Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Kiszámított kiszámíthatatlanság

Nem jött be. Kertelés nélkül így is lehetne summázni azt a bejelentést, amely megerősítette és egyben pontosította a költségvetés tervezett és valós állapotát: az idén 285 milliárd forinttal több bevétel folyik be a központi büdzsébe, mint ahogy azt a szakemberek tervezték. A vártnál magasabb infláció, illetve a hatékonyabb adóbeszedés a „ludas”. Tállai András pénzügyminisztériumi államtitkár sajtótájékoztatóján még azt is bejelentette, hogy a kétéves költségvetés is módosításra szorul. 

A kétéves költségvetés indoka éppen a tervezhető, kiszámítható jövő volt. Az első év első félévében ugyanakkor kiderült, nem tarthatóak a számok, szükség van változtatásokra. A kétéves költségvetést a tervek szerint jövő tavaszra szabják a realitásokhoz. 
A kormány úgy döntött a legutóbbi ülésén, hogy minden plusz bevételt elkölt, és nem foldozzák az államháztartási hiányt. 
A többletbevétel a következőképpen alakult: minden képzeletet felülmúlóan jó adófizető állampolgárnak minősülünk, hiszen 170,6 milliárddal több adót fizetünk az idén, mint azt tervezték a Pénzügyminisztériumban. Ebből 33 milliárdot a köztisztviselői bérfejlesztésre, 44 milliárdot az ÁPV Rt. kasszájába, 47,4 milliárdot pedig a kormány által szabadon elkölthető tartalékkeretbe utalnak át. Mintegy 114 milliárd forinttal több pénz érkezett a tb-alapok számlájára, és maradnak is itt, részint a nyugdíjemelésre, részint a gyógyszerkassza feltöltésére fordítva.