Vissza a tartalomjegyzékhez

Kovács Tamás
Elszállt magyar remények

Hétfőn kezdődött az idény utolsó, sorban a negyedik tenisz Grand Slam tornája, a US Open, vagy Flushing Meadows, ami 120 éves múltra tekint viszsza. A Kentucky derby után, amely hat évvel korábbi nála, az Egyesült Államok második legpatinásabb versenyének számít. A verseny kemény borításon zajlik, összdíjazása 15 millió 762 ezer 300 dollár, ez 5 százalékkal haladja meg az előző évit. Egyedülálló módon a női díjazások megegyeznek a férfiakéval. A torna első helyezettjei 850 ezer dollár (255 millió forint), míg a második helyezettek 425 ezer dollár pénzjutalomban részesülnek. 


A 9. helyen rangsorolt angol Tim Henman szervál Fotó: Reuters

Nagy várakozást jelentett számunkra, hogy a tenisztörténelemben eddig egyedülálló módon négy magyar teniszezőnő jutott be alanyi jogon a 128-as főtáblára. Reményeink azonban hamar szertefoszlottak, mert a lányok már az első fordulóban „elszálltak”. Induláskor a továbbjutás esélye mind a négyüknél fennállt, hiszen nem túl erős, verhető ellenfeleket kaptak, az elszántsággal sem volt baj, inkább a rutin hiányzott. Mandula Petra, aki a Roland Garroson a legjobb nyolc közé jutott, három szettben kapott ki a 94-es bajnok, huszadik helyen kiemelt Arantxa Sanchez Vicariótól, miközben a harmadik játszmában két pontra is volt a győzelemtől. Kuti Kis Rita, aki idén már Jennifer Capriatit is megverte, a második szettben meccslabda elszalasztása után háromjátszmás mérkőzésen maradt alul a világranglista ötvenkettedik helyén álló, ugyancsak spanyol Gala Leon Garciával szemben. Gubacsi Zsófia szintén három szettben kapott ki; Kapros Anikó pedig, aki élete első Grand Slam tornáján vett részt két sima játszmában vesztett, a papírforma szerint esélytelenebbnek vélt szlovák ellenfelétől.
Párosban Mandula Petra az osztrák Patricia Wartusch oldalán továbbjutott a második fordulóba, ahol Lisa Raymond, Rennae Stubbs amerikai- ausztrál kettős lesz az ellenfelük.
A US Open történetének sajnos csak kevés magyar vonatkozása van, egyedül Temesvári Andreának sikerült idáig a legjobb harminckettő közé jutnia, ezt azonban négy alkalommal is megismételte.
A tornán a sztárok az első fordulóban kevés meglepetést okoztak, a kiemelt játékosok zöme továbbjutott. A férfiaknál egyedül a nyolcadik helyen kiemelt francia Grosjean esett ki a legjobb tízből az első körben. A nagyok közül még a kilencedik kiemelt Tim Henmannak, és a hetedik kiemelt orosz Kafelnyikovnak kellett öt játszmát játszani az áhított továbbjutásért. A tavalyi bajnok, harmadik helyen kiemelt Marat Safin sima három szettben jutott tovább. A wimbledoni király, Ivanisevics már az első fordulóban huszonöt ásszal mutatkozott be a publikumnak. Az első hat kiemelt közül a férfiaknál egyedül a spanyol Ferrero kényszerült öt játszmára a győzelemért, a többiek többnyire három szetten belül túlléptek ellenfelükön. Az amerikai tinédzser sztár, Andy Roddik bombaformában kezdett. A 220 km/h feletti szerváiról elhíresült fiú egy gémen belül négy ászt is szervált zsinórban.
Igazi teniszcsemegékre előreláthatóan a negyedik fordulóban számíthatunk. Amenynyiben a sztárok megingás nélkül hozzák a tőlük várt teljesítményt, a negyedik körben, felső ágon sor kerülhet a Gustavo Kuerten-Goran Ivanisevics viadalra, ahol egy elsősorban alapvonal játékos csapna össze egy szerva-röpte specialistával. Az alsó ágon Marat Safin-Tim Henman, Patrick Rafter-Pete Sampras és Roger Federer- André Agassi rangadóknak lehetnénk szemtanúi. Ezekbe a párosításokba azonban még sokan szeretnének beleszólni. A hölgyeknél az első fordulót követően ugyancsak a papírforma diadalmaskodik (mondhatjuk pechünkre). Kiváló formát mutat a két Williams testvér (az elmúlt két év bajnokai), a világelső Martina Hingis, de Lindsay Davenport, Szeles Mónika és Jennifer Capriati is. Ez idáig többnyire egyetlen játszmát sem engedtek át ellenfeleiknek.