Vissza a tartalomjegyzékhez


INNEN-ONNAN

A Mississippi végigúszása

A szlovén származású hosszútávúszó, Martin Strel, aki a Dunát hosszában végigúszta, már bejelentette legújabb tervét: a Mississippi leúszását. Ha sikerül véghezvinnie az elhatározását, a semmitől vissza nem rettenő szlovén a tavaly augusztusban 59 nap alatt felállított saját csúcsát fogja megdönteni. Ekkor a Duna teljes hoszszát, a németországi Fekete-erdőből indulva Bulgáriáig, a Fekete-tengerig végigúszta. Strel a Reutersnak elmondta, hogy eddig egy kenuson kívül még senki sem vállalkozott úszva meghódítani a Mississippit. Idén júliusban szeretne Észak-Minnesotában az Itasca- tóból eredő folyón elindulni, majd 70 nappal később New Orleanstól délre megérkezni. Ami fejtörést okoz a 49 éves úszónak a pénz összegyűjtésén felül, inkább saját testi épsége. „Valószínűleg a szükséges pénzmennyiség nem jelent majd akkora problémát, mint inkább a folyóban élő krokodilok és kígyók elleni védekezés.” Strel, aki foglalkozására nézve gitártanár, naponta négy órát edz, és ő volt az első, aki Afrikából átúszott Európába. Dunai tartózkodása alatt jelentősen lefogyott, annak ellenére, hogy a napi háromszori étkezését soha nem hagyta ki. És hogy mi sikerének a titka? Állítása szerint a vörösbor. „Anélkül nem megy. Naponta egy litert megiszom belőle” - nyilatkozta. (Reuters)


Konrád György kitüntetése

Májusban magas német elismerést vehet át Konrád György. A látogató, A városalapító, A cinkos és még sok más kiváló könyv szerzője Aachen városának 2001-es nemzetközi Karl-(Károly-)díját írói, kultúrpolitikusi munkásságáért kapja. Az „Internationaler Karlspreis zu Aachen” kitüntetésben tavalyelőtt Tony Blair brit kormányfő, múlt évben pedig Bill Clinton amerikai elnök részesült.
A tavasszal 68. születésnapját ünneplő Konrád íróként és szociológusként egyaránt népszerű az NSZK-ban. A Berlin-Brandenburgi Művészeti Akadémia (első külföldi) elnökeként Konrád fő feladatának tekinti a kelet-nyugati intellektuális bizalmatlanság lebontását, az egységes Európa eszméjének erősítését. A magyar alkotó 2001. május 24-én az aacheni városháza koronázási termében veheti át (az ötezer márkás pénzjutalommal járó), Nagy Károlyról elnevezett emlékérmet. (Mogyorósi G., Berlin)


Vad meglepetés

Karácsonyi meglepetésként „pottyant” az autósok közé egy több mint másfél mázsás, egyéves tigris a wesbadeni autópályán, Frankfurt közelében. A Sahib névre hallgató állatot egy arra járó motoros látta meg, aki rögtön értesítette a rendőrséget. Több kilométeres közlekedési dugó árán, ötven rendőr, egy cirkuszigazgató és több állatorvos lelkes segédkezése jóvoltából aztán sikerült befogni a vadállatot és visszaszállítani otthonába. (Reuters)


Petárda no!

Nigériában betiltották az újévi petárdák használatát, mondván, hogy hangjuk annyira hasonlít a pisztolylövésekhez, hogy a fegyveres támadásokat tévedésből szilveszteri durrogtatásoknak vélik. Elefántcsontparton szintén hoztak ilyen rendelkezéseket, ám ellenkező okokból. A nehéz politikai helyzeteket megélő lakosság a petárdák durranását lövöldözésnek vélheti, így növelik az ok nélküli riasztások számát. (Reuters)