Vissza a tartalomjegyzékhez


Australian Open 2000

Sikeres rajt után búcsúztak a magyarok Melbourne-től.


A spanyol Albert Portas rohan, hogy elérje a brazil Gustavo Kuerten labdáját az ausztrál nemzetközi teniszbajnokság férfi egyesének első fordulójában   Fotó: MTI

Örömteli magyar sikerrel kezdődött hétfőn az év első jelentős teniszeseménye, a Grand Slam-sorozatba tartozó ausztrál nemzetközi bajnokság, melynek nyitónapján a hazaiak nem kis megdöbbenésére a női egyesben Kuti Kis Rita (86. a világranglistán) három játszmában legyőzte az ausztrál éljátékost, a tizenhét esztendős Jelena Dokicot (39.). A győzelem értékét növeli, hogy Dokic tavaly ugyanitt csak a negyedik fordulóban szenvedett vereséget a világelső Martina Hingistől, akit később Wimbledonban le is győzött. Dokic a vereséget követően a templomban keresett vigaszt, majd a sajtótájékoztatón feltűnően becsmérlően nyilatkozott az őt legyőző magyarról: „Egy olyan valakitől kaptam ki, aki soha nem volt és valószínűleg nem is lesz teniszező.” Kuti Kisnek a szerdai folytatásban már nem sikerült az újabb bravúr, a cseh Hrdlickova (44.) ugyanis 7:6, 6:7, 6:3 arányban legyőzte a jelenlegi legjobb magyart.
A női egyes főtáblájára további két magyar is felkerült, ám mindketten kiestek az első fordulóban. Földényi Annamáriának (110.) egyáltalán nem kedvezett az igen gyors pálya és labda, ennek megfelelően két játszmában kapott ki az amerikai De Lone-tól (67.). Mandula Petra (104.) viszont kitűnően helytállt a 12. helyen kiemelt francia Testud ellen, de végül három játszmában ő is vesztett. Így már csak a párosban vigasztalódhatnak a magyar hölgyek, ahol viszont - külföldi partnerekkel - ketten is sikerrel vették az első fordulót.
A rajongók internetes szavazatai szerint az első helyen kiemelt Martina Hingis a legnagyobb esélyes, de szintén sokan várják az amerikai Davenport és az orosz Kurnyikova végső sikerét. Ehhez alighanem az amerikai Serena Williamsnek is lesz egy-két szava. Kiesett viszont a tavalyi döntős francia Mauresmo (7.), aki bár az elmúlt héten legyőzte Hingist és Davenportot is, most a második fordulóban kikapott a svájci Schnydertől.
A férfiaknál sajnos már a selejtezők során elvéreztek a magyarok. Itt a szavazatok alapján az amerikai Pete Sampras (3.) a legnagyobb esélyes, akire 41 százalék voksolt, míg Andre Agassit (1.) csak 19 százalék várja befutónak. Ők ketten a papírforma szerint már az elődöntőben megmérkőznek egymással, amennyiben mindketten sikerrel veszik az akadályokat. Ez Agassi számára tűnik nehezebbnek, akinek addig még várhatóan az ausztrálok nagy reménységével, Philippoussisszal is meg kell mérkőznie. Könnyűnek tűnik a címvédő, de kisebb sérüléssel bajlódó orosz Kafelnyikov (2.) útja is az elődöntőig, ahol a másik ausztrál reménységgel, Hewitt-tel találkozhat, aki remek formában teniszezik.
A torna eddigi meglepetései közé tartozik, hogy a kiemeltek többsége már elbúcsúzott, köztük az ötödik helyen kiemelt Kuerten, Enquist (6.), Lapentti (7.), Martin (8.), Krajicek (9.), Haas (10.), Kucera és a francia Pioline is. Utóbbit a mindig kiszámíthatatlan Goran Ivanisevic győzte le ötjátszmás csatában. A vesztes szerint: „Soha nem lehet tudni Gorannál. Lehet, hogy holnap a saját anyjától is kikapna, de ha így adogat, a döntőig is eljuthat.” Ezek után Ivanisevic a második fordulóban simán kikapott a spanyol Clavettől.
A bajnokságot a Eurosport közvetíti, és a jelentősebb versenyekhez hasonlóan az interneten is figyelemmel követhető a www.ausopen.org címen. (Hetek)