Vissza a Hetek archívum borítólapjára
IV. évfolyam, 13. szám, 2000. március 25

Belpolitika

Munkatársainktól
Gond a rasszizmus Magyarországon

Március 21-én, a fajgyűlölet elleni küzdelem nemzetközi napján tette közzé Strasbourgban a Rasszizmus és Intolerancia Elleni Európai Bizottság (ECRI) immár második hazánkról szóló jelentését. Ahogyan arról két héttel ezelőtti számunkban már beszámoltunk (Hetek, 2000. március 11. ) a bizottság pozitív haladást tapasztal Magyarországon a rasszizmus, az idegengyűlölet, az antiszemitizmus és az intolerancia területén, ugyanakkor aggasztónak tartja a fajgyűlölet kérdését és a „cigány közösség tagjaival szemben az élet minden területén megnyilvánuló diszkriminációt”.


Munkatársunktól
Misztérium 2000
Tovább a cikkhez >>>

Munkatársunktól
Tragédia az Alpokban

Minden valószínűség szerint tragédiával végződött annak a négy magyar hegymászónak a kirándulása, akik az ausztriai Glossglockner meghódítására indultak. A négy fiatal közül ugyanis már csak egyikük térhetett haza Magyarországra. A kutatást szerdán befejező hegyi mentők szerint két lavina zúdult a három hegymászóra, így 20-30 méternyi hó fedi őket, és csak a jó idő beköszöntével lesz esély arra, hogy holttestüket megtalálják.


MTI-Hetek
Médiapatt

A Fidesz az ellenzéket, az MSZP és az SZDSZ a kormányoldalt vádolják azért, hogy az Országgyűlésnek nem sikerült megoldást találnia a közszolgálati médiumok kuratóriumi elnökségeinek teljes létszámú felállítására, mivel a parlament e héten hozott döntésével a Duna Televízió élére is „csonka” kuratórium került.


Nagylelkű adakozó
Tovább a cikkhez >>>

Szakonyi Dávid
Veszedelmes ebek

Magyarország az úgynevezett egy főre jutó kutyatartásban a világ élbolyához tartozik. Kevés országban tartanak családonként nálunk több ebet. Az elmúlt évek kutyabalesetei viszont azt bizonyítják: felelősségtudatban viszont nem vagyunk nyerők. Nem csoda, hogy politikusok a törvény erejével szerettek volna mindezen változtatni. Eddig inkább kevesebb, mint több sikerrel.


Hajdú Sándor
Az agrárbéke vége

Agrárdemonstrációkat helyezett kilátásba a legnagyobb magyar mezőgazdasági szervezet. Torgyán József szerint az egykori bolsevik típusú téeszelnökök akarják a közelgő mezőgazdasági demonstrációval lejáratni a kisgazda minisztériumot. A pártvezető-miniszter éppen ezért kijelentette a parlamentben: az nem megy, hogy az egyik oldalon tartják a markukat, a másik oldalon pedig demonstrálnak, ne számítsanak egy fillér támogatásra sem, akik ezt teszik.


Életmód

Goethe-díj magyaroknak
Tovább a cikkhez >>>

Szikora Márton
Nem gyerekjáték

A számítógépes játékok európai szerelmesei, akik a hónap elején azért utaztak Japánba, hogy jelen lehessenek az új Sony-csoda, a Play Station 2 (PS2) debütálásánál, csak láthatták, de ki nem vihették a játékkonzolokat az országból. A már jó ideje beharangozott PS2 ugyanis egyelőre csak Japánban kapható, Európába és az Egyesült Államokba csak ez év őszén érkezik meg az elektronikus játékok újabb generációja.


Egri István
A zöld sziget titkai
Tovább a cikkhez >>>

Kapsza Ágnes
Jelet hagyni

„Sokat vívódtam, hogy fel merjem-e vállalni, hogy egy gyerek szemével láttassam a világot.” A ’93-ban, 40 évesen már Munkácsy-díjas Fehér László - a kívülállónak úgy tetszhet - mindig időben kapta az elismerést.


Fókusz

Hechs László, Jeruzsálem
Csendes gesztusok

II. János Pál pápa e héten Izraelbe látogatott. Maga az egyházfő személyes zarándoklatnak minősítette útját. Etienne atya - a jeruzsálemi Bibliaintézet igazgatója - szerint János Pálnak ez volt élete nagy álma. „Nem csodálkoznék, ha itt halna meg” - tette hozzá az izraeli televízióban az atya. A pápa lengyel zsidó barátja, Jerzy Krueger is megerősítette ezt a rádióban: „Lolek már nagyon régóta tervezte ezt az útját” - hallhattuk csütörtök reggel az izraeli rádió hírműsorában. Vallási zarándoklat Jézus lába nyomában, amely azonban - ezt nem lehet eléggé hangsúlyozni - politikai jelentőséggel bír Izrael és a palesztinok számára egyaránt.


