Vissza a tartalomjegyzékhez

Eperjesi Ildikó
Végre közelebb kerültünk

„Az üzenetem egyértelmű: közelednünk kell egymáshoz a városok, falvak, a kis- és középvállalkozások szintjén” - nyilatkozta Rudolf Schuster szlovák köztársasági elnök a Heteknek magyarországi látogatásán. A magyar - szlovák kapcsolatokban másfél éve kezdődött olvadás látványos jele volt a szlovák államelnök e heti vizitje, melynek során ellátogatott Békéscsabára és Miskolcra is.


Rudolf Schuster szlovák és Göncz Árpád magyar elnök. Javuló szomszédság     Fotó: Somorjai

„Végre közelebb kerültünk egymáshoz - fejtette ki Schuster. Eredményeket kell felmutatnunk a Szlovákia és Magyarország közötti konkrét együttműködési programokban, elsősorban a határ mentén. Ez utóbbi az első olyan tervünk, amit hamarosan véglegesíteni is tudunk” - utalt az államelnök Kelet-Szlovákia és Északkelet-Magyarország eurorégiós együttműködésére, amelyről belátható időn belül szerződés születhet.
„Ez a látogatás ismét megmutatta, hogy közelebbi együttműködésre van szükség. A legjobb példát az államfők mutatják abban, hogyan kell mélyebben együtt munkálkodnunk az Európai Unióba való együttes belépés érdekében, amely egy olyan jövőt jelent, amit nekünk kell tartalommal megtöltenünk” - fejtette ki lapunknak a szlovák elnök.
A kapcsolatok kedvező fordulatát a tavalyi szlovákiai elnökválasztás és a másfél évvel ezelőtti kormányváltás tette lehetővé, melynek során a Vladimír Meciar vezette nemzeti-konzervatív Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS) átadta a hatalmat a Mikulás Dzurinda irányította Szlovák Demokratikus Koalíciónak. A szlovák külpolitika fő irányának változását a pozsonyi parlament is megerősítette, amikor szerdán az EU- és NATO-csatlakozás előkészítését szorgalmazták a honatyák.
„Mi önmagunk, saját hibánkból zártuk be a NATO előtti utat, most újra ki akarjuk nyitni azt” - hangsúlyozta a szlovák államfő, jelezve, hogy országa már 2002 előtt tagja kíván lenni az Észak-atlanti Szövetségnek. Wesley Clark tábornok, a NATO európai fegyveres erőinek főparancsnoka pozsonyi látogatásán viszont jelezte: a NATO-tagságra komoly eséllyel számító Szlovákiának még át kell szerveznie a hadseregét.
Egyelőre oszlani látszanak az elmúlt hónapokban feltornyosult viharfelhők a koalíciós kormány feje fölül, mivel a közvélemény-kutatók szerint Szlovákiában az emberek hatvan százaléka nem kívánja az előrehozott választásokat. A Dzurinda-kormány megbízásának lejárta előtti parlamenti választásokat a HZDS szorgalmazza, élen Meciarral. (Hetek, 2000. március 18., Interjú Duray Miklóssal: ) A HZDS a népszavazás érdekében már elegendő aláírást gyűjtött össze, ezeket azonban egyelőre nem adják át az államfőnek. Attól tartanak, hogy a referendumot esetleg a nyári szabadságok idejére írják ki, ami csökkentené az esélyeiket.