évre biztosítaná a vasutas dolgozók reálkereset-növekedését. Ennek fejében a MÁV Rt. „munkabékét” szeretne kötni, vagyis a megállapodás érvényességének időtartamában a sztrájkról való lemondást kéri cserébe.


Életmód

A nyilvánosság jelentősége

Tisztújító közgyűlést tartott a Nyilvánosság Klub. A közgyűlésen többek között felszólalt Farkas Zoltán, a Magyar Rádió volt műsorvezetője, aki szerint 2000 a fordulat éve lehet a rádióban, hisz február 28-án lejár a rádió kuratóriumának mandátuma. A jelenlegi 12 tagú felállás helyett az MSZP, SZDSZ által is támogatott 8 tagú kuratórium teremthetné meg a politikai kiegyensúlyozottságot.


Polovitzer Edina
Születésnap az Örökmozgóban

Az Örökmozgó Filmmúzeum és a budapesti Izraeli Nagykövetség szervezésében mutatták be az elmúlt héten a jeruzsálemi Sam Spiegel Film- és Televíziós Főiskola pályakezdő hallgatóinak produkcióit.


Pálfy Gyula
Sorsok a megmaradás viharában

Szabó István új filmjéről beszélni fognak. A legismertebb magyar filmrendező ezúttal azt kutatja, miként próbált újra és újra a Kárpát-medencében élő zsidóság hazát és nemzetet találni születésének helyén. Még úgy is, hogy újraéledő reményeiket menetrendszerűen érkező pofonok hűtötték le. A napfény íze (Sunshine) e megindító és fájdalmas kísérletet ábrázolja egy magyarországi zsidó családnak az utóbbi másfél évszázad terepasztalán élő három nemzedékén át.


Fókusz

Megerősödve jönnek vissza a vírusok

Interjú Dr. Ternák Gáborral, a Baranya Megyei Kórház Fertőző Osztályának vezető főorvosával, a Magyar Infektológiai Társaság elnökével.


Csereklyei Márta
Tízmillió árva

AIDS, malária, tuberkulózis, kolera, agyhártyagyulladás, sárgaláz, pestis, ebola - csak néhány azon halált okozó betegségek közül, amelyek a 21. század küszöbét átlépő Afrikát sújtják. Az AIDS következtében egyes országokban rövid idő alatt húsz évvel csökkent a várható élettartam, miközben a járvány által legsúlyosabban érintett kontinensen 10,4 millió 15 év alatti gyermek vált árvává. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) a héten a legfontosabb napirendi pontként tárgyalt a járványhelyzetről. Ennek kapcsán a Chicago Tribune és a Newsweek közölt megrázó beszámolókat a fekete kontinensről.


Gazdaság

Matolcsy György az MGYOSZ küldötteivel találkozott
Tovább a cikkhez >>>

Szabó Sándor
Hitelek csak hónapok múlva

Január 17-től hatályba lépett a lakástámogatásról szóló kormányrendelet, azonban a bankok felkészültsége nem teszi lehetővé, hogy a hitelekhez már most hozzájussanak az érintettek. Elképzelhető, hogy 2-3 hónapot is kell várni arra, hogy a kereskedelmi bankok elkészítsék a programjaikat. Felhívjuk a figyelmét azoknak, akik érvényes építési engedéllyel, illetve adásvételi szerződéssel várták az új konstrukciót, hogy mivel tulajdonnal rendelkeznek, nem érvényes rájuk az új lakástámogatási rendszer.


Munkatársunktól
A brókerválasztás rejtelmei

Az utóbbi napok terrorista merényletei közül kettő - itthon és Szlovákiában - két brókercéget érintett. Lapzártánkig a nyomozóhatóságok arra még nem adtak egyértelmű választ, hogy a két gyilkosság áldozata (az egyik brókercég vezetője és a másik brókercég munkatársa) között volt-e olyan kapcsolat, amely úgy keltette fel az alvilág haragját, hogy azonos módon számoljanak le, az azonban bizonyos, hogy ismét meginoghatott a bizalom az értékpapír-kereskedőkkel szemben. Cikkünkben arra keresünk választ, hogy mennyiben felelősek az egyes brókercégek a náluk elhelyezett (megforgatott) pénzek eredetéért.


