Vissza a Hetek archívum borítólapjára
V. évfolyam, 1. szám, 2001. január 06

Belpolitika

MTI-Hetek
Ellenzéki vétó

A kormány az Országgyűlés elé terjesztette a lelkiismereti és vallásszabadságról, valamint az egyházakról szóló törvény módosítására vonatkozó javaslatot. A most nyilvánosságra került - a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma által kidolgozott - indítvány nem különbözik attól a változattól, amelyről már lapunk is többször hírt adott. 


Hajdú Sándor
Kisgazda belviszály

Több kisgazda politikus nyilvánosan és igen határozottan bírálja Torgyán József pártelnököt, ami azt jelzi, hogy valami olyan történt az elmúlt napokban a vezetőjéhez legendásan lojális mentalitású pártban, ami áttörte egyes politikusaik „tűréshatárát”. Vagy azon szárny tagjainak van igaza, akik szerint „álkisgazda-érzelmű” karrieristák és árulók lepték el a pártot.


Földvári Katalin
Kötelességből optimisták

Az évezred első éve fordulatot jelent majd a parlament életében is - hallhatjuk a médiában napok óta a miniszterelnök és a kormány többi tagjának konszolidációt ígérő szavait. A 2000-es „botrány-krónika” után ez minden bizonnyal egybecseng a választópolgárok óhajával is. A Hetek megpróbálta befogni 2001 előszelét, ezért négy meghatározó párt négy meghatározó politikusát kerestük meg kérdéseinkkel az új évre vonatkozóan.


Szlazsánszky Ferenc
Egyensúly vagy cenzúra

Új évezredhez újfajta sajtó dukál: magyarabb, kormánypártibb, de legalábbis jobban megzabolázott, mint az eddigi - derül ki a kormánypártok és a MIÉP legutóbbi megnyilvánulásaiból. Pokol Béla kisgazda politikus - lapértesülések szerint Orbán Viktor kormányfő személyes kérésére - ismét benyújtja a parlamentnek „lex Pokolként” elhíresült törvényjavaslatát, mely szerint a sajtóban megjelent véleményeket is helyreigazíttathatnák az érintettek. A MIÉP olyan új médiafigyelő intézmény felállítását szorgalmazza, mely „leleplezné a valótlan sajtóközleményeket”.


Munkatársunktól
Állami utazások

A jövő héten nyilvánosságra kerülnek annak a 85 oldalas jelentésnek egyes részletei, amelyet a miniszterelnök kezdeményezésére a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) még a múltban készített arról, hogy menynyire voltak hatékonyak egyes miniszterek 1999-es külföldi utazásai. A jelentést a KEHI elnöke, Sepsey Tamás először titkosította, Orbán Viktor minapi fellépésére azonban napirendre került a titkosítás részleges feloldása. 


Fókusz

Hetek-összeállítás
Bosszú egy család ellen

Az izraeli biztonsági szervek attól tartanak, hogy a betiltott Kah és más radikális zsidó jobboldali szervezetek aktivistái a Barak-kormány politikusai elleni merényletekre készülhetnek azt követően, hogy palesztin terroristák meggyilkolták Binjamin Kahanét, a szélsőségesen arabellenes egykori politikus, Meir Kahane rabbi fiát és feleségét. Ehud Barak ügyvezető miniszterelnök részvétét fejezte ki a Kahane család felé, és egyben felszólított minden telepest, hogy továbbra is tanúsítsanak önmérsékletet, amíg „a hadsereg megtalálja az elkövetőket”.


Tihanyi Péter
Elhunyt Zámbó Jimmy

A tragédia napja, Zámbó Jimmy csepeli háza előtt, este 8 órakor. Már az utcát is nehéz megközelíteni a sok autótól, több száz ember a ház előtt. Méltósággal állnak. Néhányan sírnak is. Mindenki gyertyát visz, meggyújtja, van, aki egy-két szál virágot is letesz mellé. A látvány megható és megrendítő, de elgondolkoztató is. Hasonlót Lady Diana halála idején láttam. Beszélgettem az ott lévőkkel. Másnap délelőtt Koós Jánost és György Péter esztétát kérdeztem.


