Vissza a Hetek archívum borítólapjára
V. évfolyam, 35. szám, 2001. szeptember 01

Belpolitika

Hetek-hírösszefoglaló
Rabló-pandúr csata a Bükkben

Bűnügyi történelmet írt az a két férfi, akik hétfőn kora délelőtt kiraboltak egy zálogházat Miskolcon. Ilyen súlyos támadást ugyanis eddig még senki nem követett el zálogház ellen. A rendőrség forró nyomon kezdte meg a hajszát a bűnözők ellen, akik közül az egyik - egy szökött rab - súlyosan megsebesülve még aznap rendőrkézre került. Társának azonban nyoma veszett a Bükk sűrű erdőiben.


Hetek-hírösszefoglaló
Gyilkosság mozgathatta a szálakat

Titokzatos üzenetnek köszönhetően megtalálták a magyar belpolitikát hónapokig meghatározó Nógrádi Zsolt olajtanú édesapjának holttestét. Az ügy azért is érdekes, mert - a magát „olajosnak” nevező - Nógrádi Zsolt azzal indokolta, hogy az USA-ból visszatért és „politikai pályára” lépett, hogy így megtalálja eltűnt édesapját. Mint ismeretes Nógrádi több aktív politikust is hírbehozott az olajmaffiával. 


Munkatársunktól
MIG-ügy: nemzetbiztonsági magaslatok

Kosztolányi Dénes fideszes országgyűlési képviselő a nemzetbiztonsági bizottság MIG-korrupció vádját vizsgáló sokórás ülésének utolsó szakaszában Keleti György elnök nikotinfüggőségét jegyezte meg okként, hogy Keleti miért nem ért valamit. Kosztolányi vélelme szerint ugyanis dohányozni ment ki az elnök egy fontos résznél. Keleti György pár perc múlva „Kosztolányi úr zavart… (szünet) magyarázatát” utasította vissza. 


MTI
Orbán hullámvölgyben

A Der Standard című liberális bécsi lap csütörtökön „Orbán Viktor átmeneti hullámvölgyben” címmel, „A tolakodó állami ünnepségek ellenére csökken a magyar kormányfő népszerűsége a felmérésekben” alcímmel közölte tudósítója, Gregor Mayer cikkét.


Hetek-összeállítás
Esélytelen ombudsmanjelölt

Bohózatnak minősítette Hargitai János fideszes honatya az ombudsmanjelölt bizottsági meghallgatásának procedúráját. A képviselő arra alapozta az emberi jogi bizottságban elhangzott állítását, hogy a sajtónyilatkozatokból látható volt az, hogy a két ellenzéki párt - a meghallgatás előtt - eldöntötte: semmiképpen nem választják meg a jelöltet. 


Hajdú Sándor
Mindenki senkivel

Senki nem akar közösködni senkivel. Ez jellemzi a Torgyán-ellenes kisgazda csoportosulások jelenét. A különböző táborok képtelenek egymással összefogni, minden eddigi kísérlet csalódással zárult és kudarcba fulladt. 


Életmód

Látásproblémák gyermek- és felnőttkorban

A két szemünk együttműködése bonyolult reflexek eredménye. A külvilág fürkészésekor kétszer hat szemizom egymással tökéletes harmóniában működve egy pillanat alatt úgy állítja be a két szemgolyót, hogy a tárgyakról a két szem ideghártyáján létrejött kép mindig egymáshoz képest ugyanarra az ideghártya-területre vetül. Ez a bonyolult működés hozza létre a kétszemes látást. A szemünk és az agyunk közötti kapcsolat „tanulással” jön létre, a folyamatot a látás maga biztosítja, és teljessé csak néhány éves korban lesz.


Takács Gabriella
Elkezdődött az iskola

Idén első alkalommal nem egy időpontban kezdődik a tanítás; míg a legtöbb helyen már szerdán lezajlott a tanévnyitó ünnepség, addig az iskolák egyötödében csak szeptember 3-án kezdenek. Újdonságnak számít a tárca által kidolgozott kerettantervek idei bevezetése, mely az SZDSZ-es oktatáspolitikusok szerint a múlthoz való visszatérést jelenti. Másrészről viszont indokoltnak látszik az a törekvés, hogy tanköteles korig az iskolai képzés egységesebbé váljon az országban. Az előző kormányzati ciklus idején született Nemzeti Alaptanterv ugyanis az egyes tanintézetek oktatási-nevelési munkájában minden eddiginél nagyobb szabadságot biztosított.