Ruff Gabriella
MNB: 5 százalékos GDP-növekedés

A magyar gazdaság mutatói szinte kivétel nélkül javulást mutatnak, s ezért megengedhető volt az a váratlan, eddig példátlan mértékű, 1,5 százalékos kamatcsökkentés, amit a napokban jelentett be Surányi György jegybankelnök. Mint mondta, lezárult az orosz válság által gerjesztett korszak, ami óvatosságra intette a monetáris politika irányítóit. A jegybanki alapkamat most 13 százalék, Surányi szerint a kamatcsökkentés hatással lesz a hitel- és betéti kamatszintre is.


Acsai Anikó
Rekordok hete

Nem szűkölködött rekordokban a héten a pénzügyi világ: történelmi rekordot döntött a Dow Jones és a NASDAQ , 2,5 éves csúcsra szökött a 30 éves kötvényhozam, 9 éves csúcspontra került a nyersolaj ára. Itthon pedig a BUX döntötte meg minden korábbi rekordját, csütörtökön napközben a 10 ezer pontos álomhatárt is átlépve 9965 ponton zárt, ami közel tíz százalékos emelkedést jelentett egy hét alatt. A jegybank 150 bázispontos, soha nem látott mértékű repokamat-csökkentéssel lepte meg a piacot, történelmi mélypontra taszítva az állampapírhozamokat. A külföldi tőzsdéken jelentősebb esés csak a korábban visszaminősített hongkongi tőzsdén volt, illetve a múlt év végétől közel 40 százalékos emelkedést produkáló orosz tőzsde korrigált, egyébként jellemzően optimizmus uralkodott.


Egri István
A Microsoft konkurense az AOL Time Warner

Az USA igazságügyi minisztériuma és a Microsoft Corporation közötti trösztellenes perben az állam képviselői jövő héten a szoftveróriás részletes feldarabolásának tervét készülnek előterjeszteni. Az ügy ezúttal elmozdulni látszik a holtpontról. Az eddig háttérben folyó közvetítői tárgyalások eredményt hoztak: a USA Today értesülései szerint a Microsoft három részre szakadna: az operációs rendszerfejlesztésre, az alkalmazásos részlegre (az Office, és egyéb hasonló szoftverek fejlesztése és terjesztése), harmadikként pedig az internetes és szolgáltatási részlegre.


Háttér

Csereklyei Márta
Hódító Vilmos leszármazottai

„Ki vagyok, s honnan jöttem?” Ugye, ismerős a kérdés? Életünk során szinte mindannyian megkérdeztük már magunktól. A legújabb amerikai divathullám: a családfa-kutatás a múltba való visszafordulás segítségével tudni véli a választ a kérdésre. A CNN amerikai televíziós hírcsatorna Millennium 2000 című sorozatának a genealógiával foglalkozó műsora több, a felmenők kutatásával foglalkozó szervezet képviselőjét látta vendégül.


Seregi Károly
Bárdossy miniszterelnök hagyatéka

Ki volt az az ember, akinek a lelkiüdvéért a napokban a MIÉP kezdeményezésére misét celebráltak a Szent István Bazilikában? Mit köszönhet Magyarország eme tipikus, a Horthy-rendszer szűklátókörű politikai elitjébe tartozó képviselőjének, aki olyan pillanatban került az ország kormányrúdjához, amikor államférfiakra lett volna szükség a jó döntések meghozatalában, ő pedig csak szorgalmas tisztviselő, pedáns végrehajtó volt?


