Vissza a tartalomjegyzékhez


Jószándékú kalózok

Már többször tapasztaltam a Hetekben, hogy nem tesznek különbséget a hackerek és a crackerek között, (egyébként ez országos jelenség).

A hackerek - a crackerekkel ellentétben - általában nem romboló szándékkal törnek be egy rendszerbe, hanem mert kíváncsiak annak felépítésére, vagy hogy a tudásukat fitogtassák. Sőt, időnként olyan is előfordul, hogy cégek kérnek fel hackereket, hogy próbáljanak meg betörni a rendszerükbe - így kiszűrhetők a rendszer védelmi hibái.
A két csoport közötti különbséget az egyik számítástechnikai szótár úgy fogalmazza meg, hogy a hacker számítógépes betörő, míg a cracker számítógépes bűnöző.
Az augusztus 18-i számukban megjelent című cikkhez: a Macintosh nem operációs rendszer, hanem az Apple által kifejlesztett számítógép, az ehhez készült operációs rendszer a MacOS. 
A Vizsolyi Biblia dicsérete című cikkhez lenne egy kérdésem: ha Károli református volt, miért az evangélikusoknál tanult?
Üdvözlettel: Vajda Zoltán


Olvasónk utolsó kérdésére cikkünk szerzője, Grüll Tibor történész válaszol:

Az eredetileg egységes mozgalomként indult protestantizmus Magyarországon Károli korában kezdett kettéválni református és evangélikus irányzatokra. Károli az egyike volt az utolsó reformátusoknak, akik Wittenbergben tanultak, mert később a reformátusok Heidelbergbe és Hollandiába jártak tanulni Magyarországról. Károliékat azonban ekkor még megtűrték az evangélikus Wittenbergben.