Vissza a tartalomjegyzékhez


Büdös a bagó

Kanada a világ legkeményebb dohányzási tilalmát vezette be: nyilvános helyeken, éttermekben, bárokban, munkahelyeken, pubokban, sportközpontokban, éjszakai klubokban, játéktermekben és taxikban tilos rágyújtani. Az Ontarió állambeli Waterlooban harminc bár zárt be az elmúlt tizenkét hónapban a dohányzást tiltó intézkedések miatt. 

A bártulajdonosok, akik attól félnek, hogy e tilalom árt az üzletüknek, a bírósághoz fordulnak, kérvényezve az új törvény elvetését. A város vezetősége azonban biztos abban, hogy a bíróság támogatni fogja őket az egészség védelmében. Alex Munter, az egészségügyi és szociális szolgáltatások bizottságának elnöke elmondta, hogy évente száz nem dohányzó ember hal meg Ottawában, csak azért, mert belélegzi a füstöt. Ottawa rendőrsége egy különleges egységet hozott létre, hogy cirkáljon a bárok és éttermek környékén, és biztosítsa a „tiszta levegőt”. Szeptember 4-étől azok a tulajdonosok, akik engedélyezik törzsvendégeiknek a dohányzást, ötezer kanadai dollárra büntethetők. 
Még negyven másik kanadai város vezetett be dohányzási tilalmat, de Ottawa különösen szigorú. Csak a kültéri kis udvarokon történő dohányzást engedélyezi. Munter azonban eloszlatta azokat a félelmeket, miszerint a tilalom a folyó másik oldalára, a franciául beszélő tartományban, Quebecben lévő városba űzné a dohányzókat. „A felmérések azt bizonyítják, hogy az emberek inkább olyan helyeket keresnek, ahol a dohányzás nem engedélyezett” - mondta el Munter. A bártulajdonosok vitatkoznak ezzel, és nagy reményeket fűznek a bíróság döntéséhez, mivel a törzsvendégek hatvan százaléka dohányzik. Ha a tilalom drasztikus változásokat eredményez mind a dohányzás-, mind az alkoholellenes küzdelemben, lehet, hogy más országok is követik majd Kanada példáját. (Reuters)