Makki Marie-Rose
Mobilhasználat az iskolákban

Több hazai civil szervezet - a Személyes Környezetvédők Egyesülete kezdeményezése nyomán többek közt a Levegő Munkacsoport és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete - azt kérte nemrégiben az illetékes közhivataloktól, hogy tiltsák be az általános- és középiskolákban a mobiltelefonok használatát a diákok körében. Felhívásukat leginkább figyelemfelkeltésnek szánják. Álláspontjuk szerint hazánkban még nem alakult ki a maroktelefonok kulturált használata, s ez az iskolákban is megmutatkozik. Az Oktatási Minisztérium illetékesei nem tekintik feladatuknak a probléma megoldását, így az egyes tanintézetekre hárul a jelenség kezelése. 


Fókusz

Papp Kornélia, Berlin
Berlin Nobel-díjasokat várna

Augusztus elején új bevándorlási politikával állt elő Otto Schily belügyminiszter, a szociáldemokrata párt (SPD) képviselője. Megfogalmazása szerint Rómába sok út vezet, a Németországba bevándorolni szándékozók előtt azonban három lehetőség áll. 


Szobota Zoltán
Merre halad Európa

„Saját történelmünk lesz megint. Most úgy lesz, hogy ismét az európai történelem főutcáján haladunk. Tisztelt hölgyeim és uraim! A jövő elkezdődött” - zárta sorait Orbán Viktor miniszterelnök augusztus 20-i beszédében minden bizonnyal arra utalva, hogy Magyarország egy olyan új korszakba lépett, amelyet már nem kell majd szégyellnie unokáinknak, ráadásul egyezik az uniós, illetve unióba tartó országok haladási irányával. A helyzetet értékelő szakemberek azonban nehezen tudják szinkronba hozni a kormány jobbratolódását a Nyugat-Európában érvényesülő tendenciákkal, amelyek a nemzetállamiság hangsúlyozásával szemben a globalizációra, a gazdasági prosperitás „erőltetése” helyett pedig egyre inkább a szociális biztonság kérdéseire fókuszálnak. 


Benke László
Diktátorok jogvédő szerepben

Egyhetes ENSZ-konferencia kezdődik a dél-afrikai Durbanben augusztus utolsó vasárnapján. A nemes célkitűzés ellenére - az értekezlet szervezői Durbant a fajgyűlölet elleni harc seregszemléjéül választották - a világértekezlet előkészületei viharos diplomáciai küzdelembe csaptak át, mivel az ülés majdani zárónyilatkozatát előkészítő bizottság a cionizmust a raszszizmussal azonosították. Az Egyesül Államok és Kanada bojkottálja a konferenciát, jelen lesznek viszont olyan ismert jogvédők, mint Fidel Castro, Laurent Kabila vagy Jasszer Arafat.


Hazafi Zsolt
Jobbak az esélyeink

Interjú Wiener György politológussal, országgyűlési képviselővel, az MSZP országos választmányának elnökhelyettesével


Gazdaság

Munkatársunktól
Napirenden a minimálbér-emelés

A tavalyihoz hasonlóan az idén is sarokba lettek szorítva az érdekképviseletek, legalábbis az időtényezőt figyelembe véve. Szeptember 10-ig kell ugyanis megállapodni a feleknek a jövő évi minimálbért illetően: a kormány 50, a szakszervezetek több mint 57, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) pedig 46 ezer forintos minimálbért tud elfogadni. Ha nem sikerül megegyezniük, a kormány álláspontja lesz a nyertes. 


