Vissza a tartalomjegyzékhez


Egyházi tulajdonban a Lakitelki Népfőiskola

Tehermentesült a Lakitelki Népfőiskola Alapítvány, miután a szeged-csanádi római katolikus egyházmegye kifizette annak 170 millió forintos postabanki hitelét és így megvette azt a Reorg-Apport Rt.-től. Lezsák Sándor, az alapítvány elnöke úgy nyilatkozott, hogy Gyulay Endre püspöknek köszönhetően intézményük nemcsak megmaradt a nemzeti vagyon részének, hanem a népfőiskola eddigi törekvéseinek megfelelően működhet tovább. A szeged-csanádi egyházmegye és a Lakitelki Népfőiskola Alapítvány vezetői között született, ugyancsak szerdán aláírt szerződés értelmében az egyházi tulajdonba került alapítványi ingatlanok vagyonkezelője húsz évre szólóan az alapítvány lesz.

Lezsák Sándor emlékeztetett rá, hogy a kilencvenes évek elején felvett, együttesen 170 millió forintos hitelt a már korábban elkezdett népfőiskolai beruházások folytatására fordították. Gyulay Endre megyéspüspök az MTI érdeklődésére megerősítette: az immár százszázalékosan az egyházmegye tulajdonába került népfőiskolában az alapítvány az alapítói okiratban megjelölt célok szerinti tevékenységét tovább folytathatja. A Lakitelki Népfőiskola eddigi működése nem kizárja, hanem erősíti az egyházmegye ama törekvéseit, amelyek alapján az adósságot megvásárolták - közölte.
Az egyházmegye ugyanis
- fejtette ki Gyulay Endre - olyan intézményt kíván hitéleti célból világiak képzésére hasznosítani, amely alkalmas konferenciák, lelkigyakorlatok, hosszabb nevelőszülői és egyéb képzések, családi hétvégék szervezésére. A fentieken túl - mondta -, a Lakitelki Népfőiskola a lelkészek pihenését is lehetővé teszi, ugyanakkor tervezik, hogy a még üres területen esetleg papi otthont építenek. (MTI)


Lakitelek szimbólum, hiszen ezen a településen jött létre egykoron a Magyar Demokrata Fórum, melynek egyik alapító atyja volt Lezsák Sándor. A Lakitelek Alapítványt és a Népfőiskola Alapítványt Lezsák Sándor 1991-ban hozta létre feleségével együtt. A politikus - többek között állami cégek támogatásából is - 56 ezer négyzetméteres telken elterülő, oktatási és szabadidőközpontként működő „campust” épített fel a Bács-Kiskun megyei kistelepülésen. A folyamatosan terjeszkedő-épülő népfőiskola egyik forrása a Postabank volt, amely 1994 és 1997 között 180 millió forintot nyújtott Lezsákéknak, aki - legalábbis az RTL Klub Akták című műsorában elhangzott nyilatkozata szerint - amikor felvette a hitelt, pontosan tudta, hogy nem fogják visszafizetni. Így is történt: a törlesztés elmaradt. A Postabanktól a veszteséges hitelállományt, szakszóval élve a rossz követeléseket a Reorg-Apport Rt.-re bízta, amely árulta is azt. Az első körben nem volt vevő. Lezsák akkori nyilatkozatai szerint örült is annak, hogy nem jelentkezett vevő, féltette az ingatlan „szellemiségét”. Egyes vélemények szerint a ingatlan együttes értéke mintegy 400 millió forint. (H. ZS.)