Csereklyei Márta
Vagyon-szindróma

Ki ne szeretne gazdag lenni? Ki ne szeretné elérni azt, amit „amerikai álom” néven ismer a világ? A gazdagságot sokan az Egyesült Államok szinonimájaként értelmezik, ahol csak egy szűk réteg privilégiuma volt az anyagi javak élvezete. Az elmúlt évek kínálta új üzleti lehetőségek: a számítástechnikai piac, az internet, illetve a tőzsde szárnyalása azonban olyan lehetőségeket teremtett, amelyek segítségével széles tömegek számára kerültek karnyújtásnyira a kövér hasú bankók. A gazdagság David Bohnett multimilliomos megfogalmazásában „felelősség: olyan teher, amit az embernek cipelnie kell magával, és arra kell törekednie, hogy az életével és a gazdagságával a legjobbat adja”.


Gazdaság

APRÓPÉNZ
Tovább a cikkhez >>>

Reform vagy retorika
Tovább a cikkhez >>>

Orosz Eszter
Kedvező gazdasági kilátások

Összességében jó év volt a tavalyi a magyar gazdaság számára - derül ki a GKI Gazdaságkutató Rt. e héten kiadott tanulmányából. Ez többek között annak köszönhető, hogy az üzleti szféra fejlődési és alkalmazkodóképessége jobb volt a feltételezettnél. Jól jött, hogy a kedvezőtlen világgazdasági hatások szolidabbak voltak a vártnál, és az európai konjunktúra élénkülése gyorsabban és erőteljesebben ment végbe, mint ahogy a szakértők által prognosztizálták.


Acsai Anikó
Újabb amerikai kamatemelés

A FED kedd este bejelentett, újabb 25 bázispontos kamatemelése nem rázta meg túlzottan sem az amerikai, sem a külföldi részvénypiacokat, sőt, az S&P500 történelmi rekordot döntött 1500 pont fölé emelkedve. A Dow Jones-index 7,26, a NASDAQ 6,16 százalékot emelkedett az elmúlt egy hét alatt. A nyugat-európai piacok lényegesen kisebb mértékben emelkedtek: a német DAX 2,3 százalékkal, a londoni tőzsde 0,4 százalékkal, míg a francia index értéke minimálisan, 0,16 százalékkal. A BUX a héten a tízezer pontos támaszt tesztelte, és át is törte lefelé, 2,8 százalékot veszítve értékéből, s végül 9846 ponton zárta a hetet.


Renault Benetton fúzió
Tovább a cikkhez >>>

Ruff Gabriella
Rámegy-e a gatyánk

Egy hete sajátos hirdetés vonja magára a figyelmet Budapest utcáin. „Erre nem megy rá a gatyája!” - hirdeti az óriásplakát, s egy bokáig letolt farmer illusztrálja a pénzügyi csődöt, ami persze nem éri el az embert, ha a reklámozott pénzügyi szolgáltatást választja. A hirdető, az alig több mint egy év alatt hétszáz tagot gyűjtő Pilis-Invest Ingatlanbefektetési és Hasznosító Szövetkezet évi nettó 16,5-18 százalékos hozamot kínál a befektetőknek. A pénzügyekben általános törvény azonban itt is érvényes: ha nagyobb a hozam, nagyobb a kockázat.


Györök Orsolya
A nők és a karrier

Sokunkat foglalkoztat a kérdés, mennyi előny és mennyi hátrány származik abból, ha a nők munkát vállalnak? Milyen esélyeik vannak férfitársaikkal szemben, esetleg családdal, gyermekkel maguk mögött? Az egykeresős családmodellt a hazai bérviszonyok mellett sajnálatosan kevesen tudják megvalósítani, de fejlettebb gazdaságokban, más jövedelmi körülmények között élő társadalmakban is egyre gyakoribb a nők munkavállalása, karrierállásokban való aktív részvétele. Vizsgálatok szerint a nő munkahelyi karrierjének árát a család rovására kell megfizetnie: ma minden ötödik fiatal nő inkább nem vállal gyermeket, de a többiek is egyre későbbi időpontra halasztják el a gyermekszülést azért, hogy a ranglétrán minél előbbre juthassanak.


