Vissza a tartalomjegyzékhez


Emlékezés a gettóra

„A múlt az életben maradottak számára felejthetetlen, visszavonhatatlan, rettenetes élményt jelent ma is” - mondta Verő Tamás rabbi a pesti gettó felszabadításának 55. évfordulója alkalmából Budapesten, a Dohány utcai zsinagógában. Az egybegyűltek a második világháború idején életüket vesztett több mint félmillió magyarországi zsidóra emlékeztek.


Komor múlt. Demonstratív jelen        Fotó: Somorjai

A megemlékezésen a magyarországi zsidóság vezetői mellett jelen volt Dávid Ibolya igazságügy-miniszter, Pokorni Zoltán oktatási miniszter, Pepó Pál környezetvédelmi miniszter, Semjén Zsolt, a kulturális tárca egyházi ügyekért felelős helyettes államtitkára, Sasvári Szilárd, az Országgyűlés Kulturális Bizottságának elnöke, és Kósáné Kovács Magda, az Országgyűlés Emberi Jogi, Kisebbségi és Vallásügyi Bizottságának vezetője is.
Verő Tamás a napjainkban megjelenő szélsőséges megnyilvánulásokat említve kiemelte: fel kell emelni hangunkat a burkolt és a nyílt támadások ellen, ami nemcsak a zsidóság érdeke.
Pokorni Zoltán oktatási miniszter a megemlékezés alkalmából tartott sajtótájékoztatóján ismertette azt a kezdeményezését, hogy a középiskolákban minden évben egy alkalommal, április 16-án megemlékezést tartsanak a holocaustról. A magyarországi zsidóság vallási és világi szervezetei jóleső érzéssel ismerkedtek meg Pokorni ezen állásfoglalásával - hangsúlyozta a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége és a Budapesti Zsidó Hitközség közös közleményben. Ebben rámutatnak arra, hogy a dátum megjelölése nem véletlen, mert 1944-ben április 16-án kezdődött el a „magyar zsidóság deportálása, mártíriuma”.
A magyar zsidók ugyanis a második világháborúban magyar állampolgárként, személyükben magyar jogalanyokként szenvedték el kirekesztésüket a társadalomból, s érte őket megbélyegzés, és pusztultak el mintegy hatszázezren a munkaszolgálatban, a gettókban, a haláltáborokban - mutat rá a közlemény. (MTI)