Vissza a tartalomjegyzékhez

Szabadi Sándor
Magyarországon gyártják a Microsoft-játékkonzolt

Hozzávetőleg hárommilliárd dolláros GDP-növekedést jelent majd Magyarország számára a Microsoft december végi bejelentése, mely szerint az X-box névre keresztelt új videojáték konzolját (PC alapú célszámítógép, amelyen játékprogramok futnak), részben Magyarországon fogják gyártani. Ez az összeg nagyságrendileg a magyar export tíz százalékának, a GDP öt százalékának felel meg. Az új beruházás a kormányfő e heti bejelentése alapján pedig mintegy ötezer új munkahelyet hozhat létre Magyarországon. A beruházás helyszínére és a további részletekre vonatkozóan az amerikai szoftveróriás adatokat egyelőre nem közölt. A munkaerőigény volumene miatt erősen valószínűsíthető egy kelet-magyarországi helyszín, ahol a magyar állam kiemelt kedvezményekkel támogatja a nagyberuházásokat.

Annak érdekében, hogy a fogyasztói igényeket a világ minden régiójában zökkenőmentesen ki tudják szolgálni, a Microsoft a hazánkban már számos gyártóbázissal rendelkező, egyik kulcsfontosságú beszállítójával a Flextro-nics International Ltd.-vel kötött szerződést, melynek értelmében az X-box gyártására Mexikóban és Magyar-országon hoznak létre gyártóegységeket. A Microsoft közzétette azon tervét is, mely szerint az X-box már 2001 őszén kapható lesz az Egyesült Államokban és Japánban, míg az európai megjelenésre 2002 első negyedévében lehet számítani.
Majdnem egy évvel az X-box premierje előtt a Microsoft hatalmas erőfeszítéseket tett a játékprogram-fejlesztőkkel való együttműködés terén is. A szoftveróriás az X-boxra írandó játékprogramok kifejlesztéséről közel kétszáz fejlesztőcéggel és kiadóval írt alá megállapodást. Ezek között van többek között az Electronic Arts is, amely a bevezetés időszaka alatt tíz X-boxra fejlesztett termékkel jelenik majd meg.