Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Vétkes békefenntartók

Koszovóban őrizetbe vettek egy amerikai KFOR-katonát, akit egy kislány megerőszakolásával és meggyilkolásával gyanúsítanak. A hírt Klaus Reinhardt tábornok, a NATO-irányítású békefenntartók parancsnoka jelentette be múlt szombati sajtótájékoztatóján. A tábornok ígéretet tett arra, hogy nagy súlyt helyeznek az ügy kivizsgálására.

A 14 év körüli albán kislány holttestét KFOR-katonák találták meg múlt hét csütörtökön este Vitina település közelében, Koszovó délkeleti részén. A gyilkossággal gyanúsított amerikai Frank J. Ronghi hadnagyot Mannheimbe, a Németországban állomásozó amerikai erők bázisára szállították át, ahol lefolytatják vele szemben az eljárást. A nemzetközi közösség képviselőinek tavaly júniusi Koszovóba érkezése óta ez volt a nemzetközi erő tekintélyét leginkább megtépázó eset. „A KFOR-erők éppen azért érkeztek Koszovóba, hogy megállítsák az erőszakot” - emelte ki nyilatkozatában Klaus Reinhardt tábornok.
A kelet-timori ausztrál békefenntartók híre sem jobb mostanában: az ausztrál hadsereg formális bocsánatkérésre kényszerült, mivel katonái megalázóan viselkedtek egy család leánygyermekeivel.
Az elmúlt év végén történt incidensben félmeztelen, részeg katonák berontottak egy házba, és nőket követeltek maguknak. Hasonló esetek nem egyszer fordultak már elő, a közelmúltban nyolc katonát kellett fegyelmi okokból hazaküldeni Kelet-Timorról. Az említett esetben érintett család fontolgatja, hogy - mivel nem ez az első ilyen élményük - lányaikkal visszaköltöznek az indonéz fennhatóság alatt álló Nyugat-Timorba, ahol nagyobb biztonságban érzik magukat.
Peter Cosgrove tábornok, az Interfet erők parancsnoka elmondta, hogy a vétkes katonákat még nem azonosították, de igyekeznek felkutatni őket. „Az ég irgalmazzon nekik, ha elkapjuk őket” - tette hozzá nyilatkozatához.