Vissza a tartalomjegyzékhez

Makki Marie-Rose
Időugratás Európában

Vasárnap éjjel kettőkor három óra lesz, azaz áttérünk a nyári időszámításra, ami azt jelenti, hogy előre állítjuk óráinkat kerek egy órával - ezt az elveszett időt tudvalevően október végén kapja majd vissza a dolgozó. Első látszatra úgy tűnhet, hogy az átlagember biológiai óráját napokra felboríthatja az óramutatók tekergetése, s ebből kifolyólag dekoncentrálttá és fáradttá válunk, lekésünk mindenről, ráadásul akadozhat a közlekedés, és egyéb gazdasági nehézségek is előállhatnak. A statisztikai adatok és orvosi tapasztalatok viszont azt mutatják, hogy az emberek többsége ilyenkor - a normál tavaszi fáradtságot leszámítva - sokkal összeszedettebb, sőt megesik, hogy az átlagosnál kevesebb ezekben a napokban a közúti balesetek száma, tehát összességében nincs különösebb fennakadás a mindennapok menetében. A héten a főbb hazai közlekedési vállalatok be is jelentették, hogy idén sem számítanak átállási problémákra a közlekedésben.

A nyári időszámítás bevezetése egyáltalán nem újkeletű, és kezdettől fogva energiatakarékossági megfontolásokkal indokolták alkalmazását: 1908-ban az angolok már törvényi szinten szabályozták a „daylight saving”-et, ami a természetes deleléstől való egy órás eltérést jelentette a nyári időmérésükben. (Több országban próbálkoztak a két órás eltéréssel is, de az már meghaladta az emberi tűrőképességet.) Az egy órás kitérés kedvező tapasztalatai azt mutatták, érdemes továbbra is ebben gondolkodni, mert összességében minimális kényelmetlenségek árán jelentős - legalább fél százalékos - energiamegtakarítást lehet elérni. Nem véletlen tehát, hogy a nyári időszámítást az első világháború idején, 1916-ban bevezették a közép-európai (német) időszámításban is, a háborús energiafogyasztás mérséklése céljából - fejtette ki érdeklődésünkre Sztrányay Miklós európajogi szakjogász, a KHVM főtanácsosa. A második világháború idején és az azt követő évtizedekben terjedt el Európa-szerte - mondhatni véglegesen - a márciustól szeptemberig tartó óraeltolódás az időszámításban, amit a szakemberek mind az ipari, mind a lakossági energiafogyasztás - elsősorban villamosenergia-fogyasztás - tekintetében jelentős megtakarításként értékelnek. A dánok például a 70-es évek olajválságai idején évi több mint 8 ezer tonna olajat tudtak ilyen módon megspórolni.
Az 1980 óta tartó széleskörű folyamat eredményeképpen manapság az EU tagországaiban általánossá vált a március végétől kezdődő nyári időszámítás - mely 1996 óta nem szeptember, hanem október utolsó hétvégéjéig tart -, és ugyanezt várják el a csatlakozni kívánó országoktól is. A jövőben nem várható számottevő változás e téren, mert egyértelműen hasznos dolognak tartja a dolgot az érintettek túlnyomó többsége. Az egyes országok hozzáállása néha különbözik egymástól, a franciák például sokallják a kényelmetlenségeket, és mindent egybevéve nem örülnek a „németes” takarékosságnak, vagy ott vannak az osztrák tehéntartók, akik ilyenkor előszeretettel panaszkodnak a tejhozamra, de összességében elmondható, hogy az ellenzők aránya nem számottevő, legfeljebb 20 százalékra tehető. Viszont egyre többen vannak, akik hasznossága miatt a nyári időszámítás globális kiterjesztése mellett érvelnek úgy térben, mint időben.
Magyarországon egyébként szintén a 70-es évek vége óta van hivatalosan érvényben a „summer time”. Bár 1998-ban készült hazánkban egy felmérés arról, hogy földrajzi fekvésünknél fogva a nyári időszámítás milyen esetleges kellemetlen hatásaival lehet számolni, mindazonáltal - Sztrányay Miklós elmondása szerint - a hazai és európai kérdőíves vizsgálatok eredményei egyaránt azt mutatják, hogy az embereknek sem biológiai értelemben, sem életvezetésük tekintetében nem okoz komolyabb problémát az időszakos átállás.