Vissza a tartalomjegyzékhez

MTI-Hetek
Médiapatt

A Fidesz az ellenzéket, az MSZP és az SZDSZ a kormányoldalt vádolják azért, hogy az Országgyűlésnek nem sikerült megoldást találnia a közszolgálati médiumok kuratóriumi elnökségeinek teljes létszámú felállítására, mivel a parlament e héten hozott döntésével a Duna Televízió élére is „csonka” kuratórium került.

Áder János, a parlament fideszes elnöke szerint az MSZP és az SZDSZ számára a megoldásnál fontosabb, hogy belföldön és külföldön napirenden maradjon a mindennapi politikai botrány. „Folyamatosan gyanúsítják, vádolják a kormánypártokat és természetesen a Ház elnökét” - mondta.
Az SZDSZ új javaslattal állt elő a helyzet kezelése érdekében: átmeneti megoldásként elfogadná azt a fideszes javaslatot, hogy az ORTT mintájára, vagyis pártonként egy kurátorral válasszák meg a médiatestületeket. E változat feltéte-lének szabja azonban, hogy a delegáltak szavazatait pártjuk parlamenti mandátumaránya szerint súlyozzák.
Sasvári Szilárd, a Fidesz médiapolitikusa szerint a médiatörvényt nem ad hoc módon, hanem hosszú távra szólóan kell módosítani. Az SZDSZ felvetésében azt sem érti, hogy milyen matematikai képletet alkalmaznának szavazáskor a mandátumarányok érvényesítésére.
„A koalíció részéről valóban a minimális jó szándékot mutatná, ha az egyszeri médiatörvény-módosítás nem a MIÉP igényét legalizálná, hanem az arányosság felé mutatna” - nyilatkozta Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető-helyettes, aki kijelentette: pártja csak akkor tartja elképzelhetőnek a médiatörvény módosításáról való tárgyalást, ha Áder János házelnök nem indítja meg a bíróságon a csonka kuratóriumi elnökségek bejegyzési folyamatát.