Vissza a tartalomjegyzékhez


Goethe-díj magyaroknak

A német nyelv és kultúra nemzetközi terjesztésén fáradozó müncheni Goethe Intézet a német költőfejedelemről elnevezett éremmel tüntetett ki szerdán Weimarban több külföldi művészt, köztük Konrád György írót és George Tabori drámaírót, rendezőt. A Goethe-éremmel 1954 óta tisztelik meg azokat a külföldi személyeket, akik különösen sokat tesznek a német nyelv Németország határain túli megismertetéséért, a nemzetközi kulturális kapcsolatok elmélyítéséért.
Konrád György íróként jól ismert a német olvasóközönség előtt, szinte minden művét kiadták németül is. Emellett 1995 óta ő tölti be a Berlin-brandenburgi Művészeti Akadémia elnöki tisztségét, s javarészt a német fővárosban él.
George Tabori színműveivel és színházrendezői tevékenységével szerzett hírnevet magának. Bár nemrég töltötte be 85. életévét, ma is aktívan dolgozik; ennek jele volt, hogy nemrég tartották az ősbemutatóját a Bertold Brecht életét feldolgozó új drámájának, „A Brecht-aktá”-nak a német főváros patinás színházában, a Berliner Ensemble-ban. (MTI)