Munkatársunktól
Diákhitel - tanulópénz

Augusztus 27-től bármely postán hozzá lehet jutni - 300 forint ellenében - ahhoz a formanyomtatványhoz, amin a diákhitelt igényelni lehet a Diákhitel Központtól (DK). A hitelkonstrukció életbe lépése előtt az utolsó pillanatban „bekódoltak” egy kamatcsökkentést is, és a DK átkerült a Postabank Rt. tulajdonába. A kormány váratlan döntése sokakat meglepett, sőt meg is döbbentett, mutatja ezt az is, hogy a Diákhitel Központ vezetősége, az eredeti rendszer londoni és magyar kidolgozói lemondtak. A változások nyomán ugyanis lehetőség nyílik az állandó állami beavatkozásra.


Munkatársunktól
Kiszámított kiszámíthatatlanság

Nem jött be. Kertelés nélkül így is lehetne summázni azt a bejelentést, amely megerősítette és egyben pontosította a költségvetés tervezett és valós állapotát: az idén 285 milliárd forinttal több bevétel folyik be a központi büdzsébe, mint ahogy azt a szakemberek tervezték. A vártnál magasabb infláció, illetve a hatékonyabb adóbeszedés a „ludas”. Tállai András pénzügyminisztériumi államtitkár sajtótájékoztatóján még azt is bejelentette, hogy a kétéves költségvetés is módosításra szorul. 


Varga P. Miklós, Badinszky Péter
Kincs a víz
Interjú Dr. Ozer Krammer mezőgazdasági tanácsossal

A taspusztai melegházban a permetezést kétszeres hangsebességgel működő ködképző ventilátoros szerkezet végzi. Szemnek láthatatlan ködöt képezve mindent elér a permet. Rendkívül hatékony és takarékos. A növényeket csepegtetőcsövek öntözik, felszínen és leszúrt gyökérzónás idomokkal. Percenként 20 másodperces öntözést kapnak. A felső öntözőfej nyáron a teret is hűti. A felesleges csurgaléklét összegyűjtik, és újra felhasználják az öntözéshez, így évente 200-300 mázsa tápanyagot takarítanak meg.


Acsai Anikó
Harcban a Mol a PKN-ért

Mérsékelt csökkenést mutattak az amerikai részvényindexek, miután mélypontra süllyedt a fogyasztói bizalom indexe, és az elemzők a gazdaság teljesítményének további romlására számítanak. A japán Nikkei-index 17 éves mélypontra, 11 000 pont alá süllyedt. Eközben Európában mérsékelt optimizmus uralkodott, az Európai Központi Bank jövő heti ülése előtt felerősödtek a kamatcsökkentési várakozások. A BUX ismét egy trend nélküli hetet tudhat maga mögött, nagyon gyenge forgalom mellett minimális, 0,13 százalékos csökkenés után 6349 ponton zárta a hetet.


Ignácz Valéria
Széchenyi Terv: a mindent megoldó képlet

A héten a nagyközönség is megismerhette azoknak a vállalkozóknak a névsorát, akik első körben nyertek pénzt a Széchenyi Tervből. A Gazdasági Minisztérium honlapján () olvasható a teljes lista, amelyből kiderül, hogy jelentős támogatásokat - a korábbi évek szokásainak megfelelően - multinacionális vállalatok nyertek, míg kis és közepes cégeknek néhány milliós, illetve százezres tétellel kellett beérniük. 


Papp Levente
Putyint leírta a Nyugat

A Nyugat csalódott Vlagyimir Putyin orosz elnökben. A korruptnak számító Jelcin elnök után tisztakezű politikusnak vélték Putyint, ám a közelmúltban árnyék vetült rá. A Newsweek hírmagazin által közzétett nyugati kémjelentések alapján Putyin évekkel ezelőtt szentpétervári alpolgármesterként olyan ingatlanholding létrejötténél és térnyerésénél bábáskodott, amely a kolumbiai drogbárók és az orosz maffia egyik fő pénzmosó cége Oroszországban. A hír olyan nagy felháborodást váltott ki, hogy 29 ország, köztük az Egyesült Államok és az Európai Unió államai napokon belül Párizsban összeülnek annak érdekében, hogy Oroszországot megfelelően szankcionálják az egyre burjánzóbb és már az egész világgazdaságot érintő pénzmosások miatt. 


