Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
A politikusok igyekeznek megakadályozni a felvonulást

„Szabadítsátok meg Németországot, majd egész Európát a vörös patkányok fogságából, űzzétek el bűzlő bolsevik uraitokat, hiszen a győzelem már nincs mesz-sze” - szól a felhívás. A fenti mondat nem a harmincas évek Németországában hangzott el, hanem azon a meghívón található, melyet egy magyar neonáci társaság tett közzé a közelmúltban.

A Nemzeti Szocialista Hálózat Budapest fedőnevű szervezet az interneten keresztül szervez gyűlést a budai Várban. A február 13-ára tervezett megmozdulás azoknak az SS-katonáknak kíván emléket állítani, akik az „ezeréves Harmadik Birodalom egyik utolsó fellegvárának védelmében hullatták drága vérüket”. Mint ismeretes, a tavaly megtartott megemlékezés botrányba fulladt, miután a skinheadek a „dicső ősök” érdemeinek felidézése után egy angyalföldi mulatóban alaposan felöntöttek a garatra, majd összecsaptak a kivezényelt rendőrökkel. A csetepatéban megsérült három rendőr valamint egy skinhead is. A verekedés miatt több mint húsz német fiatalt utasítottak ki az országból, nyolc „bajtársuknak” pedig a bíróság előtt kellett felelnie.
Az idén a magyar szervek mindenképpen el akarják kerülni, hogy megismétlődjenek a múlt évben történt események. A fasiszta szervezet lapzártánkig még nem kért engedélyt a rendőrségtől - mondta el a Heteknek Dézsi Mihály, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője. A fiatalok időhúzása rossz taktikának bizonyult, mivel a megemlékezés időpontjára - február 13-ára - már a konzervatív pártok vezette I. kerületi önkormányzat és a Pro Libertate nevet viselő alapítvány is jelezte, hogy megemlékezést kíván tartani a kérdéses területen. Mivel pedig egy helyen, egy időben, egyszerre csak egy szervezet tartózkodhat, ezért nagyon úgy fest, hogy hoppon maradnak a feketeruhás ifjak.
Répássy Róbert, a Fidesz frakcióvezető-helyettese, a párt jogi kabinetjének vezetője lapunknak elmondta, hogy az ezekhez hasonló náci felvonulásokat sajnálatos módon azért nem lehet betiltani, mert nem direktben jelenítik meg a fasiszta propagandát, hanem mindig burkoltan, álcázva. A fekete ruhában zajló menetelést, valamint a hitleri Németország lobogójához hasonló, de a betiltottól eltérő zászlók használatát a magyar hatályos jogszabályok nem tiltják. A neonáci fiatalok ugyanis azzal nem követnek el bűncselekményt, hogy az elesett német katonákra emlékeznek. A jelenlegi törvényi szabályozás mindenki számára biztosítja a gyülekezési, valamint a szólásszabadsághoz való jogot. Ha azonban egy ilyen megmozdulás alkalmával bűncselekményre utaló nyomok találhatók, úgy a hatóság „menet” közben is felfüggesztheti a rendezvényt - jelentette ki a fideszes politikus. „Meggyőződésem, hogy a magyar társadalomra egyáltalán nem veszélyesek az ilyen jellegű »meetingek«, mivel a nemzetiszocialista eszmék nem hullanak termékeny talajra” - szögezte le Répássy Róbert.
Lapunk információi szerint ellenzéki pártok javaslatot dolgoznak ki annak érdekében, hogy az ilyen felvonulásokat jogi eszközökkel is meglehessen akadályozni.