Szabó Ibolya Anna
Mr. és Mrs. Szilikon

A kaliforniai Silicon Valley-ben január közepén megszületett az első komputer által előállított bemondónő. Az Ananovának keresztelt „kibernő” napi 24 órában fog információt szolgáltatni az interneten, és készítői reményei szerint minden eddigi bemondónőnél előnyösebb tulajdonságai révén sikerre számíthat. Ananova emberi tulajdonságaiban a jelek szerint megtestesíti az ideális nőt: 28 éves - mármint az arca -, közel 180 centiméter magas, visszafogott, intelligens modora nyugalmat sugároz. Virtuális személyisége nélkülözi a felnőtt emberekben oly gyakran megtalálható, kellemetlen arroganciát, cinizmust és ravaszságot, valamint az önteltséget - így jellemezték a feltalálók, akik néhány nappal ezelőtt mutatták be őt a brit újságíró-szövetség fogadásán.


Eperjesi Ildikó
Végeztek a Tigrissel

Arkan kapitány, az egyik leggazdagabb jugoszláv vállalkozó, „szerb hazafi” félelmetes profizmussal végrehajtott merényletben lelte halálát Belgrádban. A 48 évesférfi, valódi nevén Zseljko Razsnatovics körül már életében is mítoszok keringtek, halálát ugyanígy rengeteg találgatás, legenda övezi. A belgrádi vezetés által is támogatott Szerb Önkéntes Gárda, közismert nevén a Tigrisek hírhedt félkatonai szervezet parancsnokát a lövöldözés után látni vélték külföldön. A feltételezések szerint megrendezte a saját halálát, hogy új életet kezdhessen.


Bánhidi Emese, Marosvásárhely
És mégsem mozog a Föld

Galileihez hasonlította magát az a korábban teljesen ismeretlen román férfiú, aki a reneszánsz meg nem értett zsenijének szerepében azt jósolta, hogy a föld nagyon is mozogni fog, pusztító rengés dönti romba Bukarestet és Románia déli területeinek jelentős részét, méghozzá a január 15-ről 16-ra virradó éjszaka. Ahogy közeledett a kérdéses időszak, a jóslat némiképp megszelídült: valamikor ezekben a hetekben következik be a katasztrófa. Nos, amint azt a Románián kívüli olvasó is láthatta, a hírekben végül nem bukaresti, hanem kínai földrengés szerepelt. Románia ingerültséggel vegyes megkönnyebbüléssel vette tudomásul, hogy a katasztrófa elmaradt, és a nagy fellélegzés közepette megkezdődhetett annak végiggondolása, vajon miért okozhatott ekkora pánikot, úgymond földrengés-pszichózist egy álprofesszor, Vergil Hincu úr vészterhes jóslata.


Hit és értékek

Segítse a HIT-et, hogy a hit segíthessen
Tovább a cikkhez >>>

Jelentkezni lehet a Bornemisza Péter Általános Iskolába és Gimnáziumba
Tovább a cikkhez >>>

Ruff Tibor
A halál után már nem lehet megtérni

A MIÉP kezdeményezésére vasárnap misét mondtak a zsúfolásig telt Szent István-bazilikában Bárdossy László lelkiüdvéért, aki 1941-42-ben volt Magyarország miniszterelnöke. Nevéhez fűződik többek között a harmadik zsidótörvény elfogadása - amely először kezelte faji alapon a „zsidókérdést”, amikor megtiltotta zsidók és nem-zsidók házasságát, a házasságon kívüli ilyen kapcsolatot pedig „fajgyalázásnak” minősítette -, valamint Bárdossy miniszterelnöksége alatt támadta meg Magyarország Jugoszláviát és a Szovjetuniót, és üzent hadat Angliának és az Egyesült Államoknak. Az ő vezetésével küldték a második magyar hadsereg 200 ezer katonáját a Don-kanyarba, ahol nagy részük elpusztult, valamint 50 ezer munkaszolgálatost keletre, akik közül 16 ezret mészároltak le.


Interjú

Tihanyi Péter
Propeller helyett pálmaág
Beszélgetés Melocco Miklós szobrászművésszel

Melocco Miklós Latinovits Zoltán (Balatonszemes)


Külpolitika

Karl Pfeifer, Bécs
Haider kimaradt

108 nap után a két volt kormánypárt, a szociáldemokrata SPÖ és a konzervatív néppárt, az ÖVP újra közös kormányprogramot fogadott el. Most már arról folyik a vita a két párt között, hogyan osszák fel a minisztériumokat. Valószínűleg úgy állapodnak meg, hogy az SPÖ legalább egy fontos minisztériumot elveszít.


