Vissza a tartalomjegyzékhez

Karl Pfeifer, Bécs
Haider kimaradt

108 nap után a két volt kormánypárt, a szociáldemokrata SPÖ és a konzervatív néppárt, az ÖVP újra közös kormányprogramot fogadott el. Most már arról folyik a vita a két párt között, hogyan osszák fel a minisztériumokat. Valószínűleg úgy állapodnak meg, hogy az SPÖ legalább egy fontos minisztériumot elveszít.

Az ÖVP-nek 1945 óta soha sem volt olyan kevés választója, mint a tavaly októberi választásokon, az új kormányprogram zömét mégis a néppárti politikusok írták. Ez például azt jelenti, hogy Ausztria megint fegyvereket és repülőgépeket fog vásárolni. Cinikus vélemények szerint ez nem annyira azért fontos Ausztriának, mert lenne egy szomszédja, aki fenyegeti, hanem azért, mert ilyenkor a külföldi cégek jutalékot fizetnek a közvetítőknek, és ezek „véletlenül” mindig a koalíciós pártokhoz tartozók vagy azokhoz közel állók. Az SPÖ hallgatólagosan már egy ideje elfogadta az ÖVP követelését, hogy elhagyja a semlegesség útját. Wolfgang Schüssel ÖVP-főnök pókerjátszmája tehát látszólag győzelemmel végződik. A választások előtt azzal fenyegetőzött, hogy pártja ellenzékbe fog vonulni, ha harmadikként kerül ki a választásokból. Annak ellenére, hogy az ÖVP végül 415 szavazattal kevesebbet kapott a Haider vezette Szabadságpártnál (FPÖ), mégsem vonult ellenzékbe, viszont ügyesen fenyegetett azzal, hogy ha az SPÖ nem enged neki, akkor koalícióra lép Haiderrel.
Egy dolog teljesen biztosnak látszik: a radikálisan jobboldali napilap, a Neue Kronenzeitung kedvence, Karl Schlögl belügyminiszter a posztján marad. Jellemző, hogy Heinz Kienzl, a Nemzeti Bank szociáldemokrata párti volt igazgatója azt írja, hogy pártja vesztett volna még két-három százalékot, ha nem fogadták volna el Schlögl restriktív politikáját a külföldiek letelepedését és tartózkodását illetően. Ez persze semmi más, mint amit Jörg Haider szélsőjobboldali politikus hirdet. És valóban, az új kormányprogram is ehhez ragaszkodik.
Jörg Haider pedig nyugodtan vár. Szerinte Ausztriában a civil társadalom úgyis alig működik, és a kormánypártok még soha sem voltak olyan népszerűtlenek, mint most. Közben gyakran utazik Amerikába „szerecsent mosdatni” abban a reményben, hogy elfogadják demokratikus államférfiként. Ha ez a kormány megbukik, akkor reményei szerint a Neue Kronenzeitung és Thomas Klestil államelnök segítségével ő fog kormányt alakítani.