Háttér

Hetek-összeállítás
Kirakatban a szexbűnözők

Egy héttel azután, hogy Thaiföldön letartóztatták a világ első számú pedofíliával vádolt bűnözőjét, az amerikai Eric Franklin Rossert, újabb riadalom támadt a távol-keleti szexháromszögben. Ezúttal Dél-Koreában került fel az internetre egy több mint száz szexuális bűnöző adatait tartalmazó lista.


Hetek-összeállítás
Aaliyah tragédiája

Repülőgép-szerencsétlenség következtében múlt hét végén elhunyt egy alig 22 éves énekesnő, Aaliyah Haughton. A tinédzserbálvány énekesnő számos filmben is játszott, legutóbb a Matrix 2 női főszerepére kérték fel.


Munkatársunktól
Politikai hatás

Tavaly mintegy százezren látogatták meg a Geszti Péter, Bakos Gábor és Fatér Barna ötlete alapján megvalósított óriásplakát-kiállítást, amelynek akkori fődíját a 3 gyerek, 3 szoba, 4 kerék orbáni mondatot aktualizáló, három hajléktalant ábrázoló, Kánaán című alkotás nyerte. „Kép mutatásban” tovább gazdagodott az ARC projekt idei kiállítása a budapesti Felvonulás téren: a száz óriásplakát mellett harmincnégy videofilm bemutatója, valamint plakáttörténeti kiállítás is várja a látogatókat. Emellett zenei programok teszik változatosabbá a képet. A válogatott anyag 713 plakát és 104 videó pályázatból állt össze. Az esemény a helyszínen szeptember 23-ig tekinthető meg. 


Somorjai László
Jóból is megárt a sokk

Egy hét együttlét - a kerékkel. Nekik mókus, nekünk óriás. Tizenöt perc hírnév mindenkinek. A Guinness-rekord könyvbe való bekerülés lesz a tizenhatodik. A médiának esemény - az eseménynek média (azaz reklám). Nem ingyen - de olcsón. Mindenki jól jár. A kerék is, amely közel kétezret fordul velük. 


Földvári Katalin
Augusztusi dáridók

Az egynyári fogalom a növénytermesztés és a szezon-specifikus érzelem (lásd: „nyári szerelem”) után a kábítószer és alkoholfogyasztók körében új értelmet nyert. Az elmúlt másfél hónap során még a gyakorlott heroinfüggők is többször (mintegy négyszáz esetben) számították el magukat és szorultak túladagolás miatt kezelésre. A Sziget „jóvoltából” a szakemberek újabb készítményt analizálhattak: egy eddig ismeretlen amfetamin-LSD keverék került forgalomba. A vénásan „lőtt” ópiátok több tucat áldozatot szedtek idén nyáron. Az alkoholos eseteket legnagyobb számban a Budapest Parádé produkálta; érdekessége volt, hogy mindezt a 14-18 évesek között.


Szlazsánszky Ferenc
Gentleman Henry és a radikálisok

Interjú Lentner Csabával, a MIÉP frakcióvezető-helyettesével


Hit és értékek

Grüll Tibor
Belsazár utolsó bulija

Babilón neve fogalom volt az ókorban: a legnagyobb kiterjedésű, leggazdagabb és legerősebb város egyben a legfontosabb vallási központ szerepét is betöltötte. Jelentőségét egyetlen ma meglévő vallási központhoz - a katolikusok Vatikánjához, a muszlimok Mekkájához, a hinduk Benáreszéhez - sem mérhetjük. 


Interjú

Tihanyi Péter
Én kicsikém, én magzatom
A harmincegy éves tanárnő, Fehér Anikó története

„Egészen különös esetnek lehettünk tanúi Fehér Anikó terhességénél. A tudomány mai állása szerint a magzat méhen belüli állapota reménytelennek ítéltetett. Ő ennek ellenére vállalta a szülést. Hite nem mindennapi módon segítette őt” - mondja dr. Sziller István, a SOTE I. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának adjunktusa.


