Vissza a tartalomjegyzékhez

Egri István
A Microsoft konkurense az AOL Time Warner

Az USA igazságügyi minisztériuma és a Microsoft Corporation közötti trösztellenes perben az állam képviselői jövő héten a szoftveróriás részletes feldarabolásának tervét készülnek előterjeszteni. Az ügy ezúttal elmozdulni látszik a holtpontról. Az eddig háttérben folyó közvetítői tárgyalások eredményt hoztak: a USA Today értesülései szerint a Microsoft három részre szakadna: az operációs rendszerfejlesztésre, az alkalmazásos részlegre (az Office, és egyéb hasonló szoftverek fejlesztése és terjesztése), harmadikként pedig az internetes és szolgáltatási részlegre.


Bill Gates és Steve Ballmer. Építik a jövőt    Fotó: MTI

Más kiszivárgott információk szerint a feldarabolás valóban végbemenne, de nem egészen úgy, ahogyan a USA Today leírja, ugyanis nem a profilok felosztása lenne kívánatos, hanem két-három, a jelenlegi teljes tevékenységi kört megtartó kisebb cég jönne létre, melyek egymásnak is konkurensei lennének. „Akárhogyan is történik, a Microsoft elítéli a feldarabolást” - jelentette be Mark Murray, a cég szóvivője. Véleménye szerint a Microsoft szétverésére irányuló elképzelés szélsőséges és radikális javaslat, ráadásul jogszerűtlen is.
A múlt héten bejelentett médiafrigy, az AOL és a Time Warner fúziója elemzők szerint nem kis részben azért jött létre, hogy ellensúlyozza a Microsoft túlsúlyát és fokozódó terjeszkedését a globális kommunikáció területén is. Bill Gates cége tavaly év végén a világ egyik legnagyobb mobiltelefon-vállalatával, az Ericssonnal lépett stratégiai szövetségre. Ha ez a kapcsolat működőképes marad, olyan hardverek jöhetnek létre, melyek „eszét” a Microsoft szoftverfejlesztő-bázisai adják, egyre újabb lendületet adva az emberiség globális összefonódásának. Az AOL-Time Warner szövetség kétségkívül első győzelmeként könyvelhetné el, ha nem sokkal létrejötte után legfélelmetesebb konkurense megszűnne.
Bár háttér-információk még nem kerültek nyilvánosságra, de az ügyben ismertté vált eseményekkel feltűnően egy időben Bill Gates, a Microsoft alapítója is bejelentette, hogy lemond vezérigazgatói tisztségéről Steve Ballmer, az eddigi második ember javára, és elnöki posztját megőrizve a szoftver- és technológiai fejlesztésre kíván összpontosítani. Ismeretes, hogy a Microsoft néhány hete mutatta be új szoftver-koncepcióját, mely szerint az otthoni számítógép a jövőben csak munkaállomás lesz, a működéséhez szükséges szoftver pedig egy központi gépen fut, amelyhez a világ különböző pontjain lévő otthoni komputerek az új, nagysebességű interneten fognak kapcsolódni. Ballmer Redmontban, a cég székhelyén tartott sajtóértekezletén már meg is tette első főnöki nyilatkozatát, miszerint előttünk az internet forradalmasítása, és a piac számára most jött el az idő a következő generációs szolgáltatások bevezetésére.