Bánhidi Emese, Marosvásárhely
Túl szép, hogy igaz legyen

Meglepetéssel, sőt enyhe elképedéssel fogadta a romániai magyar közvélemény az új kormánypárt és az RMDSZ megállapodását, valamint a kormányprogram kisebbségi fejezetét. Ami pedig ugyancsak ritka volt az elmúlt időkben, a meglepetés határozottan kellemes. Az egyik romániai magyar lap elemzése szerint a két dokumentumban szinte minden benne van a Ciorbea-kormány programjából, nemcsak a szorosan vett kisebbségi tételek, hanem olyan lényeges elemek is, mint a közigazgatás decentralizálása és a regionális fejlesztés. Mégis ott lebeg a kétkedés és a szkepszis minden kommentárban: mi valósul majd meg a váratlanul pozitív programból, amelynek fejében az RMDSZ vállalta, hogy egy évig nem törekszik a kormány megbuktatására.


Szabó Ibolya Anna
Ünnep utáni szindróma

A briteknek nagy szüksége lenne még egy hivatalos munkaszüneti napra - erre a következtetésre jutott Cary Cooper, a manchesteri egyetem pszichológia professzora, miután megvizsgálta, milyen állapotban lépnek munkába január másodikán az emberek. 


Gazdaság

Györök Orsolya
Svéd, majd belga uniós elnökség 2001-ben

A csatlakozási tárgyalások felgyorsítását ígéri az unió soros elnökségét június végéig betöltő Svédország. Göran Persson svéd miniszterelnök célul tűzte ki, hogy a féléves svéd elnökség ideje alatt pártatlanabb, hatékonyabb és átláthatóbb lesz az elnökség tevékenysége, mint az elmúlt félév akadékoskodó francia elnökségének működési stílusa. A három legfontosabb terület, ahol a legnagyobb előrehaladást tervezik: a bővítési tárgyalások, a környezetvédelem és a munkaerőpiac kérdései. 


Acsai Anikó
Tőzsde 2000: Kína lett a nyertes

Vegyes képet mutatnak a világ tőzsdéi: csalódás és eufória egyaránt jelen volt tavaly a parketteken. Különösen az USA legnagyobb indexei zártak nagyon rossz évet - a Dow Jones ipari index tíz év után először zárt előző évi záróértéke alatt, a Nasdaq pedig egyenesen katasztrofális eredményt produkált közel 40 százalékos esésével. A két legnagyobb vesztes részvény - az AT&T és a Microsoft - több mint 60 százalékot vesztettek értékükből. Szintén rosszul szerepelt a Budapesti Értéktőzsde (BÉT), hasonlóan térségünk tőzsdéihez.


Acsai Anikó
Csökkenő dollárkamatok, szárnyaló euró

Siralmas évkezdést produkáltak mind az Ó-, mind az Újvilág tőzsdéi: a kedvezőtlen amerikai makrogazdasági adatok következtében mélyrepüléssel kezdték az indexek az évet, ami azonban a FED szerda este váratlanul bejelentett 50 bázispontos kamatcsökkentése után eufóriába csapott át. A Nasdaq 14 százalékkal emelkedett egyetlen nap alatt, történetének százalékban számított legnagyobb megugrását produkálva ezáltal. Rekord született a BÉT-en is, méghozzá negatív rekord: az év első kereskedési napján a forgalom alig haladta meg a 2 milliárd forintot, amire nem volt példa a jelenleg használt kereskedési rendszer 1999-es bevezetése óta. Az index a hetet 7 920 ponton, 1,6 százalékos emelkedéssel zárta.


