Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Politikai hatás

Tavaly mintegy százezren látogatták meg a Geszti Péter, Bakos Gábor és Fatér Barna ötlete alapján megvalósított óriásplakát-kiállítást, amelynek akkori fődíját a 3 gyerek, 3 szoba, 4 kerék orbáni mondatot aktualizáló, három hajléktalant ábrázoló, Kánaán című alkotás nyerte. „Kép mutatásban” tovább gazdagodott az ARC projekt idei kiállítása a budapesti Felvonulás téren: a száz óriásplakát mellett harmincnégy videofilm bemutatója, valamint plakáttörténeti kiállítás is várja a látogatókat. Emellett zenei programok teszik változatosabbá a képet. A válogatott anyag 713 plakát és 104 videó pályázatból állt össze. Az esemény a helyszínen szeptember 23-ig tekinthető meg. 

Sokak a tavalyi plakátnak tulajdonítják azt a tényt, hogy a 2001-es millenniumi rendezvényekre elkülönített 16 milliárd forintos pénzösszegből egyetlen fillérrel sem támogatta a rendezvényt a Nemzeti és Kulturális Örökség Minisztériuma. Az alapító tag, Bakos Gábor képzőművész azonban nem kreál elméleteket. Kérdésünkre, hogy a tavalyi 6 millió forinttal szemben az idén miért nem jutott nekik az állami kasszából, így válaszolt: „Egyértelmű, hogy másra kellett a pénz.” Így az idei, 90 millió forintos költségvetésű rendezvény finanszírozását más szponzorok vállalták.
„A pályázati kiírás szerint mindenki olyan témával állt elő, amilyennel akart, továbbá az anyagot értékelő zsűri kizárólag szakmai alapon, társadalmi, szociológiai, művészeti szempontok szerint ítélt. Ezért nincs a projektnek politikai jellege. Az már más kérdés, hogy a pályázók milyen témát választottak, illetve a nagyközönség milyen következtetésekre jut. Mi akkor is csak egy médium vagyunk, amelyen szűretlenül átjöhetnek a különböző törekvések” - részletezte lapunknak Bakos. 
Az első látogatók véleménye, akiket a megnyitón kérdeztünk, ilyen tipikus mondatokkal jellemezhető: „Témában gazdagabb, minőségben jobb anyag gyűlt öszsze, mint tavaly.” „A plakátoknak erős a politikai töltése.” „Fricskákban nem szűkölködik a kiállítás.” A tervek szerint a jövő évben is megrendezik - tovább bővítik - a projektet, amely rövid idő alatt rangot vívott ki magának. A képtelenség elleni ARC tovább folytatódik.