Hetek-összeállítás
Vétkes békefenntartók

Koszovóban őrizetbe vettek egy amerikai KFOR-katonát, akit egy kislány megerőszakolásával és meggyilkolásával gyanúsítanak. A hírt Klaus Reinhardt tábornok, a NATO-irányítású békefenntartók parancsnoka jelentette be múlt szombati sajtótájékoztatóján. A tábornok ígéretet tett arra, hogy nagy súlyt helyeznek az ügy kivizsgálására.


Eperjesi Ildikó
Más Európa készül

„Magyarország közel áll ahhoz, hogy az uniós csatlakozás kritériumait teljesítse. A gazdasági eredmények jók, a kormány a szükséges adaptációkon munkálkodik” - mondta a Heteknek Pierre Moscovici francia Európa-ügyi miniszter budapesti látogatásán. A magyar politikusoknak azért is fontos most vigyázó szemüket Párizsra vetni, mivel az év második felében Franciaország veszi át az unió vezetésének stafétabotját.


Márer György, New York
Sérülékeny űrpajzs

A The New York Times és a CNN tévéhálózat hírszolgálatának a napokban kiadott egybehangzó jelentése arról szólt, hogy az Egyesült Államok védelmét szolgáló, de még kísérletek tárgyát képező rakétarendszer e hónap 18-án súlyos kudarcot szenvedett. A csendes-óceáni Marshall-szigetekről végrehajtott próbakilövés folyamán egy rakéta nem találta el azt a vaktöltettel ellátott robbanófejet, amelyet korábban több ezer mérföldes távolságból, egy kaliforniai légitámaszpontról indítottak útnak.


Mogyorósi Géza, Berlin
Rács mögött Honecker nevelt fia

A Német Demokratikus Köztársaság hajdani párt- és állami vezetője, a chilei emigrációban 1994 májusában elhunyt Erich Honecker bizonyára forogna a sírjában, ha tudná, hogy „trónörökösét”, Egon Krenzet a múlt héten bebörtönözték. Krenz hat és fél évet kapott az egykori belnémet határnál, illetve a berlini falnál elkövetett gyilkosságokért: közel ezer - NSZK-ba szökni akaró - keletnémetet lőttek agyon egyenruhás határőr honfitársaik.


Vagyim Arisztov, Szentpétervár
Balkanyar a dumában

Oroszországban újabb politikai válság van, bár Jelcin visszavonulása óta ez az első. Az új Állami Duma képviselői két részre oszlottak: a többségre, akik nem számolnak a kisebb frakciók véleményével, és az ezzel a bánásmóddal elégedetlen kisebbségre. Lehet, hogy sok ország parlamentjében előfordulhat ilyen jelenség, de az orosz helyzetnek megvan a maga sajátossága, ami abban rejlik, hogy a kormánypártinak és alapvetően jobbközép erőnek számító Jegyinsztvo (Egység), más néven Medvegy (Medve) frakció szövetségre lépett a kommunistákkal.


Schmidt Barna
Politikai lavina Berlinben

A tiszteletbeli elnöki posztjáról lemondatott Helmut Kohlon túllépve immár a Kereszténydemokrata Párt (CDU) jövője, sőt az egész háború utáni német politikai rendszer a tét Németországban. A Die Welt kommentárja szerint a finanszírozási botrányba került CDU-vonat kisiklása maga alá temetheti a német politikai elitet is. Az elmúlt 25 év legjelentősebb európai politikusának tartott Kohl vesszőfutása arra világít rá, hogy Németország „fej nélkül maradt” - írja a berlini lap, amely szerint az egymás ellen fordult kereszténydemokrata vezetők egyike sem alkalmas a válság megoldására, továbbá hallgatása miatt kritikával illeti a tavaly megválasztott Johannes Rau szövetségi elnököt is. A politikai káosz károsan hathat az Európai Unióban vezető szerepet kívánó Berlin nemzetközi megítélésére. Előfordulhat, hogy Gerhard Schröder kancellár pirruszi győzelmet arat: a botrány nyomán visszanyert népszerűségért Németország presztízséből kell az árat megfizetnie. A botrány tragikus fejleménye a CDU parlamenti képviselőcsoportja főkönyvelőjének, Wolfgang Hüllennek a csütörtöki öngyilkossága, bár a rendőrség szerint a megtalált búcsúlevélben Hüllen személyes okokkal magyarázta tettét.