Kovács Klára
XXI. század kelet-európai bérek

Bár előreláthatóan a tavalyihoz képest az idén kissé nagyobb mértékben nő a bruttó kereset, s ez az alkalmazásban élők körében (is) némi reáljövedelem-növekedést jelent, lényeges változásra azonban nem lehet számítani. Sőt a GKI Gazdaságkutató Rt. számításai szerint az egyes társadalmi csoportok közötti életszínvonalbeli különbségek tovább növekednek az idén. Sokan úgy gondolják, hogy a sovány bérek ördögi köréből az uniós csatlakozás reményteljes beteljesedése adhat megváltást, de a szakemberek óvatosságra intenek.


Szabadi Sándor
Magyarországon gyártják a Microsoft-játékkonzolt

Hozzávetőleg hárommilliárd dolláros GDP-növekedést jelent majd Magyarország számára a Microsoft december végi bejelentése, mely szerint az X-box névre keresztelt új videojáték konzolját (PC alapú célszámítógép, amelyen játékprogramok futnak), részben Magyarországon fogják gyártani. Ez az összeg nagyságrendileg a magyar export tíz százalékának, a GDP öt százalékának felel meg. Az új beruházás a kormányfő e heti bejelentése alapján pedig mintegy ötezer új munkahelyet hozhat létre Magyarországon. A beruházás helyszínére és a további részletekre vonatkozóan az amerikai szoftveróriás adatokat egyelőre nem közölt. A munkaerőigény volumene miatt erősen valószínűsíthető egy kelet-magyarországi helyszín, ahol a magyar állam kiemelt kedvezményekkel támogatja a nagyberuházásokat.


Aprópénz
Tovább a cikkhez >>>

Háttér

Vagyim Arisztov
Csalódások és tragédiák

A politikai, gazdasági, demográfiai és más szempon-tok szerint történő jellemzések többsége szerint a XX. század a „legek” százada lett Oroszország számára. Ez volt a harcias istentelenség érája, egy olyan „kézzel épített” Isten országa-eszme kitartó követése, ahol Isten helyét az Ember foglalta el. 1932-ben kihirdettetett az „ateista ötéves terv”. A törvény előírta, hogy öt év leforgása alatt Isten nevét az ország egész területén elfeledetté kell tenni. A század legvége azonban az orosz társadalomban a vallási tudat villámgyors újjászületésének bizonysága.


Hetek-összeállítás
Eltékozolt aranyeső

Garri Kaszparov orosz ex-sakkvilágbajnok szerint Vlagyimir Putyin elnöksége minden téren csalódást kelt, és az új amerikai kormányzatnak nyomást kellene gyakorolnia rá, először a Guszinszkij-ügyben.


Hit és értékek

Morvay Péter
Legelnek már a vörös üszők

Jeruzsálem óvárosában 1987 óta működik a Templom Intézet, amely a több mint 1900 éve nem létező szent hely emlékét kívánja népszerűsíteni, különleges módon: az elmúlt 14 év során gondos kutatómunkával, eredeti anyagok felhasználásával elkészítette a Salamon király által három évezrede felépített Szentély áldozati eszközeinek másolatát, amelyeket a nagyközönség számára is bemutatnak. A szervezet vezetőjét, Haim Richman rabbit az eddigi tevékenységük mellett a távoli terveikről is kérdeztük.


Grüll Tibor
Próféták évadja

A „próféta” szó hallatán ma legtöbben - helytelenül - valamiféle „jövendőmondóra” gondolnak. Okkultizmussal mélyen átitatott korunkban persze akadnak ilyenek is, mégpedig szép számmal, csakhogy az ő tevékenységüknek semmi köze a bibliai prófétákéhoz. Mellesleg: a próféta (görögül pro-fétész) az, aki „valaki helyett szól”, üzenetközvetítő, ha úgy tetszik: postás. A bibliai próféták Isten üzeneteit közvetítették leggyakrabban Izráel, ritkábban a körülöttük élő nemzetek számára. Martin Buber írja A próféták hitéről írt monográfiájában: „A próféták nem úgy viszonyulnak a jövőhöz, hogy majdan biztosan bekövetkező eseményeket előre megjövendölnek. Prófétálni annyit tesz: a közösséget, amelyhez az ige szól, közvetlenül vagy közvetve választás, döntés elé állítani. A jövő nem valami úgyszólván már létező, és ezért tudható dolog. Lényegét tekintve inkább a valódi döntéstől függ”. 


