Vissza a tartalomjegyzékhez


A nyilvánosság jelentősége

Tisztújító közgyűlést tartott a Nyilvánosság Klub. A közgyűlésen többek között felszólalt Farkas Zoltán, a Magyar Rádió volt műsorvezetője, aki szerint 2000 a fordulat éve lehet a rádióban, hisz február 28-án lejár a rádió kuratóriumának mandátuma. A jelenlegi 12 tagú felállás helyett az MSZP, SZDSZ által is támogatott 8 tagú kuratórium teremthetné meg a politikai kiegyensúlyozottságot.

Vásárhelyi Mária a Magyar Televízióról tartott előadásában bírálta a közszolgálati televíziót, mely sok tekintetben irracionálisan működik. Véleménye szerint ezért az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) a felelős, mert nem avatkozik közbe a függetlenség érdekében.
A klub megválasztotta az új ügyvivő testületét is, melynek tagjai: Babus Endre, Bolgár György, Emőd Pál, Halmai Gábor, Kenedi János, Molnár Gabriella, Váradi Júlia, Várhegyi Éva, Vásárhelyi Mária.
A Nyilvánosság Klub céljai között szerepel többek között az állampolgárok tájékozódásának és tájékoztatásának kiszélesítése, a nyilvánosság kereteinek tágítása, a társadalmi nyilvánosságot csorbító módszerek, eljárások elleni fellépés, és az ilyen eljárásokból fakadó sérelmek orvoslása. A klub időszerű társadalmi, gazdasági és kulturális kérdésekről szakmai-politikai rendezvényeket szervez, támogatja új lapok, tájékoztatási eszközök alapítását, az államilag nem támogatott sajtótermékek szabad terjesztését. (K. B.)