Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-hírösszefoglaló
Rabló-pandúr csata a Bükkben

Bűnügyi történelmet írt az a két férfi, akik hétfőn kora délelőtt kiraboltak egy zálogházat Miskolcon. Ilyen súlyos támadást ugyanis eddig még senki nem követett el zálogház ellen. A rendőrség forró nyomon kezdte meg a hajszát a bűnözők ellen, akik közül az egyik - egy szökött rab - súlyosan megsebesülve még aznap rendőrkézre került. Társának azonban nyoma veszett a Bükk sűrű erdőiben.


Árokba borult a menekülő rablók autója. Gondolkozás nélkül lőttek Fotó: MTI

A két férfi hétfőn kora délelőtt rontott be a zálogházba, géppisztolyt fogtak a biztonsági őrre, majd a földre kényszerítették az alkalmazottakat. Zsákmányuk nagy mennyiségű aranykészlet és némi készpénz volt, összesen mintegy 15-20 millió forint értékben. Az elkövetők kocsiba pattantak és elhajtottak, azonban egy rendőrjárőr a nyomukba eredt. Lillafürednél elakadt a rablók kocsija, kiugrottak a járműből, és tüzet nyitottak az őket üldöző rendőrökre. A tűzpárbajban a páros egyik tagja - egy szökött rab - súlyos sérüléseket szenvedett, jelenleg is a diósgyőri kórházban ápolják. Gombos László tavaly novemberben szökött meg hódmezővásárhelyi külső munkahelyéről, és azóta hamis okmányokkal a fővárosban élt. Előtte nyolc évet ült a szegedi Csillagbörtönben vidéki takarékszövetkezetek kirablásáért. A nyomozók megkezdték a férfi kihallgatását, aki - lapinformációk szerint - semmit nem árult el társáról. 
A Bükkszentlászló környéki lakosok napokig rettegésben éltek a menekülésben lévő, vélhetően a környéken bujkáló másik rabló miatt. Miután több száz rendőr, két helikopter, valamint a határőrség sem bukkant a bűnöző nyomára, a nyomozók valószínűnek tartják, hogy az illető már nincs a környéken. 
A rablópáros zsákmánya egyébként az autóban maradt, így hiánytalanul megkerült. A rendőrség félmillió forint jutalmat ajánlott fel a nyomravezetőnek. „A kriminológia örök rejtélye, miként jut el idáig egy ember” - mondta lapunknak az eset kapcsán Németh Zsolt rendőralezredes, főiskolai adjunktus. A szakértő szerint valószínűleg mindkét elkövető - hasonlóan azokhoz a rablókhoz, akik előre terveznek - okos, kreatív személyiség lehet, de minden bizonnyal - megint csak hasonlóan társaikhoz - túlértékelik saját képességeiket. Németh Zsolt emlékeztetett a Bonnie és Clyde néven elhíresült miskolci rablópáros esetére, akik ugyancsak túlságosan bíztak magukban. Őket egyébként szintén azután kezdte rendkívül nagy erőkkel üldözni a rendőrség, miután egyik üldözőjüket meglőtték. Németh Zsolt szerint az elkövetők egyik esetben sem mérlegelték tettük súlyosságát, amikor a rendőrökre lőttek, ezzel - gondolhatták ők - csak az útjukban lévő akadályt akarták leküzdeni. Az alezredes szerint a még menekülésben lévő férfit előbb-utóbb elfogja a rendőrség, ezért akkor tenne legjobban, ha feladná magát. Ezzel egyrészt lehet, hogy életeket ment meg, másrészt éveket spórolhat meg a rá váró, körülbelül 15-20 évnyi szabadságvesztésből.