Vissza a tartalomjegyzékhez

Szabó Sándor
Hitelek csak hónapok múlva

Január 17-től hatályba lépett a lakástámogatásról szóló kormányrendelet, azonban a bankok felkészültsége nem teszi lehetővé, hogy a hitelekhez már most hozzájussanak az érintettek. Elképzelhető, hogy 2-3 hónapot is kell várni arra, hogy a kereskedelmi bankok elkészítsék a programjaikat. Felhívjuk a figyelmét azoknak, akik érvényes építési engedéllyel, illetve adásvételi szerződéssel várták az új konstrukciót, hogy mivel tulajdonnal rendelkeznek, nem érvényes rájuk az új lakástámogatási rendszer.

A rendelet értelmében megmarad az alanyi jogon járó szocpol. Egy gyermek után 200 ezer, két és három gyermek után 1-1 millió forint, a további gyermekek után 200 ezer forinttal növekedik a támogatás mértéke. A rendelet több pontjában megerősíti, hogy ez a támogatás kimondottan csak új lakás építésére vagy új lakás vásárlására vehető igénybe. A támogatás mértéke továbbra is a teljes költség maximum 65 százalékáig vehető igénybe, tehát 35 százalékos önrésznek megfelelő összeg vehető csak fel. Előnyben vannak a 35. életévüket be nem töltött, és lakással még nem rendelkező szülők. Ez a kör tovább bővül azokkal a családokkal, akik 3 vagy több gyermeket nevelnek, vagy akik 2 gyermeket nevelnek, de vállalnak még egyet. A felvehető kedvezményes hitel összege maximum 8 millió forint, leghosszabb futamideje 30-35 év. Az állam kamattámogatást ad, eszerint 10 évig 8 százalék kamatot kell a családoknak fizetni, a többit az állam átvállalja. Újdonság a félszocpol, amely abban az esetben igényelhető, ha eltartott gyermekeik vannak, lakást bővítenének, de még nem éltek a szocpollal vagy más kedvezménnyel.
Azoknak a szülőknek, akik már elmúltak 35 évesek, a kamattámogatás mértéke csupán 3 százalék, amely a törlesztés első öt évéig tart.
A gyermekeiket egyedül nevelők is igénybe vehetik az eltartottak számához mért támogatásokat. A szocpol az eltartott személyek után is igényelhető, személyenként 30 ezer forinttal támogatja a kormány az építési vagy vásárlási költségeket ebben az esetben. A támogatás megszerzéséhez szükséges igazolások idáig is léteztek, csak kiegészültek. Minden igénylő az önkormányzat jegyzőjétől köteles külön igazolást beszerezni a gyermekekről.
Az említett hitelek csupán az átvállalt kamat tekintetében kedvezőek, minden egyéb vonatkozásban azonosak bármely más piaci hitellel, tehát a hitel felvételéhez a szokásos hitelképességgel kell rendelkezni, ebben nincs könnyítés. A családoknak fel kell mérniük a havi törlesztőrészlet terhét, amely lényegesen nem lesz kisebb a szokásos banki hiteleknél.
Az említett hitelek egyelőre csak papíron léteznek, mert a bankok számára olyannyira kevés volt a felkészülési idő, hogy a megszavazott egyhónapos „csúszás” is kevésnek bizonyult. Jól működő programok kidolgozásához akár áprilisig, májusig is várni kell. Biztos részvételi szándékot eddig az OTP, a Takarékszövetkezetek és a Postabank jelzett, náluk érdemes felvilágosítást kérni a várható időponttal kapcsolatban.
Jó tudni, hogy a kormány az először beharangozott otthonteremtési támogatási rendszer megvalósításáról nem tett le, ezért várhatóan 2001-ben újból megváltozik a támogatási szisztéma, s végleg eltűnik a szocpol néven elhíresült rendszer.