Háttér

Márer György, New York
Újrajátszották a wacói tragédiát

Március 20-án kora reggel az Egyesült Államok kormányának képviselői ügyvédekkel találkoztak az ország legnagyobb katonai támaszpontján, a texasi Fort Hoodban, hogy megpróbáljanak választ kapni az amerikai közelmúlt egy sokat vitatott tragédiájának rejtélyére. 1993. április 19-én a felfegyverzett szövetségi erők 51 napos blokádját követően kigyulladt a texasi Waco közelében a Mt. Carmel elnevezésű épületkomplexum, amelyben David Koresh és mozgalmának követői barikádozták el magukat. Hét éve folyik a vita arról, hogy terheli-e felelősség az amerikai hatóságokat a nyolcvan ember - köztük tucatnyi gyermek - halálát okozó tűzvészért.


Hetek-összeállítás
Tűzáldozat a Szűznek

Több mint 530 ember vesztette életét Ugandában, amikor az Isten Tízparancsolatának Helyreállítása Mozgalom elnevezésű szekta tagjai magukra gyújtották templomukat. A szektát szélsőséges nézeteik miatt kiközösített római katolikus papok és apácák alapították 1989-ben. Egyik vezetőjük, egy 40 éves volt prostituált március elején bejelentette: megjelent neki Szűz Mária, és azt ígérte: március 17-én eljön értük, és a mennyországba viszi csoportjukat. A helyszínen talált további áldozatok azonban arra utalnak, hogy nem minden tag választotta önként a pusztulást.


Csek Péter
Menedékhely Somogyban

Kaposvárról háromnegyed óra zötykölődés után gurul be a busz Somogyfajszra. Itt van a Somogyi Természetvédelmi Szervezet központja, jobb helyen nem is lehetne. A városi embernek ez itt „a vidék”, ahol mintha megállt volna az idő. A jobb időket is megélt kastély (inkább nagyobb kúria) hűvös falai adnak otthont a természetvédőknek. A somogyfajszi rét is az ő területük, kiváló savanyú-szikes talajú terület. Ezzel együtt öszszesen 800 hektáros terület van a szervezet tulajdonában, ahol a természeti és épített környezet védelméért dolgoznak. A természetvédelemmel szorosan összhangba hozva gazdálkodás is folyik: magyar szürke marhák, mangalicák, rackajuhok tartásával a legelők „karbantartása” mellett bevételi lehetőségek is adódnak, hiszen a szervezet önfenntartó. A szürke marha és a mangalica húsának keverékéből remek kolbász készíthető, ami helyi specialitásként felkerülhet az ökoturizmus keretében a területre érkező természetbarátok asztalára. A részek így állnak össze egészszé, aktív természetvédelemmé, a hangzatos vidékfejlesztés nevű „torta” egyik szeletévé. De ez még a jövő.


Szobota Zoltán, Hazafi Zsolt
A politikának is lépnie kell

Interjú Kaltenbach Jenővel, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosával, az Európai Bizottság a Rasszizmus és az Intolerancia Ellen (ECRI) elnevezésű testület magyarországi delegáltjával.


Hit és értékek

Ruff Tibor
Új korszak előtt a keresztény-zsidó kapcsolat

A judaizmus és a kereszténység egyetért abban, hogy a zsidó nép történelmi sorsát Istennel kötött szövetsége határozta meg; és nagyjából konszenzus áll fenn abban is, hogy „a nép” szétszóratását, a diaszpóra sorsát, a XX. században elkezdődött hazatérést Izrael földjére és az újkori zsidó állam megalapítását (1948) egyaránt a szövetségek alapján kell értelmezni. A Biblia szerint a szövetség olyan egyezmény, szerződés, amelyet Isten először is Izrael népével, majd - az Újszövetségben - a többi nemzettel kötött. A Szináj-hegyen a Teremtő kezdeményezte a szoros viszonyt a zsidó néppel, amelyet Izrael elfogadott, és kötelezte magát, hogy feltételeit megtartja és teljesíteni fogja az idők végezetéig. Az Egyiptomból kivonuló, a nemzettéválás folyamatába épphogy belépő zsidóság szövetségi státusba kerülése nem azt jelentette, hogy magasabbrendű etnikumként Isten a többi nemzet fölé helyezte volna, hanem a kiválasztás Isten világmegváltói tervében bizonyos feladatok elvégzésére és célok betöltésére szólt.