Riport

Szlazsánszky Ferenc
Vadkacsavadászat

A kocsma elé érve Dodó szinte teljesen lelassítja a kocsit. „Mit csinálsz, te gazember” - kiált rá Laci bácsi, és hogy szavainak kellő súlyt adjon, ostorával Dodó nyakára vág. Dodó gyorsít, Laci bácsi ravaszkásan ránk kacsint: „Okos állat ez - mondja jókedvűen - tudja, hogy hol kell megállni.” Dodó igásló, és Laci bácsi most csak azért nem engedte megállni a kocsmánál, mert vadászni megyünk.


Sport

Australian Open 2000

Sikeres rajt után búcsúztak a magyarok Melbourne-től.


Varga József
Dávid Kornél: Újabb 10 nap a lovagok között
Tovább a cikkhez >>>

A brazil Corinthians nyerte a labdarúgó klub-világbajnokságot
Tovább a cikkhez >>>

Németh Szilárd
Újra régi a Juventus

Az utolsó pillanatban előzött a Juventus, és éllovasként zárta az olasz labdarúgó-bajnokság, a Serie A őszi fordulóját. A Calcio nem pihen, a hét végén újabb mérkőzéseket rendeznek.


Szabadidő

Sz. Abonyi Orsolya
A hat tyúk halála

Ahogy azt újabb keletű kutatásokban olvashattuk, napjainkban a baromfifogyasztás ugrásszerűen megnövekedett Magyarországon, jelentősen visszaszorítva ezzel a hagyományosan népszerű, ámde egészségtelenebb sertést. Cikkünk célja: megtudni, mit eszünk. Illetve amit eszünk, miként költözött az örök „kendermagmezőkre”.


Színek
Tovább a cikkhez >>>

Programajánlat
Tovább a cikkhez >>>

Az influenzára még számítani lehet

A jelek szerint sikerült elfojtani a fertőző agyhártyagyulladás-járványt a kalocsai és a szabadszállási honvédségi laktanyákhoz kötődő gócokban, habár a tél folyamán még újabb szórványos megbetegedésekre lehet számítani az országban - közölte Molnár Ilona országos tisztifőorvos szerdán Budapesten tartott sajtótájékoztatóján. Straub Ilona, az Országos Epidemiológiai Központ főigazgatója a sajtótájékoztatón azt mondta, elképzelhetőnek tartja, hogy Magyarországot még ezen a télen eléri az influenzajárvány.


Megvetjük az adócsalókat

A többség elítéli a korrupciót, tolerálja az abortuszt - többek között ez derült ki a Gfk Piackutató Intézet tavaly novemberben végzett felmérésének most közzétett adataiból. A vizsgálatot az EU-csatlakozásra váró Magyarországon, Csehországban és Lengyelországban végezték 1000-1000 fős reprezentatív mintákon. A korrupciót negatívan vagy erősen negatívan megítélők aránya mindhárom országban 80-90 százalék közé esett.


Színes

DUMA PLÁZA

Ha mindenképpen fogyni akarsz azt tanácsolom: egyél, amennyi jólesik - csak ne nyeld le. Harry Secombe


Életvidám nagymamák az USA-ban
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

Bill Gates és az autók
Tovább a cikkhez >>>

A győztes városok
Tovább a cikkhez >>>

Az állam zsebére
Tovább a cikkhez >>>