Vissza a tartalomjegyzékhez


Zuhanás a sztrádára

Kényszerleszállást kellett végrehajtania egy repülőgépnek a madridi Malaga repülőtér közelében. A Malaga-Melilla járat egy közeli főútvonal melletti területen landolt, egy ideig a hasán csúszott, majd miután középen kettétörött, orrával a főúton állt meg. A fedélzeten tartózkodó 47 utasból három életét vesztette, huszonhét pedig megsebesült. A spanyol hatóságok közleménye szerint az áldozatok közül ketten melillai lakosok, a harmadik pedig egy francia állampolgár volt.


A malagai repülőtér mellett lezuhant turistagép. Nyári csúcs a levegőben Fotó: Reuters

A zuhanás után több perc telt el, míg a gépben rekedt utasok ki tudtak törni egy ablakot, amin keresztül kimenekülhettek, ám a túlélők többségét a mentőalakulatok csak mintegy hatvan perc elteltével tudták kiszabadítani, mivel sokan a törmelékek közé szorultak. „Az első ülések mind egymásba csúsztak, így lehetetlen volt azonnal kiszedni az embereket” - mondja Francisco Guzman rendőr. 
Szemtanúk elmondása alapján a gép katasztrófáját az okozta, hogy egyik propellere megállt. Egy túlélő szerint a pilóta nem adott közre semmiféle figyelmeztetést, és a fedélzeten mindenki azt gondolta, hogy a leszállás rendben zajlik majd le, mivel a gép már annyira közel volt a leszállópályához. 
Májusban két, a mostanihoz hasonló CN-235-ös gép is lezuhant Törökországban, összesen 38 ember halálát okozva, 1998-ban pedig ugyancsak egy melillai gép zuhant le.