Interjú

Elhúztak az angyalok
Presser Gáborral beszélget Tihanyi Péter

Karácsony körül, szilveszter körül - ünnepek tájékán, után - az emberek boldogságról beszélnek, boldogságra vágynak, boldogságról énekelnek, boldogságot próbálnak adni, kérni, sírni egymástól. De mintha nem igazán sikerülne. Öngyilkosság, magány, baleset, tragédiák. Boldogságról, örömről és dalokról beszélgetek Presserrel, nemrég megjelent Angyalok és emberek című albuma kapcsán.


Külpolitika

Csereklyei Márta
Gyilkol a Balkán-szindróma

Az egykori Jugoszlávia területén hat olasz szolgálatot teljesítő katona halt meg leukémiában az elmúlt időszakban, francia katonai kórházakban további négy, Belgiumban pedig öt leukémiában szenvedő balkáni veteránt kezelnek.  A halálesetek nagy valószínűséggel összefüggésbe hozhatók a NATO által az 1999-es koszovói háborúban kilőtt több mint 31 ezer olyan gránáttal, amelyek gyengített uránt tartalmaztak. Jugoszláviai bevetés után több, egészségi problémákkal küszködő belga és portugál katonánál is a „Balkán-szindrómára” gyanakszanak.


Hetek-összeállítás
Prágai karácsony

A „prágai tavasz” ezúttal karácsonykor érkezett. Százezres tömeg tüntetett napokon át a közszolgálati televízió székháza előtt és a Vencel téren, felidézve az 1989-es eseményeket. Jóllehet a nemzetközi média is tág teret szentelt az eseményeknek, a cseh közönség 1989 óta példátlan aktivitását a közszolgálati televízió élén történt hirtelen változás váltotta ki. Az adó előző elnökét homályos gazdasági vádak miatt menesztették, Jiri Hodac pályázatát pedig mindössze huszonnégy óra leforgása alatt választotta ki harmincnégy pályázó munkája közül a cseh parlament által felállított bizottság. Ez a sietség vált gyanússá a prágaiak számára, és váltotta ki történelmi dühüket, amit a fagyos ünnepnapok sem hűtöttek le. 


Hetek-összeállítás
Felemás a szentév mérlege

A Vatikán a szentév befejeződése előtt próbára teszi önnön nemzetközi tekintélyét azzal, hogy békeküldöttet irányít a térségbe - írta a La Stampa című olasz napilap arra utalva, hogy II. János Pál a Szentföldre küldi személyes megbízottjaként Roger Etchegaray bíborost, részben azzal a feladattal, hogy átadja a katolikus egyházfő békére felszólító üzenetét az izraeli és a palesztin félnek. A főpapnak ez az útja a Szentszék szándékai szerint a korábban lezajlott pápai út folytatása lenne, amennyiben a keresztények, a zsidók és a muzulmánok közötti megbékélés ügyét szolgálja. Minderre roppant kényes helyzetben kerül sor - hívja fel a figyelmet a lap, amely felidézi a pápa sikertelennek bizonyult kezdeményezéseit is az elmúlt évből.


Márer György, New York
Összeállt a Bush-kormány

Húsz nappal azután, hogy nyilvánosságra hozták George W. Bush győzelmét, a megválasztott elnök kijelölte kormányának utolsó, még hiányzó tagjait. Akkor, alig három hete Bush megígérte: egy egész nemzet elnöke lesz, nemcsak egy párté, és valóban úgy látszik, hogy igyekszik betartani fogadalmát, mivel kabinetje próbálja híven tükrözni a társadalom összetételét. 


