Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársainktól
Gond a rasszizmus Magyarországon

Március 21-én, a fajgyűlölet elleni küzdelem nemzetközi napján tette közzé Strasbourgban a Rasszizmus és Intolerancia Elleni Európai Bizottság (ECRI) immár második hazánkról szóló jelentését. Ahogyan arról két héttel ezelőtti számunkban már beszámoltunk (Hetek, 2000. március 11. ) a bizottság pozitív haladást tapasztal Magyarországon a rasszizmus, az idegengyűlölet, az antiszemitizmus és az intolerancia területén, ugyanakkor aggasztónak tartja a fajgyűlölet kérdését és a „cigány közösség tagjaival szemben az élet minden területén megnyilvánuló diszkriminációt”.

Magyarország az elsők között fogadta el a nemzeti kisebbségek védelméről szóló Keretszerződést és a regionális és kisebbségi nyelvek európai chartáját, emellett több olyan nemzetközi szerződést ratifikált, amelyek a rasszizmus elleni küzdelem jegyében születtek - állítja a dokumentum, felhívva a figyelmet arra, hogy mindennek dacára számos esetben előfordul, hogy a magyar hatóságok „nem minden esetben hajlandóak elismerni a támadások rasszista vagy antiszemita indíttatását” az ilyen jellegű erőszakos cselekmények megítélésekor.
Az ECRI megállapítja: a jelenlegi parlament egyes tagjai „nyíltan nacionalista” hangnemben beszélnek, és „kódoltan antiszemita vagy idegengyűlölő kifejezéseket használnak”. Létezik továbbá egyfajta burkolt antiszemitizmus is a média és a társadalom bizonyos szektoraiban.
A dokumentum végén a „Különösen aggasztó problémák” című fejezet a romákkal szemben az oktatás és a foglalkoztatás terén megnyilatkozó diszkriminációt és a külföldiek helyzetét elemzi, majd kitér az illegális bevándorlók elszállásolására szánt intézményekben uralkodó viszonyokra, melyek esetenként a fogdára emlékeztették a bizottság tagjait.
Kósáné Kovács Magda, a parlament emberi jogi bizottságának szocialista elnöke, aki személyesen is találkozott a magyar jelentést készítő bizottság tagjaival, lapunk kérdésére elmondta, hogy a jelentésben található, meglehetősen sok elmarasztaló megállapítás nem előítéleteken, hanem az itt szerzett tényanyagon alapszik.
„A bizottság az antiszemitizmust kevésbé veszélyesnek minősíti Magyarországon, mint a rasszizmust, amely nagyobb tömeget fenyeget. Elmarasztaló az idegengyűlölettel kapcsolatban is, de mivel Magyarországon viszonylag kevés idegen él, ennek a társadalmi veszélyességét nem ítéli meg annyira élesen. Az antiszemitizmusról szóló nagyon tanulságos megállapítása azt jelenti, hogy - ha úgy tetszik - az antiszemitizmus felülről kezd újra terjedni, és az a veszély fenyeget, hogy újra közvéleményi tényezővé válik.” - tette hozzá az elnökasszony.
Répássy Róbert, a Fidesz frakcióvezető-helyettese, a párt jogi kabinetjének vezetője nem tartja valószínűnek, hogy az alkotmányügyi bizottság napirendjére tűzi a dokumentum megtárgyalását, hiszen - mint mondja - ez eddig nem volt gyakorlat. „Nem hangsúlyoznám túl egy nemzetközi szervezet jelentésének nyilvánosságra hozatalát, hiszen ezzel a kérdéskörrel kapcsolatos jelenségeket mi, magyar politikusok is tapasztaljuk” - érvelt a politikus.
A dokumentum több minisztérium hatáskörébe tartozó jelenséggel is foglalkozik, kérdéseinkre azonban a hivatalos fordítás elkészülte előtt nem kívántak érdemben válaszolni.

A téma kapcsán interjúnk Kaltenbach Jenővel, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosával:


Szappan horogkereszttel

„Megy a vonat, Auschwitzba megy a vonat!” - üvöltözte a magát szurkolótábornak nevező csürhe a múlt szombati MTK-FTC futballmérkőzésen, de az eset semmilyen következményt nem vont maga után: a bíró nem hallotta a bekiabálást, a rendőrök pedig úgy vélték, szövegkörnyezetében értelmezve nem uszító a „népi rigmus”.
Kormos Endre, a BRFK sajtóalosztályának vezetője lapunk kérdésére elmondta: személy szerint felháborítja az eset, de ameddig nem érkezik feljelentés, a rendőrség a jogszabályok értelmében semmit nem tehet az ügyben. Dézsi Mihály, a BRFK sajtószóvivője a Magyar Rádió Krónika című műsorában kijelentette, hogy az elhangzott bekiabálások - „Megy a vonat!, Auschwitzba megy a vonat” - szövegkörnyezetükben értelmezve nem minősülnek uszításnak. Ezt az állítást - sajnálkozásuk kifejezése mellett - lapunknak nyilatkozó jogászok is megerősítették.
Hanacsek Attila, a mérkőzés játékvezetője a Hetek kérdésére elmondta: nem hallotta az ominózus bekiabálást, de ha tényleg elhangzott, elítéli azt. A játékvezetőkre vonatkozó szabályok szerint amennyiben a bíró gyűlöletkeltésre alkalmas bekiabálást észlel, meg kell szakítania a mérkőzést, és hangosbemondón keresztül fel kell szólíttatnia a bekiabálókat tevékenységük abbahagyására. Ezután folytatódhat a mérkőzés, de a következő bekiáltásnál a játékvezetőnek félbe kell szakítania a meccset.
Hanacsek tehát nem hallotta a bekiabálást, azonban egy másik megdöbbentő eseményről
beszámolt lapunknak: a mérkőzés végén Lasz György, a találkozó főrendezője egy, a pálya mellé bedobott tárgyat mutatott neki: egy szappant, melybe horogkeresztet véstek. Értesülésünket Lasz György is megerősítette.
(Szlazsánszky Ferenc)