Vissza a tartalomjegyzékhez

Polovitzer Edina
Születésnap az Örökmozgóban

Az Örökmozgó Filmmúzeum és a budapesti Izraeli Nagykövetség szervezésében mutatták be az elmúlt héten a jeruzsálemi Sam Spiegel Film- és Televíziós Főiskola pályakezdő hallgatóinak produkcióit.

„Az Örökmozgóban nagy hagyománya van az izraeli filmes programoknak - emelte ki megnyitó beszédében Gyürey Vera, a Magyar Filmintézet igazgatója. - Évek óta augusztus végén minden évben vagy esetlegesen más alkalommal is úgynevezett izraeli filmhetet rendeznek, azonban ez az első rendezvény, ahol fiatalok, pályakezdők mutatkoznak be Budapesten.”
A filmes főiskoláról érdemes megjegyezni, hogy fennállásának tizedik évfordulóját ünnepelte, ugyanakkor hallgatói az elmúlt öt év során már több mint hetven különféle díjat nyertek. Oktatási rendszerükben rendező, producer, vágó, operatőr és forgatókönyvíró szakon tanítanak.
A kétórás vetítésen hét rövidfilm került bemutatásra, amelyek sajátos filmnovelláknak is nevezhetők: nagyító alá vett rövid, „áttételes” történetek, életképek elevenedtek meg a vetítővásznon. A filmek sajátos megfogalmazásban mutatják be az izraeli társadalom különböző figuráinak mindennapos életét, életterét, gondolkodásmódját. Valamennyi alkotás szerepelt már nemzetközi főiskolás fesztiválon, ahol különböző fesztiváldíjakat nyertek, így például a legjobb dokumentumfilm díját kapta San Franciscóban az Otthon című film, mely a Golden Gate-díjat és a zsűri különdíját is elnyerte. Vagy látható volt a Korrekt ár című alkotás, amelyet a szakemberek 1994-ben Izraelben a legjobb forgatókönyv és a legeredetibb film díjával jutalmaztak. Az iskola filmjei számára egyébként számos külföldi múzeum is biztosított már bemutatkozási lehetőséget, mint például a Berlin Arts Academy, a The Vienna Museum of Modern Art vagy a Museum of Modern Art New York.
A rendezvényt - mint a filmszínház programjait általában - ezúttal is teltházas érdeklődés kísérte, a vetítést a visszafogottnak kevéssé nevezhető közönség teljes odaadással és aktivitással, élénk tetszésnyilvánítással figyelte.