Külpolitika

Hetek-összeállítás
Hadüzenet a turistáknak

Autóba rejtett pokolgép robbant a hét elején Madrid nemzetközi repülőterén. A robbantás annak az akciónak a része, amelyet a függetlenségért harcoló baszk szeparatista szervezet, az ETA a spanyol idegenforgalom ellen indított idén tavasszal. 


Zuhanás a sztrádára

Kényszerleszállást kellett végrehajtania egy repülőgépnek a madridi Malaga repülőtér közelében. A Malaga-Melilla járat egy közeli főútvonal melletti területen landolt, egy ideig a hasán csúszott, majd miután középen kettétörött, orrával a főúton állt meg. A fedélzeten tartózkodó 47 utasból három életét vesztette, huszonhét pedig megsebesült. A spanyol hatóságok közleménye szerint az áldozatok közül ketten melillai lakosok, a harmadik pedig egy francia állampolgár volt.


Hetek-összeállítás
Százméteres szökőár fenyeget

Óriási szökőár fenyegeti az Atlanti-óceán szinte egész partvidékét - Európától Afrikán át egészen az amerikai kontinensig -, amely több kilométer szélesen letarolhatja a part menti településeket. Szakemberek szerint nem az a kérdés, hogy sor kerül-e egy ilyen katasztrófára, hanem az, hogy mikor következik be. 


Hetek-összeállítás
Minihadjárat az orvlövészek ellen

Az intifáda 11 hónapos történetében először fordult elő, hogy az izraeli hadsereg egy napnál hosszabb időre bevonult palesztin igazgatás alatt álló területekre. A Jeruzsálem és Betlehem között fekvő Beit Dzsalla városa hónapok óta a palesztin mesterlövészek búvóhelye, ahonnan a legdélibb jeruzsálemi zsidó városnegyedet, Gilót lőtték rendszeresen. A negyedben van olyan utca, ahol a legtöbb lakásba már csapódott golyó az intifáda kezdete óta. A bevonulás előtti napon Ramallahban két izraeli rakéta csapódott be a Népi Front Palesztina Felszabadításáért elnevezésű terrorszervezet vezetőjének irodájába. 


Pátkai Mihály
Számkivetett menekültek

John Howard ausztrál miniszterelnök határozottan megtagadta annak a 438, többnyire afgán menekültnek a menedékjogi kérelmét, akiket egy norvég hajó mentett meg süllyedő hajójukról – adta hírül a CNN amerikai hírcsatorna. A miniszterelnök kijelentette: a norvég hajó ausztrál katonai felügyelet alatt áll, arról azonban nem nyilatkozott, hogy az ausztrál kormány szükség esetén erőszakkal is beavatkozna-e, hogy a hajó ne köthessen ki Ausztrália partjainál. 


Mondovics L. Gábor
Fegyverszüret Macedóniában

Miközben a NATO megkezdte fegyverbegyűjtési akcióját, a fegyverek még mindig ropogtak az ország különböző pontjain. Macedóniában az akciótól függetlenül egyre erősebb a megosztottság. Eközben Németországban komoly politikai vita előzött meg egy katonai döntést, mely végül zöld utat kapott, így már német katonák is részt vesznek majd a hatékony fegyverbegyűjtésben.


Eperjesi Ildikó
Varsó újra eleshet

Nehéz helyzetbe került a jelenleg kormányzó lengyel jobboldal a szeptember végi parlamenti választások előtt: a gyengélkedő gazdaság sürgős reformokat igényelne, ám Jerzy Buzek kormánya nem kockáztathatja, hogy népszerűtlen döntésekkel tovább rombolja az amúgy is megcsappant szavazói rokonszenvet. Az államháztartási reform, a privatizáció felgyorsítása a jelek szerint a jelenleg 50 százalékos támogatottsággal rendelkező és abszolút győzelemre esélyes baloldalra vár, bár kétséges, hogy az exkommunista blokk vállalja-e egy „Bokros-csomag” ódiumát. A magyar jobboldal számára a lengyel választás eddig rossz ómennek bizonyult. Máig emlékezetes, hogy amikor néhány hónappal az MDF 1994-es veresége előtt Lengyelországban a baloldal diadalmaskodott az ottani választáson, a demokrata fórum akkori elnöke, Für Lajos fájdalmasan felsóhajtott: „Varsó elesett!”


