Vissza a tartalomjegyzékhez

Mondovics L. Gábor
Veterán foci

Indul az amerikai labdarúgó bajnokság, a Major League Soccer (MLS). Nem akármilyen neveket sorakoztattak fel az új idényre a liga csapatai. Mivel az észak-amerikai országban nincs akkora kultusza a focinak, mint Európában, legalábbis a médiában nem annyira népszerű, ezért hozott áruból dolgoznak.

Eme áruk általában a nagy labdarúgó birodalmakból kerülnek az országba, és inkább még jó erőben lévő, de veterán focistákról van szó. Lothar Matthäus egy évre írt alá a New York-New Jersey MetroStars csapatához. Kicsit késve érkezett, a Bayern nem engedte még el. Kisebbfajta őrület kísérte megérkezését a repülőtérre. Több száz újságíró várakozott az útlevél-ellenőrzésen éppen túl levő futballistára. A tömegben volt három kisgyerek is, a helyi német iskola tanulói, „szeretünk Lothar” feliratú papírral.
A „lotharmánia” nagyságát jelzi, hogy öreg sportújságírók szerint Pelé 1975-ös New York-ban tett látogatása volt ehhez hasonló, akkor két újságíró összeverekedett a teremben egy jobb helyért. Most is voltak kisebb feszültségek.
„Nem számítottunk rá, hogy ilyen fogadtatásban lesz részünk. Üzenem a rajongóimnak, hogy mindent megteszek a csapat győzelméért, és sokáig tudok majd jól játszani. Azért írtam alá csak egy évre, hogy ne kényelmesedjek el, de azt is sze-retném látni, hogy megy majd a játék” - mondta Matthäus. Edzett egyet a csapattal, majd játszott egy edzőmérkőzést a helyi lengyel kisebbség csapatával, a Vistulával. Bár 0-0 lett a vége, de a német 63-szor ért labdához, és 16-szor rúgott kapura. Sajnos azonban a lengyelek kapusa nem tisztelte a tudás eme fokát, és mindent megfogott.
Egy másik import játékos Hriszto Sztojcskov. Az „őrült bolgár” a Chicago Fire játékosa, két góllal mutatkozott be új csapatában. Mindkét gólja a vezetést jelentette, de csapattársai nem bírták a bolgár veterán diktálta ütemet, négy kapott góllal vesztettek. A japán Kashiwa Reysol csapattól most átigazolt játékos szerint fontos az első meccs. „Új hely, új ország és új lehetőségek. Ez egy jó bajnokságnak tűnik, jó csapatokkal, sokat tapasztalt játékosokkal. A 94-es vb is megmutatta, hogy jó futball van itt is. A bajnokság is sokat fejlődhet” - mondta Sztojcskov.