Hetek-összeállítás
Szélütést kapott Szaddám

Szilveszter éjjel súlyos agyvérzést kapott Szaddám Huszein iraki vezető - röppent fel a nemzetközi sajtóban a hír. Az értesülést egyelőre nehéz megerősíteni, mivel az iraki média hallgat az ügyről. Damaszkuszban mindenesetre egy ellenzéki csoport megerősítette Szaddám Huszein kórházba szállításának hírét.


Négykeréken

Király Sándor
Büntetett utóélet

A felkelő nap országában hozzávetőlegesen három és fél millió forintnak megfelelő yenért árusítják a Toyota Priust, és már túl vannak a harmincezres, eladott példányszámon. A XXI. század technikai tudását felvonultató hibrid autót hazánkban az első félév vége felé lehet majd megvásárolni. 


Autóbehozatal és vámkezelés Magyarországon

A legelterjedtebb autóbehozatali forma a hivatalos importőrökön keresztül folyik. Ez a „nagykapus” változat, mivel a teljes közterhek megfizetésével történik. A második, egyben a legritkább forma, amikor nem a hivatalos importőrökön, hanem egyéb cégeken keresztül hozzák be az autókat. A harmadik az úgynevezett „szürke import”, amelyet meg se próbálok kifejteni, mert olyan szövevényes és veszélyes, hogy aki ehhez nem ért, annak még a gondolatát is el kell kerülnie, hogy így hozzon be autót. A negyedik a magánimport, amelyet csak előzőleg, szakemberrel való konzultálás után javaslok. Egyébként a gépjármű vámkezelés egy olyan érzékeny pont a költségvetésben, amely nem engedi meg, hogy szakember nélkül vágjunk bele ebbe az igen izgalmas és kalandos vállalkozásba. 


Fékteszt
Tovább a cikkhez >>>

Riport

Izing Antal
Szomáliai álom szilveszter éjjelén

Gyulavári-Dombiratos, 2001. január 2., kedd (MTI) - Szilveszter éjjelén Gyulavárinál két afgán család (öt gyermekkel), Dombiratosnál pedig három szomáliai (egy asszony a két fiával) lépett be a zöldhatáron s igyekezett az ország belsejébe jutni, amikor a határőrök elfogták őket - tájékoztatta kedden az MTI-t az Orosházi Határőr Igazgatóság. (…) Szilveszter éjjelén Dombiratosról is hírt kaptak az orosházi igazgatóság határőrei, hogy az ott élők gyanús mozgást tapasztaltak. A békési faluban kiderült, hogy a három, feltehetőleg afrikai illetékességű ismeretlen fölszállt a megyeszékhelyre tartó buszra. A járőr a kocsi után eredt, s azt megelőzve Kétegyházán leszállították az autóbuszról a három külföldit, akikről kiderült, hogy szomáliaiak. A negyvenéves asszony s két (húsz- és tizenhat éves) fia a határőröknek elmondta, hogy otthon a család többi tagját megölték, ezért menekültek el hazájukból. Szomáliából két hete Jugoszláviába utaztak, ahonnan egy arab férfi segítségével kerültek Magyarországra. Hogy miként jutottak át a határon, arról nem tudtak beszámolni. A szomáliai asszony és két fia a bicskei befogadó-állomásra került.