Sport

László Gábor
Cáfol és tiltakozik

Sorsdöntő mérkőzés vár a magyar labdarúgó-válogatottra. Valószínűleg ez az oka, hogy kicsit többen figyelnek most a gyepen történtekre. A tét sem kicsi: a világbajnokságra való kijutás. Bicskei Bertalan szerint van esélyünk kijutni a vébére. Ehhez összesen hét pontot kell szerezni a válogatottnak. 3-3 a grúzok és a románok ellen, majd egy reális döntetlen az olaszokkal szemben, és meg is van a második hely a csoportban. Innentől már minden megy magától.


Pető Tibor és Haller Ákos az első magyar evezős világbajnokok
Tovább a cikkhez >>>

Varga József
A Red Wings veteránokkal erősödött

Szenzációs igazolásokkal lepte meg a Detroit Red Wings gárdája szurkolóit. A kilencszeres Stanley-kupagyőztes alakulat vezetői a nyár folyamán olyan megasztárokat szerződtettek, akik rutinjukkal és játéktudásukkal hozzájárulhatnak ahhoz, hogy Hockeytown lakói újra bajnokcsapatot ünnepelhessenek. Ken Holland általános menedzser, a „vörös szárnyakhoz” hozta Dominik Haseket, a kapus fenomént, Luc Robitillet, a remek gólvágó balszélsőt és Brett Hullt, aki a Dallas Stars játékosaként lett bajnok még 1999-ben. Nem semmi, mondhatják a sportág ismerői, de a kétkedők is véleményt formáltak aggok otthonának, elfekvőnek titulálták a detroiti egyletet. Az egyesület meghatározó játékosai ugyanis veterán korúak. Igor Lariona és Larry Murphy negyvenéves, Chris Ceilos és Bratt Hull harminchét, Steve Yzerman, Luc Robitaille, Dominik Hasek és Brandon Shanahan harminchat esztendős. Az ifjabbak, Szergej Fjodorov harminckettő, míg Nicklas Lidström harmincéves.


Kovács Tamás
Elszállt magyar remények

Hétfőn kezdődött az idény utolsó, sorban a negyedik tenisz Grand Slam tornája, a US Open, vagy Flushing Meadows, ami 120 éves múltra tekint viszsza. A Kentucky derby után, amely hat évvel korábbi nála, az Egyesült Államok második legpatinásabb versenyének számít. A verseny kemény borításon zajlik, összdíjazása 15 millió 762 ezer 300 dollár, ez 5 százalékkal haladja meg az előző évit. Egyedülálló módon a női díjazások megegyeznek a férfiakéval. A torna első helyezettjei 850 ezer dollár (255 millió forint), míg a második helyezettek 425 ezer dollár pénzjutalomban részesülnek. 


Szabadidő

Jótékonysági aukció
Tovább a cikkhez >>>

Túraprogramok a KSK szervezésében
Tovább a cikkhez >>>

Programajánlat
Tovább a cikkhez >>>

Beköszöntött az allergiaszezon

Az ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózata augusztus végi előrejelzésének megfelelően a parlagfű (Ambrosia) légköri pollenszintje az utóbbi napokban a robbanásszerű pollenszórásnak köszönhetően igen magasra szökött. Ez a magas koncentráció rövidebb időre le-lecsökken az elszórt esőzések hatására. A parlagfű virágporszem-mennyisége a levegőben a következő hetekben akár a kétszeresére is megnövekedhet. A virágpor levegőbeli koncentrációja erősen időjárásfüggő: száraz, meleg, szeles időben a legmagasabb. Az üröm (Artemisia) pollenkoncentráció-változása párhuzamos a parlagfűével, azaz magasnak mondható, és legalább anynyira allergén.


