Vissza a tartalomjegyzékhez

Varga József
Balhék, bunyók, csúcsok

Végéhez közeledik az alapszakasz az amerikai profi ligákban. Mind a kosárlabda-, mind a jégkorongbajnokság mérkőzésein a felfokozott indulatok és az egyre durvább, szándékos brutalitás kezd elharapózni.


A Vancouver Canucks szélsője, Donald Brashear rámutat egy kis sebhelyre a bal szeménél. Brashear szerint Marty McSorley-nek soha többé nem szabadna meg-engedni, hogy az NHL-ben játsszon, mert hokiütőjével támadta meg őt, amivel igen súlyos sérülést okozott.

A hétfőn lejátszott Charlotte-Philadelphia NBA mérkőzésen Derrick Coleman könyökölt a 76-os játékos, Toni Kukoc arcába. Végleges kiállítása után ki is kapott a Hornets.
A L.A. Lakers a Portland társaságában már bekerült a rájátszásba. Shaquille O’Neal bandája 19 győztes találkozó után bukott el Washingtonban. Michael Jordan szakmai igazgató jelenléte sikert hozott a Wizards legénységének, és 109-102-re verték Hollywood büszkeségeit. A megtorpanás óta három győzelem került a Lakers neve mellé, és a hátralévő találkozóktól függetlenül már a play-off-ra készülhetnek.
A Portland is - kiemelkedve a mezőnyből - remek teljesítményt nyújt, és sokan sajnálják, hogy ez a két csapat már a nyugati döntőben találkozni kényszerül, s így egyikük lemarad a nagy fináléról. Az NHL alapszakaszából 8-10 forduló van hátra. Négy gárda: a New Jersey, a St. Louis, valamint a Dallas és a Detroit már biztos részvevője a play-off-nak. A fennmaradó helyekért bajonett-harc folyik, bizony durva szabálytalanságokkal.
A New Jersey-Florida derbin 143 perc büntetés kiosztása után az 59. percben mészárszékké alakult át a jég a floridai verőlegények, Worrell-Laus-Simpson „jóvoltából”. A Devils hátvédje, Scott Niedermayer ugyanis szándékosan fejbe vágta a színes bőrű Worrettet, aki mikor végleges büntetésére vonult, mindenkivel tudatta, hogy „kicsinálja” őket. A merényletek, valamint a torontói Berard súlyos szemsérülése hatására megszólalt a liga valaha volt legnagyobb játékosa, Wayne Gretzky is:
„A támadások nem mindennaposak. Szerintem akkor követnek el ilyesmit a játékosok, amikor egyre nagyobb teher nehezedik rájuk. A ligának súlyosan meg kell büntetnie a korongosokat.”
Sérülése miatt a fiatal Berard lehet, hogy befejezni kényszerül a sportolást, szeme megmentéséért pedig harcolnak az orvosok. Öröm viszont Jaromir Jagr visszatérése: a pittsburghi fenomén 3 gólpasszal segítette győzelemre társait a N.Y. Rangers ellen.
A keleti főcsoport 7-8. helyéért e két csapat, valamint a Buffalo, a Montreal és a Carolina tusakodik. Naponként előzgetik egymást, és csak az utolsó fordulóban dől el a két hely sorsa. Nyugaton a Colorado klasszisa, Ray Boruque a hátvédek közül elsőként megszerezte 400. gólját a Detroit elleni összecsapáson.
Az Edmontonnal a csoportgyőzelemért rivalizáló Avalanche, az L.A. Kings, illetve a San Joséval karöltve a Phoenix juthat a legjobb tizenhat közé. A közelgő rájátszások remélhetőleg a látványos kosaraktól és góloktól, valamint a játék szépségeitől lesznek emlékezetesek. A brutalitás ugyanis egyik - méltán népszerű - ligának sem használ, és a szurkolók megtartása miatt fontos, hogy rend legyen a pályákon.