Vissza a tartalomjegyzékhez

Hajdú Sándor
Az agrárbéke vége

Agrárdemonstrációkat helyezett kilátásba a legnagyobb magyar mezőgazdasági szervezet. Torgyán József szerint az egykori bolsevik típusú téeszelnökök akarják a közelgő mezőgazdasági demonstrációval lejáratni a kisgazda minisztériumot. A pártvezető-miniszter éppen ezért kijelentette a parlamentben: az nem megy, hogy az egyik oldalon tartják a markukat, a másik oldalon pedig demonstrálnak, ne számítsanak egy fillér támogatásra sem, akik ezt teszik.

Nagy Tamás, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) elnökének hétfői sajtótájékoztatója indította el a szócsatát, amikor is bejelentette: befejezettnek tekintik a szakminisztérium és a szolnoki gazdaküldöttség közötti tárgyalássorozatot, mert a Torgyán vezette minisztérium nem teljesítette a tavaly ősszel tett ígéreteit.
Mint írtunk róla, tavaly szeptemberben viharos szóváltásra került sor a Torgyán József vezette földművelésügyi tárca és a gazdák küldöttsége között, akik már akkor is útlezárásokkal és nyíltszíni tüntetésekkel fenyegettek. Az akkor megkötött megállapodás két legfontosabb sarokpontja a reorganizációs csomagprogram és az értékesítés biztonságát jelentő államilag garantált felvásárlási ár megszabása volt. Nagy Tamás szerint ígéretszegő módon, az akkor szerződésbe foglaltakkal szemben, aminek segítségével 130 milliárd forintnyi adósságtól lehetett volna megszabadítani a gazdákat, csak 35 milliárd forintnyi összeget sikerült realizálni. Ráadásul az intervenciós árakat sem hirdette meg tárca - jelenleg a tejnek a felvásárlási ára ismert csupán-, aminek ismerete nélkül a termelők nem tudnak a jövő évi termésre szerződést kötni, nem tudják, mit érdemes vetni.
Március utolsó napjaiban ül össze a Karsai József által vezetett demonstrációs bizottság. A búzaégetéseiről ismertté vált békési gazda a Heteknek azt nyilatkozta: március 30-án döntik el, hogy mely utakat és hidakat zárják le, mert áprilisban mindenképpen sor kerül a demonstrációra.
A minisztérium sajtóközlemény útján szögezte le, hogy a szerződés rájuk vonatkozó részét időarányosan teljesítették. Szerintük a dokumentum azt is rögzíti, hogy mindezt a 2000. évi állami költségvetés függvényében kell megvalósítani, és ezt az aláíró szervezetek akkor tudomásul vették. Kisgazda vélemények szerint a MOSZ sajtótájékoztatója, valamint korábban Torgyán József ellen az úgynevezett SAPARD-programmal, illetve a költségvetésből hiányzó 10 milliárd forinttal kapcsolatban indított „hadjáratnak” időzítése határozott, jelentős politikai célokat sejtet. Zsikla Győző, az egykori METÉSZ-mozgalom - e szervezet zárta le az utakat a gazdákkal 1997-ben - egyik vezetője, ma kisgazda országgyűlési képviselő szerint: lelki állapotuktól függően a gazdákat sikerrel lehet befolyásolni egy tüntetésen való részvételre. Jelen helyzetben a MOSZ kihasználja a belvíz által okozott károk pszichikai terhét, illetve a MiZo Rt. körüli botrányokat. Zsikla az akció politikai háttereként az időközi választásokat jelölte meg, hiszen két körzetben a kormánypártokat a Kisgazdapárt jelöltjei képviselik.
Orosz Sándor, a mezőgazdasági bizottság szocialista alelnöke szerint a helyzet még jelen pillanatban sem visszafordíthatatlan, hiszen ha a minisztérium összehívná a nemzeti agrárkerekasztalt, gyors intézkedésekkel, illetve a pótköltségvetés gyors beterjesztésével el lehetne kerülni a demonstrációt.
Szakmai szempontok alapján valószínűsíthető, hogy mindhárom kérdésben történtek hibák, ám az időzítés, valamint Torgyán József kizárólagos felelőssé tétele - hiszen a kormány is jóváhagyta és támogatja tevékenységét - már nem vall a MOSZ eddigi szakmai munkájára. Sokkal jobban hasonlít egy politikai érdek megjelenítéséhez. A MOSZ főleg múltjából fakadóan eddig mint MSZP-közeli érdekképviselet volt ismert. Nagy Tamás azonban politikai szereplései kapcsán igyekezett elhatárolódni a baloldaltól, és mint az Agrárszövetség egykori elnöke jó kapcsolatokat ápolt a Fidesz vezetőivel is. Vannak, akik sejteni engedik: a Torgyán József ellen indított akció mindkét nagy pártnak szolgálatot tehet.