Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Tragédia az Alpokban

Minden valószínűség szerint tragédiával végződött annak a négy magyar hegymászónak a kirándulása, akik az ausztriai Glossglockner meghódítására indultak. A négy fiatal közül ugyanis már csak egyikük térhetett haza Magyarországra. A kutatást szerdán befejező hegyi mentők szerint két lavina zúdult a három hegymászóra, így 20-30 méternyi hó fedi őket, és csak a jó idő beköszöntével lesz esély arra, hogy holttestüket megtalálják.

A fiatalok abban a hiszemben érkeztek a helyszínre, hogy az időjárás a meteorológiai előrejelzéseknek megfelelően javulni fog, és elindulhatnak a csúcs meghódítására. Amikor azonban az első éjszakát a menedékházban eltöltve látták, hogy nem javul az idő, letettek a hegy megmászásáról, és elindultak visszafelé. Ekkor történt a tragédia: a hóviharban három fiatal hirtelen megcsúszott a jeges úton és eltűnt negyedik társuk szeme elől, aki ezt látva egy biztonságosabb kerülőúton a keresésükre indult. Mikor társainak nyomát sem találta felszerelését hátrahagyva elindult a völgybe. Amikor másnap sem kerültek elő, jelentette eltűnésüket, de a sűrű hóesés és a rendkívüli lavinaveszély miatt a hegyi mentők egészen szombat délelőttig tétlenségre voltak kárhoztatva. Majd a hétfőn teljes gőzzel elindított keresést csütörtökön lefújták, mivel úgy ítélték meg: nincs esély arra, hogy a három fiatalembert életben találják.
A négy magyar alpinista egyébként már nem először járt a Grossglockneren és életben maradt társuk elmondása szerint gyakorlott és jó felszereltségű hegymászók voltak. Lázár István, Budapest legnagyobb hegymászóklubjának, az FTSK Excelsior SE-nek a vezetője szerint, ha a fiatalok vittek volna magukkal úgynevezett lavinarádiót, akkor a hegyi mentők talán nagyobb eséllyel indulhattak volna az eltűntek keresésére. Az említett szerkezetet, bár egyre több sítúrán kötelező alapfelszerelés, nem mindenki veszi igénybe egyrészt az ára miatt, másrészt, mert a hegymászók mindig igyekeznek a legkevesebb felszerelést magukkal vinni. Érdekes és egyben sajnálatos, hogy lavinarádiójuk nem, viszont mobiltelefonjuk volt az eltűnteknek, ám azt a sok felszerelés miatt a kocsijukban hagyták.
„Azoknak a hegymászóknak, akik ebben az amúgy csodálatos sportban a halálukat lelik, nagy része általában saját hibájából szenved balesetet” - állítja Pajor István, egy másik gyakorlott hegymászó, aki szerint ez a sport arról szól, hogy a sikerélmény keresése mennyire van egyensúlyban a lehetőségekkel. A jelenlegi esetre ugyan ez nem vonatkozik, hiszen az alpinisták visszatérőben szenvedtek balesetet, de Pajor szerint - bár nem akar utólag ítélkezni a szerencsétlenül járt fiatalok felett - talán körültekintőbben kellett volna megválasztaniuk a viszszatérés útvonalát.