Vissza a tartalomjegyzékhez

Mogyorósi Géza, Berlin
Őszinte hang ígérete

A tavaly ősszel kirobbant illegális pártfinanszírozási botrány hurrikánként söpört végig a CDU-n. A legnagyobb német ellenzéki párt megcsappant létszámú tagsága és a politikusok is a kereszténydemokraták megújulása mellett tették le voksukat, amikor bizalmat előlegeztek Angela Merkelnek. A CDU jelenlegi főtitkára áprilisban veheti át az unió irányítását.

A hamarosan 70. születésnapját ünneplő ex-kancellár, Helmut Kohl aligha kaphatna szebb ajándékot, mint hogy elcsitulnak a viharok a Kereszténydemokrata Unió háza táján. A párt hajdani kincstárnokának neve alapján „Kiep-afférként” elhíresült botrány számos feddhetetlen-nek hitt konzervatív politikust sodort magával. Elég Kohl két korábbi, bonni belügyminiszterére, Man-fred Kantherre és Wolfgang Schäublére emlékeztetni.
A több milliós pénzügyi zsonglőrködésen tetten ért Kanther még a képviselői mandátumát is visszaadta, míg „King Kohl” százezer márkás füllentésen rajta kapott titkos trónörököse, a tolókocsiba kényszerült CDU-elnök márciusi hatállyal nem jelöltette újra magát. A négyhónapnyi önkéntes száműzetés után tavasszal a berlini parlamentbe visszatért Kohl maga is lemondott az év elején a kereszténydemokraták tiszteletbeli elnöki posztjáról. (Hetek, 2000. január 22., )
A német adófizetők csak kapkodták a fejüket október óta. Egyre több dokumentum került elő, melyek a CDU lichtensteini, luxemburgi, svájci fekete bankszámláiról árulkodtak, s (részben még ma is ismeretlen) bőkezű szponzorokról tudósítottak. A pártfinanszírozási ügyek tisztázásában az elmúlt hónapokban főszerep jutott Angela Merkelnek. Szinte nem telt el nap, hogy a médiában ne nyilatkozott volna - őszintén, megfontoltan - a kereszténydemokraták főtitkára. A párt soraiba alig egy évtizede belépett politikusnő 1991 és 1998 között bár a CDU egyik alelnöke volt s a Kohl-kormány tagja, markáns profilt csak a válság napjaiban mutatott. A két német állam eggyé olvadásakor kutató fizikusból politikussá avanzsált Angela Merkel nagy többségű jelöltetése az adenaueri konzervatív párt élére seregnyi szempontból okos taktikát tükröz. Az egyértelmű generációváltás szándékán túl a 46 éves Merkel mellett szól, hogy keletnémet és nő. Az újraegyesítés legfőbb veszteseinek gyakorta az „ossi” lányokat, asszonyokat nevezik, így az 1998 ősze óta ellenzékben politizáló CDU-nak komoly szavazótábort hozhat egy eredményes politikusnő a párt élén. Maga Wolfgang Schäuble is hangosan támogatja, hogy Merkel vegye át tőle a stafétabotot, miként ő - igaz, csak rövid időre - Kohltól kapta a bizalmat.
Apropó, Kohl. Gerhard Schröder (SPD) kancellár a berlini Reichstagban leszögezte, hogy elődje „nem persona non grata”. Tévedtek azok, akik azt jósolták, hogy a volt bonni kormányfő végleg bedobja a törülközőt, és lemond parlamenti mandátumáról. Kohl, noha továbbra is többre tartja a CDU számára bő 2 millió DEM-et juttató szponzoroknak adott becsületszavát, mint az alkotmányt, az elmúlt hónapokban 6 millió márkát gyűjtött össze, hogy kifizethesse a kereszténydemokratákra miatta kivetett bírságot. Egyesek szerint az április 3-án 70 éves kancellár „benzinnel olt tüzet” - mások vagánysága miatt dicsérik az 1974 óta a CDU-val egygyé lett „öreg motorost”. Tény, hogy a német, sőt az európai egység atyjaként tisztelt Helmut Kohl a viharos hónapok után kicsit nyugodtabban alhat. Pártja sorsa jó kezekbe kerül: Angela Merkel néhány morálisan feddhetetlen csapattársat megőrizve friss gárdát toboroz az NSZK-ban. A CDU áprilisi, esseni kongresszusán megválasztásra kerülő új elnök pártja ráncba szedésén fáradozik. Arra a kérdésre, hogy a konzervatívok kancellárjelöltjeként is számíthatnak-e rá 2002-ben, e héten a tőle megszokott, sejtelmes-fáradt mosollyal csupán azt válaszolta, hogy az „1949-es szövetségi alkotmány szerint a nőknek és a férfiaknak egyenlő jogaik vannak az NSZK-ban”.