Vissza a tartalomjegyzékhez

Márer György, New York
Újrajátszották a wacói tragédiát

Március 20-án kora reggel az Egyesült Államok kormányának képviselői ügyvédekkel találkoztak az ország legnagyobb katonai támaszpontján, a texasi Fort Hoodban, hogy megpróbáljanak választ kapni az amerikai közelmúlt egy sokat vitatott tragédiájának rejtélyére. 1993. április 19-én a felfegyverzett szövetségi erők 51 napos blokádját követően kigyulladt a texasi Waco közelében a Mt. Carmel elnevezésű épületkomplexum, amelyben David Koresh és mozgalmának követői barikádozták el magukat. Hét éve folyik a vita arról, hogy terheli-e felelősség az amerikai hatóságokat a nyolcvan ember - köztük tucatnyi gyermek - halálát okozó tűzvészért.

Az 1995-ben egyszer már lezárt vizsgálatot tavaly azt követően újították fel, hogy az ostromot annak idején Washingtonból irányító FBI-tiszt, David Coulson egy dallasi újságnak elmondta: néhány órával a tűz kitörése előtt a szövetségi nyomozóhivatal emberei gyúlékony könnygázgránátokat lőttek az épületbe. (Hetek, 1999. augusztus 28., )
Mivel a két fél álláspontja ütközött egymással, valamint a szövetségi szervek jelentéseiben is voltak ellentmondások, Walter S. Smith szövetségi bíró elrendelte az újrajátszást. Nyolc résztvevő először különböző fegyvereket használt fekvő, illetve térdelő helyzetből. Azután lassan előrenyomult az osztag egy meghatározott tüzelőállásba, ahol előbb egyes lövéseket adtak le, majd rövid és hosszú sorozatokat önműködő fegyverekből. A gyakorlatot négyszer megismételték, miközben egy FBI-repülőgép és a Brit Haditengerészet helikoptere filmfelvételeket készített más-más magasságokból. A terepen pedig egy páncélos húzott keresztül egy olyan szakaszon, amelyet szeméttel, alumíniumhulladékkal és üvegtörmelékkel szórtak tele, néhány helyen pedig víztócsák helyezkedtek el. Az egésznek az volt a célja, hogy megoldja az ellentétes nézeteket. A felperesek ügyvédei ugyanis azt bizonygatták, hogy a villanásokat fegyvertűz váltotta ki, míg a szövetségi hatóságok ragaszkodtak ahhoz, hogy azok a telep körül szétszórt szeméttől származtak.
Gyors és világos válasz azonban az újrajátszás után sem várható, ugyanis a szövetségi bíró váratlanul megtiltotta az ügyvédeknek, hogy nyilvánosságra hozzák a videoszalagokat. A brit vállalat, amely Danforth szenátor kérésére lefolytatta a kísérletet, 30 napon belül jelentést tesz majd a bíróságnak. Az ellenfelek még mindig ellentétes nézeteket vallanak, bár elismerik, hogy további vizsgálatokra és elemzésekre van szükség, mielőtt bármiféle végleges következtetést lehetne levonni. A wacói per tárgyalása május 15-én kezdődik.


Titkosított jonestowni akták
Egy másik tragédia, a Népek Temploma kultusz jonestowni tömeges öngyilkossága kapcsán szintén felmerültek kérdések a bűnüldöző szervek eljárásával kapcsolatban. Az esemény huszadik évfordulóján készült jelentés (Mi is történt Jonestownban?, Hetek 1998. november 21.) emlékeztet arra, hogy a guayanai őserdőben elpusztult több mint 900 ember - köztük 270 gyermek - halálának körülményeit a mai napig sem sikerült megnyugtatóan tisztázni.
A CNN hírtelevízió összefoglalója szerint az elmúlt évek során több pletyka keringett a CIA szerepéről. Egyesek szerint titkos ügynökök épültek be a csoportba, hogy információt gyűjtsenek. Mások szerint az sem lehetetlen, hogy a CIA személyiségkontroll-kísérletet végzett a zárt közösséget alkotó kultusz tagjain.
1979-ben a törvényhozás külügyi bizottsága megállapította, hogy Jim Jones, a kultusz vezetője szélsőséges paranoiában szenvedett. 1980-ban kimondták, hogy a CIA-nek nem volt előzetes információja a tömeges öngyilkosság tervéről. Az ügy kapcsán kibocsátott 782 oldalas jelentés mellett azonban az 5000 oldalnyi dokumentum a mai napig titkos.