Vissza a tartalomjegyzékhez


INNEN-ONNAN

Ütődött tanácsok

Ne vasalja a testén a ruhákat! Ez a figyelmeztető címkefelirat lett a győztese az „Ütődött figyelmeztető cédulák” versenyének, amit immáron harmadik alkalommal rendeztek meg a Michigan állambeli Southefieldben. E „hasznos” vasalási tanácsot a texasi Bonnie Hay of Plano fedezte fel új vasalóján. Szemfülességét a versenybizottság 500 dollárral és Philip K. Howard A józan ész halála, avagy fojtogatja Amerikát a jog című könyvével jutalmazta. A michigani Jogi Visszaélésekkel Foglalkozó Bizottság által szponzorált verseny második helyezettje egy traverse-i férfi volt, aki talicskájának 33 centis kerékgumiján talált meglepő figyelmeztetést: „Ne használja autópályán!” A harmadik helyet egy fürdőszobai konvektor nyerte, „Ne használja fürdőszobában!” felirattal. „A figyelmeztető címkékkel a gyártók a termékekkel kapcsolatos pereket akarják kivédeni” - magyarázza Robert B. Dorigo Jones a fogyasztókat és vállalkozásokat tömörítő M-LAW szervezet elnöke. - Ezek a feliratok viccesek, jót nevettünk rajta. De a termékekkel kapcsolatos felelősség korlátozásával együtt nő a balesetekkel foglalkozó ügyek száma.” (AP)


Ápoló robotok

Közel az idő, amikor robotápolónők fogják segíteni az orvosok munkáját az idősek és betegek gondozásában, írja a New Scientist magazin. A Pittsburg Egyetem és a pennsylvaniai Carnegie Mellon Egyetem mérnökei olyan új robotgenerációt hoztak létre, ami megkönnyíti az idősek és az otthonukhoz kötöttek életét, és egészségügyi probléma esetén értesítik az orvost. Flo, az ápoló robot emlékezteti a beteget arra, mikor kell bevennie a gyógyszerét, rendszeresen méri hőmérsékletét és pulzusát, s az adatokat e-mailen elküldi az orvosnak. Flo még csak előfutára annak a nagy tudású személyi robotnak, amit a tervezők ki szeretnének fejleszteni, megtanítva neki üvegkupakok kinyitását is ízületi gyulladásban szenvedő betegek számára. (Reuters)


Betiltott mondóka

A politikai korrektség korában még a gyermekmondókákat is szigorú vizsgálat alá vetik Nagy-Britanniában. Így történhetett meg, hogy a „Bee, bee fekete bárány, van neked gyapjúd” kezdetű gyermekdal tanítását betiltották a birminghami iskolákban. A városi tanács döntését azzal indokolta, hogy a szöveg rasszizmust sugall: „A versike sérti a néger embereket, mivel a rabszolgaságra emlékezteti őket.” A Gyermek Alapítvány rasszizmussal foglalkozó csoportja szerint a fekete jelző más szavakkal együtt általában negatív jelentésűvé válik, s ez a néger gyerekekben szégyenérzetet és identitászavart okoz. A gyermekverseket tartalmazó Oxford szótár szerint az említett dal 1275-ben keletkezett a gyapjúadó bevezetése elleni tiltakozásként. (Reuters)


Bebocsátást kért Izraelbe egy „elveszett törzs”

Egy indiai csoport tagjai, akik azt állítják magukról, hogy ők egy elveszett zsidó törzs tagjai, kedden arra kérték Izraelt: fogadja be őket 2500 évnyi száműzetés után. Izraeli kormánytisztviselők félnek eleget tenni az ilyen jellegű kéréseknek, mert attól tartanak, hogy engedékenységükkel útjára indítanak egy nem zsidó bevándorlási hullámot, amely fenyegetést jelenthet Izrael zsidó jellegére - írja az AP hírügynökség. A 3500 tagot számláló Singlung közösség képviselői azt állítják, hogy ők az elveszett Manasse-törzs leszármazottai. Elmondásuk szerint a törzs azután tűnt el, hogy Krisztus előtt 586-ban a zsidókat elűzték Izrael földjéről. A csoport tagjai abból az indiai és mianmari (burmai) etnikai közösségből származnak, amelyhez mintegy kétmillió ember tartozik. Az elmúlt tíz év alatt körülbelül 450 Singlung-tag érkezett Izraelbe. A csoport tagjai kedden azt kérték a zsidó állam parlamentjének bevándorlási és honosítási hivatalától, hogy évente fogadjon be és adjon izraeli állampolgárságot száz singlungnak. (MTI)