Vissza a tartalomjegyzékhez


INNEN-ONNAN

Megnyílt szemek

A spanyol Antonio Sanchez-Migallon 42 évvel ezelőtt baleset következtében elvesztette látását, ám 78 éves korára újra látni kezdett. A férfi 1957-ben a közép-spanyolországi Manzanares egyik borászatában dolgozott, amikor vegyszer került a szemébe és barna szemgolyóját fehérre égette. Ám mintegy három hete Sanchez-Migallon úr valamiért felkereste szemészorvosát - az okra pontosan már nem is emlékszik -, aki operációt javasolt neki. A szaruhártya-átültetés még nagy újdonságnak számít Spanyolországban. A három és fél órás műtét sikerült, így a 78 éves férfi életében először megláthatta kilencből négy gyermekét és 22 unokáját. Annyi év után felesége arcát is újra megcsodálhatta. Tükörbe nézve azonban kicsit elszomorodott, hiszen már eljárt felette az idő. Felesége, Saturnina azt nyilatkozta, hogy jóllehet férje sok éven keresztül nem látta őt, ő mégis minden nap kicsinosította magát, hogy szép legyen férje számára. Most, hogy férje újra lát, még jobban kedvébe szeretne járni, hiszen férje is szebb és barátságosabb lett, mióta egészséges. A legtöbb átültetendő szaruhártya donoroktól származik, de az idős férfi szemébe speciális műanyagból készített mesterséges szaruhártyát ültettek be. Dr. Nicolas Lopez Fernando az operációt végző két orvos egyike azt nyilatkozta, hogy körülbelül egy tucat ilyen operációra kerül sor évente Spanyolországban. Az orvos szerint páciense rögtön az operáció után már látni kezdett, s három napon belül tökéletesen visszanyerte látását. A boldog öregúr még a kórházi ágyon egyesével odahívatta gyermekeit és megkérte őket, mondjanak valamit, hiszen eddig csak hangjukról ismerte őket. (AP)


Oscar-láz az interneten

A tavalyi mintegy kétmillió szörfölőhöz képest idén - elemzők becslései szerint - tízszer annyian követik majd az Oscar-díj átadási ceremóniát a világhálón. A legrangosabb filmes eseménnyel több mint harminc weboldal foglalkozik, élükön a gála hivatalos honlapjával, a színfalak mögötti események bemutatását ígérő Oscar.com-mal, vagy a Hollywood.com-mal. A nagy érdeklődést úgy tűnik inkább fokozza, hogy egy hónapon belül már két felsülés történt a szervezésben: két héttel ezelőtt a körzetben élő akadémiai tagoknak postázott négyezer szavazócédula keveredett el, a múlt héten pedig Oscar-szobrok tűntek el, amelyeket a hét elején egy szeméttárolóban találtak meg. Ezek után sokan kíváncsiak arra, hogy ki lesz idén az 55 aranyozott szobrocska gazdája. (Origo-Hetek)



Rap-es az örömtől


Jake Enget szereti a pít. Nem a pitét, a „pít”. Jake, aki tavaly a pí (a kör kerületének és átmérőjének hányadosa: 3,14) 1001 helyiértékét memorizálta, idén nagyon belejött és 5005 tagot magolt be - és ezzel meg is nyerte az iskolai verseny első helyezését. A Fargo South középiskola matematikatanára türelmesen hallgatta, ahogy Jake 40 percen keresztül darálta a számjegyeket. A pí első húszezer tagja körülbelül nyolc lapot tölt be, ugyanis ez egy végtelen, nemszakaszos tizedes tört. Általában 3,14-re kerekítjük. De nem így Jake! Idén szabadsága nagy részét és egy egész hétvégét töltött azzal, hogy magolta és rap-ritmusban mondta fel a pí számjegyeit. Az utolsó ezer helyi értéket vasárnap éjjel tanulta meg. „Általában, ha valamire teljesen odafigyelek és koncentrálok, akkor meg tudom jegyezni - magyarázta - látom magam előtt.” Enget azt is elmondta, hogy idén nem a verseny fődíja, a 90 dolláros számológép motiválta, hiszen már tavaly is nyert egyet. „Csak meg akartam őrizni tavalyról a hírnevemet” - mondta. (AP)