Vissza a tartalomjegyzékhez


A chili és a buborékok

Kaliforniai kutatók kimutatták, hogy a szilveszter alkalmából bevedelt szénsavas italok nem annyira élvezetet, mint inkább fájdalmat okoznak a tivornyázók nyelve számára. „A chili paprika által okozott csípő érzés továbbhat a fájdalomérzékelő rendszerünkre - mondta Michael O’Mahony, a Kalifornia Egyetem élelmiszertudósa, a tanulmány elkészítésének egyik irányítója -, de ugyanezt teszik a szénsavtól és buborékoktól pezsgő italok is. A kutatás bemutatja, hogy ezek az érzetek fontos részei az élelmiszer ízének a zamattal és az illattal együtt, még akkor is, ha az agynak a fájdalom üzenetét közvetítik.” O’Mahony elmondta, hogy minden kultúrának megvannak a sajátságos, fájdalmat okozó élelmiszerei, az erős maláta ecettől kezdve a „fish and chips”-en és a sós perecen keresztül a fűszeres curryig. „A fájdalom azt az üzenetet közvetíti, hogy vigyázz, légy óvatos ezzel az izével! - mondta O’Mahony. - Az érdekel minket, hogy az irritáció és a fájdalom mechanizmusa hogyan működik a szájban.” Összehasonlították a capsaicin (amely a chilit csípőssé teszi) és a nikotin patkányok idegrendszerére történő hatását. A nyelvre cseppentve mind a capsaicin, mind a nikotin a trigeminusideg aktivizálódását okozta, és az első fájdalom eljutott az agyig. De ha a capsaicin adagolását egy pár percre abbahagyták, az idegek érzéketlenné váltak, és csökkent a reakció - ez hasonló ahhoz, amikor valaki fűszeres ételt fogyaszt, és minél többet eszik, annál kevésbé érzi csípősnek. A szénsavas italoknál, mint például a szóda, a gyöngyöző bor vagy a pezsgő, a buborékok szénsavat produkálnak a szájban, amely bántja a nyelvet. „Ha valaki szénsavas vízbe teszi néhány másodpercre a nyelvét, annak a nyelve megfájdul” - mondta Earl Carstens, aki közreműködött a tanulmány elkészítésében. Nem így van azonban azoknál az italoknál, amelyekben nitrogénből nyerik a buborékot. (Reuters)