Karsai László
A Vatikán és a holokauszt II. rész

Lapunk előző, 2000. március 18-i számában jelent meg John Cornwell angol történész 1999-ben publikált, nagy vihart kavart könyvéről (Hitler’s Pope. The Secret History of Pius XII - Hitler pápája. XII. Pius titkos története, Viking Press, 1999, 430.) szóló írás. () Ezúttal a tanulmány második, befejező részét közöljük.


Interjú

Tihanyi Péter
Belefáradtunk az ellenségkeresésbe
Beszélgetés Eötvös Pállal, a Népszabadság főszerkesztőjével. Befejező rész

Az interjú első részében () Eötvös Pál beszélt a Népszabadságról, mint olyan egyedülálló szellemi műhelyről, mely a hatalommal mindig is feszült viszonyban volt. Szó volt az intuíciókra való hagyatkozásokról, küldetéstudatról, az objektivitás mérhetőségéről és arról, hogy ki is valójában Korda Sándor úr. Végezetül pedig az újságot szerkesztő, irányító emberek jelleme és az újság karaktere közötti érzékeny kapcsolatról.


Külpolitika

Mogyorósi Géza, Berlin
Őszinte hang ígérete

A tavaly ősszel kirobbant illegális pártfinanszírozási botrány hurrikánként söpört végig a CDU-n. A legnagyobb német ellenzéki párt megcsappant létszámú tagsága és a politikusok is a kereszténydemokraták megújulása mellett tették le voksukat, amikor bizalmat előlegeztek Angela Merkelnek. A CDU jelenlegi főtitkára áprilisban veheti át az unió irányítását.


Hetek-összeállítás
Új szövetségek Ázsiában

Csen Suj-pian újonnan megválasztott tajvani elnök „békecsúcsot” ajánlott Kínának, és jelezte, hogy akár az „egy Kína” kérdéséről is hajlandó tárgyalni Pekinggel, amennyiben azt nem „alapelvként” kezelik. A bejelentés enyhíthet a függetlenségpárti jelölt győzelme miatt háborús konfliktussal fenyegető szembenálláson Kína és Tajvan között, de Bill Clinton amerikai elnök ázsiai útja is azt jelzi: a térségben nemcsak Kína, hanem Japán, Pakisztán és India is a hatalmi pozíciók újrarendezésére törekszik.


Hetek-összeállítás
Ámokfutás lánykérés után

Négy személyt megsebesített, majd főbe lőtte magát az a texasi férfi, aki szerda este behatolt a pasadenai Cristiana Esposa del Cordero pünkösdi gyülekezet házába. Három áldozatot azonnal kórházba szállítottak, a negyedik, aki csak könnyű sérülést szenvedett, a helyszínen maradt a rendőrökkel.


Karl Pfeifer
Egy náci orvos karrierje

Az Ausztriában kilenc gyermek meggyilkolásával vádolt dr. Heinrich Gross ma 84 éves. A március 21-én lezajlott tárgyaláson a bíró kérdésére („Hallotta és értette, ami itt elhangzott?”) dr. Gross azt válaszolta: „Mindent hallottam, semmit sem értettem.” Karl Öllinger zöld képviselő szerint ez a mondat jellemzi az általános osztrák nézetet az itt elkövetett náci bűnökről.


Eperjesi Ildikó
Végre közelebb kerültünk

„Az üzenetem egyértelmű: közelednünk kell egymáshoz a városok, falvak, a kis- és középvállalkozások szintjén” - nyilatkozta Rudolf Schuster szlovák köztársasági elnök a Heteknek magyarországi látogatásán. A magyar - szlovák kapcsolatokban másfél éve kezdődött olvadás látványos jele volt a szlovák államelnök e heti vizitje, melynek során ellátogatott Békéscsabára és Miskolcra is.


Vagyim Arisztov
Putyin és a többiek

Véget ért a választási kampány Oroszországban, amely sokban különbözött az 1996-os évitől. A fő különbség abban áll, hogy az éppen hatalmon lévő államfő, Vlagyimir Putyin már egészen a kezdetektől magáénak tudhatta a választók többségének szimpátiáját. Közvélemény-kutatók szerint a vasárnapi elnökválasztáson az oroszok 54 százaléka kész Putyinra szavazni, míg vetélytársára, a kommunista Gennagyij Zjuganovra csak 14.