Polovitzer Edina
Könyvheti útinapló

Az elmúlt héten ismét nagy érdeklődés kísérte az egy hétig tartó zsidó kulturális rendezvénysorozatot, a Zsidó Nyári Fesztivált. A program részeként a Herzl téren a Magyar Zsidó Könyvnapokon klezmerzenekarok, író-olvasó találkozók szórakoztatták az érdeklődőket. Ez évben - a kiadók és forgalmazók egybehangzó állítása szerint - kevés új könyv látott napvilágot, azonban elmondásuk szerint az év vége még tartogat meglepetéseket. A korábban megjelent kötetekkel együtt a kínálat így is gazdagnak volt mondható, és igazi könyvcsemegékből válogathattunk. 


Színes

DUMA PLÁZA

Egy korrupt kormány emberek kedvéért kreál posztokat. Egy jó kormányzás embereket keres a posztokhoz. (Lord Halifax)


Ír optimizmus

Az Irish Times szerint az ír emberek sokkal egészségesebbnek érzik magukat, mint bármely más európai nemzet. 


Halálugrás a 73-ik emeletről
Tovább a cikkhez >>>

A Queen Elizabeth óceánjáró özvegye

Egy amerikai özvegyasszony, miután férje 1999 tavaszán meghalt a Queen Elizabeth II-n, állandó utasa lett a hajónak. A 82 éves Beatrice Muller 2000 januárjában költözött be a luxus óceánjáró 4068-as számú kabinjába. 


Büdös a bagó

Kanada a világ legkeményebb dohányzási tilalmát vezette be: nyilvános helyeken, éttermekben, bárokban, munkahelyeken, pubokban, sportközpontokban, éjszakai klubokban, játéktermekben és taxikban tilos rágyújtani. Az Ontarió állambeli Waterlooban harminc bár zárt be az elmúlt tizenkét hónapban a dohányzást tiltó intézkedések miatt. 


INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

Jó üzlet a várakozás
Tovább a cikkhez >>>

Tollhegy

Ingyen tanulás a gyes alatt

Sok gyesen lévő anyukával együtt én is nagyon megörültem a hírnek, miszerint a 147/2000. (VIII. 23.) Kormányrendelet kimondja, hogy a terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási segély, gyermeknevelési támogatás vagy gyermekgondozási díj folyósításának időtartamára, legfeljebb a képesítési követelményekben meghatározási időt meghaladó, legfeljebb két félév időtartamon keresztül költségtérítés-mentesség adható. (Melyről a Hetek is beszámolt: , Hetek 2000.10.21.)


Jószándékú kalózok

Már többször tapasztaltam a Hetekben, hogy nem tesznek különbséget a hackerek és a crackerek között, (egyébként ez országos jelenség).


A Corvin-lánc újjáélesztése

Özv. Géczi Istvánné, kilencvenöt éves, Dávid-emlékplakettel kitüntetett Budapest, VII. kerületi lakos vagyok. Sajnos a sok megpróbáltatás után száz fős családomból a holokauszt után egyedül maradtam élve.


Kérdések a melegbiznisz -ről

Meglepve olvastam a Hetek augusztus 20-ára megjelenő ünnepi számában a „melegbizniszről” () szóló írásukat. A témaválasztással önmagában még nem lett volna kifogásom, hiszen a lap rendszeresen felvállalja, hogy a „politikailag korrekt” médiában nem, avagy csak egyoldalúan bemutatott témákról tényszerű, ha szükséges morális alapon véleményt formál. Ez a cikk azonban az ellenkezőjére volt példa. 


Vélemény

Yehuda Lahav, Tel Aviv
Rendhagyó-e, ami rendhagyó

Írtam egy riportot izraeli és palesztin szülők találkozásáról, akik a kölcsönös erőszakmegnyilvánulások következtében elvesztették gyereküket: a tízéves palesztin Muhammad Durát a Gázai övezetben egy izraeli-palesztin tűzpárbaj során érte halálos lövés (fényképe annak idején bejárta a világsajtót), a tizenöt éves Bat-Hen Sahakot Tel Avivban ölte meg egy palesztin öngyilkos merénylő. A szülők, akik egy izraeli újságírónő kezdeményezéséből találkoztak, megtalálták Ammanban a közös nyelvet. „Remélem, rövidesen izraeli otthonunkban láthatjuk Önöket vendégül” - mondta búcsúzóul Zwika Sahak. „Ins’Allah” - válaszolta Dzsamal Dura.