Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Állami utazások

A jövő héten nyilvánosságra kerülnek annak a 85 oldalas jelentésnek egyes részletei, amelyet a miniszterelnök kezdeményezésére a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) még a múltban készített arról, hogy menynyire voltak hatékonyak egyes miniszterek 1999-es külföldi utazásai. A jelentést a KEHI elnöke, Sepsey Tamás először titkosította, Orbán Viktor minapi fellépésére azonban napirendre került a titkosítás részleges feloldása. 

A közpénzek jogszabályoknak megfelelő és hatékony felhasználásának jegyében, az SZDSZ nevében először Eörsi Mátyás képviselő interpellált a kancelláriaminiszterhez. Kifogásolta a jelentés adatainak titkosítását, hiszen az állampolgá-roknak jogukban áll megtudni, hogy adóforintjukból a miniszterek mennyit, milyen hatékonyan költöttek az ország - vagy éppen a maguk - javára. Az eddigi felmérések szerint ugyanis a földművelésügyi miniszter külföldi útjainak száma megelőzi a külügyminiszter vagy a kormányfő külföldi utazásainak számát. Az SZDSZ véleménye szerint az utaztató cégek kiléte is nyilvánosságra kell hogy kerüljön, a legtöbbet utaztató FVM például azzal az utazási irodával - az OTP Toursszal - utaztatott, amelynél korábban Torgyán József menye is dolgozott, jelenleg pedig a fia a jogtanácsosa. A KEHI elnöke azonban továbbra is üzleti titokként kezeli ezt a kérdést. 
Eörsi Mátyás legfőbb kifogása arra vonatkozik, miért csak az egy-egy alapkérdésre vonatkozó alapkérdést akarják a nyilvánosságra hozni, azaz hogy ki, mikor és hányszor utazott. Az ügy jelentősége azonban ezen túlmegy. „Az ellenzék egy dolgot tud csinálni: felhívja a figyelmet arra, hogy mi folyik az országban” - nyilatkozta lapunknak Eörsi Mátyás, további kérdésünkre pedig így summázta véleményét: „nem az a fő kérdés, hogy Torgyán József lop, csal vagy hazudik, engem inkább az aggaszt, hogy Orbán Viktor meddig áll ki mellette.”