Vissza a tartalomjegyzékhez

Pátkai Mihály
Számkivetett menekültek

John Howard ausztrál miniszterelnök határozottan megtagadta annak a 438, többnyire afgán menekültnek a menedékjogi kérelmét, akiket egy norvég hajó mentett meg süllyedő hajójukról – adta hírül a CNN amerikai hírcsatorna. A miniszterelnök kijelentette: a norvég hajó ausztrál katonai felügyelet alatt áll, arról azonban nem nyilatkozott, hogy az ausztrál kormány szükség esetén erőszakkal is beavatkozna-e, hogy a hajó ne köthessen ki Ausztrália partjainál. 


A norvég Tampa teherhajó egy korábbi felvételen. Tízszeres zsúfoltság Fotó: Reuters

Ötven ausztrál kommandós szállt a norvég konténerhajó fedélzetére, miután a hajó kapitánya nem engedelmeskedett a felszólításnak, hogy hagyja ott a Karácsony-sziget környékét. A hajó kapitánya azzal indokolta lépését, hogy a menekültek egy része azonnali orvosi ellátásra szorul. Többen éhségsztrájkba kezdtek, és azzal fenyegetőztek, hogy levetik magukat a fedélzetről, ha nem engedik be őket Ausztrália területére. Arne Rinnan hajóskapitány állítása szerint a fedélzeten tízen már elvesztették eszméletüket, hárman pedig még súlyosabb állapotban vannak. A Tampa konténerhajó kapitánya mindeddig megtagadta azt a felszólítást, hogy nemzetközi vizekre irányítsa hajóját.
A menekülteket vasárnap mentette meg süllyedő indonéz halászhajójukról a norvég konténerszállító hajó, amely ezután az Ausztráliához tartozó Karácsony-sziget felé vette az irányt. Howard miniszterelnök törvényjavaslatát, amely megadta volna a jogi hátteret a hajó ausztrál felségvizekről való eltávolításához, az ausztrál parlament elutasította. Howard azon az állásponton van, hogy a legjobb megoldás továbbra is az lenne, ha Indonézia fogadná be a menekülteket.
Norvégiával az élen több nemzetközi segélyszervezet élesen bírálja az ausztrál kormány döntését, illetve azt, hogy katonákat küldött a hajó fedélzetére. A hajó jelenleg ausztrál vizeken tartózkodik, mintegy öt kilométerre a Karácsony-szigettől, amely Ausztráliától kétezer, Indonéziától pedig háromszázötven kilométerre található.
Howard az éljenző parlament előtt kijelentette: „Határozott döntésünk az marad, hogy nem engedjük meg ennek a hajónak, sem a fedélzetén tartózkodóknak, hogy Ausztrália területére jöjjenek, kivéve, ha a humanitárius körülmények ezt szükségessé teszik. Nem engedhetjük, hogy a határaink ellenőrzése kikerüljön a kezünkből. Nem állhat elő olyan helyzet, ahol az emberek akkor jönnek be országunkba, amikor csak akarnak.”
A menekültek drámája nem a legjobbkor jött az ausztrál miniszterelnök számára, aki választások elé néz még ebben az évben. Az ausztrál kormányt idén már többször támadták amiatt, hogy az illegális menekültekre hatalmas összegű segélyeket költ. 


Embercsempészet

A jelenlegi helyzetben reflektorfénybe került 438 afgán menekült csak a jéghegy csúcsát jelenti az évente több millió embert érintő menekültcsempészetben. 
A csempészetről általában csak akkor szerzünk tudomást, amikor tragédia történik, mint például tavaly Doverben, ahol 58 kínai menekült fulladt meg egy teherautó csomagterében. Napjainkban a legtöbb illegális bevándorló a háború, szárazság és éhség sújtotta Afganisztánból érkezik. Idén január és május között mintegy húszezer afgán kért letelepedési engedélyt nyugati országokban. A legtöbben Nyugat-Európában, ezen belül is Ausztriában keresnek menedéket.
Az embercsempészet mára összetett üzletté nőtte ki magát, amely évente 8 milliárd dollárt juttat a nemzetközi bűnszövetkezetek kasszájába. A genfi székhelyű Nemzetközi Bevándorlási Szervezet szerint világszerte mintegy 150 millió bevándorló él, akik közül 40 millió illegálisnak mondható. A szakemberek szerint évente 2 millió ember lesz az embercsempészet áldozata azáltal, hogy egy idegen országban rabszolgasorba kényszerítik.
Chris Janovski, az ENSZ Bevándorlási Bizottságának vezetője szerint „a nyugati világban már nincs meg az az együttérzés, ami megvolt korábban. Miután a Szovjetunió 1956-ban leverte a magyarok függetlenségi törekvését, 150 ezer ember menekült Nyugatra, és egyiküket sem fordították vissza. Most már a Nyugat gyanakszik, és attól fél, hogy elárasztja a menekültek áradata.”