Riport

Szlazsánszky Ferenc
Végrehajtók, adósok

„Mi van akkor, ha lefoglalok egy lovat, de az árverés előtt megdöglik? Kié a kár? Mert, ha újra foglalok, az adós duplán rosszul jár, ha nem, miből hajtom be az adósságot?” A kérdéseket Merényi Ferenc önálló bírósági végrehajtó teszi fel a Jaguár Kft. Teréz körúti irodájában. A választ senki nem tudja, de Merényi urat ez nem zavarja: a feladványnyal igazából csak az időt akarja múlatni, mert az árverezést pontosan a közzétett időpontban, azaz fél tizenegykor kell megkezdeni.


Sport

A Celtic nyerte a skót Liga-kupát
Tovább a cikkhez >>>

Németh Szilárd
Komolytalan firenzei gyülekezet

Miután a BL-ből is elbúcsúzott a Fiorentina (a 3-3 kevésnek bizonyult a Bordeaux ellen), eldőlt, hogy Giovanni Trapattoni edző biztosan, Gabriel Batistuta argentin támadó pedig valószínűleg távozik a firenzei klubból.


Egyenlíthet a McLaren
Tovább a cikkhez >>>

Mondovics L. Gábor
Veterán foci

Indul az amerikai labdarúgó bajnokság, a Major League Soccer (MLS). Nem akármilyen neveket sorakoztattak fel az új idényre a liga csapatai. Mivel az észak-amerikai országban nincs akkora kultusza a focinak, mint Európában, legalábbis a médiában nem annyira népszerű, ezért hozott áruból dolgoznak.


Varga József
Balhék, bunyók, csúcsok

Végéhez közeledik az alapszakasz az amerikai profi ligákban. Mind a kosárlabda-, mind a jégkorongbajnokság mérkőzésein a felfokozott indulatok és az egyre durvább, szándékos brutalitás kezd elharapózni.


Szabadidő

Capitaly 2000
Tovább a cikkhez >>>

Programajánlat
Tovább a cikkhez >>>

Túraprogramok a KSK szervezésében
Tovább a cikkhez >>>

Takács Gabriella
Mindenkinet

A MATÁVnet saját mérési eredményei és a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet aktuális közlései egyértelműen úgy mutatják, hogy jelenleg az Origo a legtöbb látogatót vonzó magyar portál. Címoldalát hétköznapokon átlagosan 65 ezer, hétvégeken 45 ezer olvasó tölti le, a havi letöltések száma csaknem eléri a hétmilliót. Az idei év első negyedében készített felmérések tanúsága szerint az Origo átlagközönsége a 18-49 év közötti korosztályból kerül ki, egy évnél régebben internetezik, a hölgyek körülbelül 40 százalékban képviseltetik magukat. A látogatók arányszámát tekintve kétszeres a felsőfokú végzettséggel rendelkezők száma. Az online-kutatás többek között azt is kimutatta, hogy az Origo közönsége az átlag internetezőnél is gyakrabban mond le a tájékozódásához szükséges egyéb kommunikációs eszközök használatáról, kevesebb napi- és hetilapot olvas, sőt televíziót is ritkábban néz.


Makki Marie-Rose
Időugratás Európában

Vasárnap éjjel kettőkor három óra lesz, azaz áttérünk a nyári időszámításra, ami azt jelenti, hogy előre állítjuk óráinkat kerek egy órával - ezt az elveszett időt tudvalevően október végén kapja majd vissza a dolgozó. Első látszatra úgy tűnhet, hogy az átlagember biológiai óráját napokra felboríthatja az óramutatók tekergetése, s ebből kifolyólag dekoncentrálttá és fáradttá válunk, lekésünk mindenről, ráadásul akadozhat a közlekedés, és egyéb gazdasági nehézségek is előállhatnak. A statisztikai adatok és orvosi tapasztalatok viszont azt mutatják, hogy az emberek többsége ilyenkor - a normál tavaszi fáradtságot leszámítva - sokkal összeszedettebb, sőt megesik, hogy az átlagosnál kevesebb ezekben a napokban a közúti balesetek száma, tehát összességében nincs különösebb fennakadás a mindennapok menetében. A héten a főbb hazai közlekedési vállalatok be is jelentették, hogy idén sem számítanak átállási problémákra a közlekedésben.


Színes

DUMA PLÁZA

A zsenialitás nem más, mint a józan paraszti ész ünnepi ruhában. J. Billings, amerikai humorista


INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

Természetellenes nyaralás
Tovább a cikkhez >>>

Szentségtörés vagy lejáratás
Tovább a cikkhez >>>

Konok rokonok
Tovább a cikkhez >>>