Somorjai László
Kutyából is lehet szalonna

B. István egyenes tekintetű, szikár ember. Három szakmája révén - szakács, kőműves és ívláng-hegesztő - jól megállta a helyét régi munkahelyén, egy építőipari cégnél, de tíz éve megszűnt a vállalat, és azóta máról holnapra él. Alkalmi munkákból tartja el három gyermekét - igaz, élettársa is keres valamennyit. „Mindent csináltam már, csak még akasztott ember nem voltam” - mondja. A tél közeledtével egy üresen álló lakást tört fel, ott élnek öten, ki tudja, meddig - a szomszédok egyelőre megtűrik őket. A családfő meglehetősen apolitikus ember. A rendszerváltás óta soha nem ment el szavazni, egyetlen vágya csupán, hogy megfelelő munkát, normális megélhetést találjon. Mindennap kijár a Moszkva térre, és ha felveszik napszámba („fekete munkára”), este boldogan jön haza. Ilyenkor van hús is vacsorára, meg cigire is jut - kell neki ennél több? Ha nincs munka, akkor ingyenkonyhákra jár, 1990 óta kiismerte a segélyszervezeteket, népkonyhákat.


Sport

Varga Róbert
Ártanék magamnak, ha abbahagynám

Olimpiai bajnokként indult el Sydneyben, és olimpiai bajnokként tért is onnan haza. A megállapítás Kolonics György kenusra vonatkozik, aki az 1996-os atlantai ötkarikás játékokon párostársával, Horváth Csabával aranyérmet szerzett. Négy évvel később Ausztráliában a népszerű „Kolo” egyéniben is a csúcsra ért.


Munkatársunktól
Boldog a nevető harmadik

Vidám egyénisége, bája és kedvessége miatt az olimpia utáni közönségtalálkozók egyik kedvelt főszereplője. Állandóan mosolyog, sugárzik belőle a boldogság. Nem is csoda, hiszen élete legnagyobb sikerét érte el Sydneyben.  A világ- és Európa-bajnok sportlövő, Igaly Diána Ausztráliában bronzérmet szerzett. Ő sportágában a nevető harmadik. 


Sípszó
Tovább a cikkhez >>>

Szabadidő

Betűszerető németek

Gutenberg a XV. században forradalmasította a könyvnyomtatást. Az írástudás azonban csak fél évezreddel később lett általános az öreg kontinensen, noha a jóléti NSZK-ban még napjainkban is négymillióra becsülik az analfabéták számát. Ez a megdöbbentő statisztika sem változtat azon a tényen, hogy a németek Európa legtöbb könyvet „gyártó”, vásárló és olvasó nemzetei közé tartoznak.


Meglepetés télen
Tovább a cikkhez >>>

Kánai András
3838 levél

A 2000. évi könyvfesztivál egyik legfontosabb történésének kétségkívül Németh László 1949-től haláláig tartó levelezésének megjelentetése bizonyult. A csaknem 3000 oldalas, 3 kötetből álló munka pontosan 3838 levelet tartalmaz. Nagy számok ezek. Németh Ágnes, az író lánya sziszifuszi, tízéves munkával gyűjtötte össze a Németh Lászlónak és a Németh László által írt leveleket. Az első darab 1949. január 3-án íródott, az utolsó 1975. január 22-én. Ami e két dátum között olvasható: egy személyes Németh-életrajz, amely hű lenyomata a kornak, amelyben íródott.


Túraprogramok a KSK szervezésében
Tovább a cikkhez >>>

Színes

Intelligens ruhák
Tovább a cikkhez >>>

XXI. század a kultúra alkonya

Németországban a háztartások 99 százalékában van televíziókészülék. Minden második családnak több tévéje is van. Az „átlag német” naponta mintegy kétszáz percet tölt a képernyő előtt: a médiaszakértők a XXI. század beköszöntével mind hangosabban kongatják a vészharangot, mert az EU legnépesebb államában a csatornák közötti rivalizálás a műsorok színvonalának rovására megy. 


A chili és a buborékok
Tovább a cikkhez >>>

Hillary emlékezik
Tovább a cikkhez >>>

Ugrás az új évezredbe
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

DUMA PLÁZA

Újabb ezer évet kaptunk, hogy megtaláljuk „Kaya Ibrahimot”. (egy reménykedő főtörzs)